Strony: [1] 2 Ostatnia

Pierwszy bat

0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
Pierwszy bat
« : Wrzesień 26, 2011, 11:34:36 »

Witam
Batami zainteresowałem się niedawno. Wyrabiałem kiedyś instrumenty, fajki, łapacze snów, a od pewnego czasu chodzi mi po głowie skórzany bicz. Szukałem na forum, ale mam parę wątpliwości.
Rozumiem, że biczysko powinno zwężać się ku końcowi. Czy powinienem upleść je z takich rzemieni? Czy można dostać je tylko w sklepach internetowych?
Wiele mi wyjaśnił tutorial washtee, ale wciąż nie jestem pewien co do sposobu łączenia biczyska z rączką oraz mocowania końcówki. Pewnie będę miał jeszcze wiele takich problemów, ale bez tej wiedzy w ogóle nie zacznę plecenia bicza.
Będę wdzięczny za rady. Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 26, 2011, 11:38:33 wysłane przez Didgeridoo »
  • Kiścień
  • Administrator
Odp: Pierwszy bat
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 26, 2011, 03:43:16 »

Czołem!

Dobrze rozumiesz. Konstrukcja bicza polega na jego zwężeniu. Równomiernym bądź nie zależnie od tego co chce się uzyskać. Same rzemienie mogą lecz nie muszą być zwężane. Taki nylon na przykład nie ma zwężanych linek. Są wąskie, zaczyna się od dużej ilości i stopniowo wytraca.

Pamiętaj że sklepy internetowe zaopatrują się u ludzi którzy tną rzemienie sami, lub na maszynach. Więc można je albo dostać w sklepie internetowym, albo samemu zrobić Uśmiech.

Czego nie jesteś pewien w łączeniu z rączką?

Jednak przyjmuje zamówienia Uśmiech

kiscienwhips.com
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 27, 2011, 09:42:19 »

Dziękuję za szybką odpowiedź. W połączeniu z rączką nie jestem pewien niczego - to znaczy nie mam pojęcia, jak ów mechanizm ma wyglądać.
  • Kiścień
  • Administrator
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 27, 2011, 11:34:17 »

bierzesz jakieś usztywnienie rączki, i w jakikolwiek sposób przyczepiasz do tego rdzeń Uśmiech. Jak to zrobisz bez luzów i mocno opleciesz to niczego wiecej nie trzeba Uśmiech

kiscienwhips.com
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 27, 2011, 04:09:43 »

akurat ten tutorial washtee pokazuje australijskiego bulla (IMHO nie najlepszy to typ bata zwłaszcz na początek) tam w nawiercony otwór rekojesci wsuwa sie rdzeń, przybija go do raczki i oplata kolejnymi warstwami. poszukaj raczej czegoś hamerykańskiego- czyli pręt z rdzeniem oplatany od początku rzemieniami

z gówna bata nie ukręcisz ....

( do I need another whip? No. Do I want another whip? Yeah. ) (from COW forum )
kooniowe baty- http://kooniu.whips.pl

mam stronkę!!!!! http://kooniu.whips.pl
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 29, 2011, 05:35:57 »

Właśnie strugam rękojeść. Postanowiłem trochę poćwiczyć przed pleceniem skórzanego bicza.

Ten bat http://www.whips.pl/forum/index.php?HCSID=173ecad00dd0cec4de806a12fcf45b88&topic=64908.0 jest zrobiony z pojedynczej linki, wokół której opleciono kolejne. Ile ich będzie potrzebne na dwumetrowe biczysko? Jak zacząć i skończyć oplot?
  • Kiścień
  • Administrator
« Odpowiedz #6 : Październik 04, 2011, 07:07:56 »

licz, że każda linka musi mieć 1,65 długości plecionki. Ilość linek obliczasz mniej więcej tak:

PI(R+2,5mm)/x=y

R - średnica tego co oplatasz (w milimetrach)
x - szerokość linki
y - ilość linek

Zacząć jakkolwiek Uśmiech. Zwiąż je ze sobą, przyczep do czegoś. Co Ci wyobraźnia podpowie. A kończenie oplotów czyli węzły falli gdzieś są na forum.

kiscienwhips.com
« Odpowiedz #7 : Styczeń 06, 2012, 05:25:14 »

witam Uśmiech
jestem tu po raz pierwszy i także planuję zrobić swój pierwszy bicz no ale na razie zbieram informacje. pierwszy bicz ma być treningowy więc raczej nie będzie ze skóry (to tez kwestia kasy) tylko jakichś linek. a zatem: jakie to maja być linki (rodzaj, wymiary) i gdzie mogę je dostać? czy bat z linki ma jedną warstwę czy także oplata się go wokół rdzenia? jak wytracać linkę?? <-- to mnie najbardziej nurtuje.
czekam na odpowiedź Uśmiech
pomóżcie proszę Uśmiech
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #8 : Styczeń 07, 2012, 12:09:34 »

metod na zrobienie bata jest wiele ale jakieś bebechy bat musi mieć, najlepsze są takie które składaja się z wielu warstw więc cienkie linki , duza ich ilosc i pleciemy, linki traci się prosto, odkładasz jedną do rdzenia i pleciesz z pozostałych, dobre rysunki sa w Morganie (do sciągni8ęcia z naszego chomika - whips , hasło whips) własciwie wszystko jest gdzieś na forum więc zachęcam do czytania ,

pozdrawiam i zyczę powodzenia oraz zapraszam do pochwalenia się gotowym bacikiem

« Odpowiedz #9 : Styczeń 09, 2012, 10:29:54 »

poszukałam trochę i wiem już że nylonowe baty to najlepsze z paracordu. fajnie wszystko jest opisane na http://www.whips.pl/forum/index.php/topic,65369.0.html (i w zasadzie tam powinnam pisac skoro chcę robić bat nylonowy) ale są pewne kwiestie dla mnie niewyjaśnione. narazie bedę szukać jeszcze informacji ale jak będę miała wątpliwości to zapytam Uśmiech. dzięki za pomoć Uśmiech
paracord w odpowiedniej ilości już zamówiony, muszę się tylko zakręcić teraz wokół pozostałych materiałów. Mrugnięcie
« Odpowiedz #10 : Styczeń 10, 2012, 06:04:32 »

no tak, już pojawiają się pytania. a mianowicie:
wiem już że do nylonowego bata rdzeń można zrobić z obciążnika do firanek (mam już w domu) albo wciśniętych w paracord ciężarków wędkarskich (również posiadam), ale tak kminiłam jakby to wyszło jakby wydłubać z obciążnika do firan ten środek na który są nanizane ołowiane "koraliki" i między tymi "koralikami" doczepić jeszcze ciężarki wędkarskie. myślałam nad tym ponieważ stwierdziłam że sam obciążnik  do firan wcale taki ciężki nie jest i czy nie będzie za lekki? Język z tym, że ciężarki wędkarskie też mam różnej wielkości i wagi ponieważ nie mogłam dostać  ilości jakiej chciałam jednej wielkości tylko całe pudełeczka z różnymi wielkościami. ale jeśli miałabym doczepiać je do 'rdzenia' z obciążnika do firan to robiłabym to od największych do najmniejszych czyli by się zwężało i traciło wagę.
czy jest wgl sens robić coś takiego?
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #11 : Styczeń 10, 2012, 06:19:06 »

sens jest, ale musisz naprawde dobrze śr óty zabezpieczyc by nie wypadły- siły działaja duże więc (choć rzadko ) to zdarza się. taki klasyczny "lead bag" to trójkątny kawałek skóry długi na ok60 cm zwiniety i napełniony naprawde drobnymi srucinkami ołowianymi - taki lead bag stosuje sie w sejach i jest on znacznie cięzszy w rekojesci niż przy końcu.

Kazdy sposób bedzie dobry jesli ... bedzie dobry Mrugnięcie podejrzewam ze kazdy z nas ineczej podchodzi do sprawy i ma własne patenty Mrugnięcie

• Kiścień
  • Administrator
« Odpowiedz #12 : Styczeń 10, 2012, 06:30:13 »

Owszem. Ja na przykład w ogóle nie dociążam ołowiem Uśmiech. Jak już muszę to używam łańcuszka kulkowego.

kiscienwhips.com
« Odpowiedz #13 : Styczeń 10, 2012, 06:40:14 »

czyli dociążyć ołowiem i wpakować w paracord Chichot
jeszcze dzisiaj się za to wezmę dzięki Uśmiech
« Odpowiedz #14 : Luty 09, 2012, 09:09:10 »

zrobiłam baciora Chichot jak mi się uda to moze wrzuce fotki. może nie jest najpiękniejszy i najlepszy (to na peno nie) ale strzela? strzela Chichot i o to chodzi Chichot ja jestem zadowolona Uśmiech
Strony: [1] 2 Ostatnia
Skocz do: