Strony: [1]

Dlaczego ołów na rdzeń to zły pomysł

0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
  • TomaSH
  • Newbie
  • *
Dlaczego ołów na rdzeń to zły pomysł
« : Grudzień 23, 2010, 07:12:09 »

Dlaczego?
Kilogram ołowiu w śrucie fi 2mm kosztuje 24 pln + przesyłka. Za 2 kg zabuliłem 60 pln.
W paracord to ni chuj nie wlezie, ze względu na to, iż nie są to idealne kuleczki, blokują się co rusz.
Próbowałem przepychać je, ale 40 cm rdzenia zajęło mi 2 godziny, wiec przy wiązance dynamizatorów typu "dzizaskurwajapierdole" dałem sobie z tym spokój. Zrobiłem płócienny rdzeń, wypełniłem go ładnie ołowiem, obszyłem, owinąłem duck tape i bardzo fajny 700gramowy rdzeń fi 1cm był gotowy. Na to 3 oploty cordu, fall + cracker i można iść strzelać (bat na zamówienie robiony wiec chciałem zobaczyć z czym to się je, żeby klientowi nie wysłać sprzętu przed gruntownym sprawdzeniem). Jakie było moje zdziwienie, gdy po niezbyt długim czasie strzelania spadł na mnie deszcz ołowiu. Nie, ruscy to dzielnica obok. Rdzeń szlag trafił na końcu, nie wytrzymał energii strzałów. No nic, trza odzyskać paracord i przygotowac nowy rdzeń z łańcuszka....
Nie wiem jak można by inaczej przygotować mocny ołowiany rdzeń o takiej masie, żeby jego żywotność była wyższa niż 2 dni.
To ma być krótki (6ft) ciężki (jakieś 700-800 gram) bat który strzelałby praktycznie pod własnym ciężarem.
Wnerwiony maker.
T.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 23, 2010, 07:13:53 wysłane przez TomaSH »
  • tomek9210
  • Hero Member
Odp: Dlaczego ołów na rdzeń to zły pomysł
« Odpowiedz #1 : Grudzień 24, 2010, 10:27:17 »

Ja używam ołowianych kulek 4-5mm, rdzeń robię tak - wycinam długi pasek duct tape, układam kulki na nim, na końcówkę daję mniejsze kulki w odcinku paracordu, żeby rdzeń się zwężał trochę, sklejam i otrzymuję ładny rdzeń, wkładam go do taśmy tunelowej, zwykłej smyczy od kluczy, przymocowuję do gwoździa i voila. Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby coś puściło. A bicze wychodzą ciężkie Uśmiech
Pozdrawiam i wesołych świąt panowie i panie!

A whipmaker needs patience...and a good playlist.
  • TomaSH
  • Newbie
  • *
« Odpowiedz #2 : Grudzień 24, 2010, 01:01:19 »

W ten sposób się da zrobić rdzeń, ale do pewnych granic. Miałem taki jak twój, tyle, że na odwrót: duck tape jako 2 warstwa. Musze z łańcuszkiem pokminić...
T.
  • Staruk
  • Full Member
« Odpowiedz #3 : Grudzień 25, 2010, 10:02:51 »

No nie gadaj ze to Ci tak powoli idzie.. Ja wkładałem po 5 kulek to linki potem tępą krawędzią noża przeciągałem kulki na koniec linki i tak w kółko. jedna taka akcja to 2 cm gotowego rdzenia.

believe...
  • tomek9210
  • Hero Member
« Odpowiedz #4 : Grudzień 28, 2010, 09:46:56 »

Rdzeń pociągnąłeś do samego końca bicza tak? Nie widzę innej możliwości, żeby rdzeń puścił. Spróbuj robić rdzeń najkrótszy a każdą następną warstwę dłuższą, wtedy unikniesz takiego problemu.

• TomaSH
  • Newbie
  • *
« Odpowiedz #5 : Grudzień 28, 2010, 10:58:00 »

Gdzie tam, rdzeń miał jakieś 80-90 cm, a plecionka koło 180cm. Kolejne warstwy były dłuższe.
Mam pewną koncepcje dlaczego puścił: drugi bicz o podobnej masie, ale z kulek fi 7-8mm trzyma pieknie.
Możliwe ze te małe kuleczki z ostrymi zadrami po prostu "przepiłowały" się przez rdzen.
  • Kiścień
  • Administrator
« Odpowiedz #6 : Grudzień 29, 2010, 09:56:01 »

Którędy ten ołów się wysypał?

Jednak przyjmuje zamówienia Uśmiech

kiscienwhips.com
  • TomaSH
  • Newbie
  • *
« Odpowiedz #7 : Grudzień 29, 2010, 01:41:07 »

Po rozpleceniu pełnym okazało się, że rdzeń pierdolnąl w 6 miejscach. W równych odstępach, co 15 cm około.
Edytka:
A pierwsze oznaki wysypywania się (widoczne w postaci gradu kuleczek) to jakieś 5cm przed końcem rdzenia. Reszta dawała o sobie znać w mniejszym stopniu. (końcówka się przedarła praktycznie cała, reszta pęknięć to jakieś 1/3 głębokości).
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2010, 01:42:57 wysłane przez TomaSH »
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #8 : Styczeń 07, 2011, 12:07:18 »

czytałem o tym problemie w skórzanych batach chyba u Edwardsa, jak ledbag strzeli to kuleczki pomiedzy oplotem się przecisną \(fakt ze oni stosowali bardzo drobny srut),dlatego wazne zeby ten bag był naprawdę mocny - nylonowa taśma rurowa powinna wytrzymać , albo zastosuj skórzany bag

z gówna bata nie ukręcisz ....

( do I need another whip? No. Do I want another whip? Yeah. ) (from COW forum )
kooniowe baty- http://kooniu.whips.pl

mam stronkę!!!!! http://kooniu.whips.pl
  • TomaSH
  • Newbie
  • *
« Odpowiedz #9 : Styczeń 07, 2011, 08:27:19 »

Dla porównania, kuleczki 4-5 mm trzymają sie bardzo dzielnie. A śrut...cholernie drobny był ;p
Miło wiedziec, że to nie moja pierdołowatość, tylko przypadłość w miare powszechna.
Dziś kupiłem rolke najmocniejszej taśmy jaką znalazlem (8pln za 3 metry, murwa kadź....), mam nadzieje, że ten zasrany śrut sie nie przeciśnie przez to, bo 60 pln śrucin sobie na półke obok książek będe mógł postawić...
Dzieki za pomoc!
T.
PS. Staruka sposób z kuleczkami w tym przypadku nie działał ni cholery Język
  • tomek9210
  • Hero Member
« Odpowiedz #10 : Styczeń 07, 2011, 09:15:34 »

Wydałeś 60 zł na śrut do jednego bicza?

• TomaSH
  • Newbie
  • *
« Odpowiedz #11 : Styczeń 07, 2011, 09:54:07 »

dwóch. + logistyka
  • tomek9210
  • Hero Member
« Odpowiedz #12 : Styczeń 08, 2011, 10:32:59 »

Ja kupiłem 1kg ołowiu z tej strony - http://www.innovator.com.pl/produkty_z_olowiu/srut_olowiany/ , kosztował jakieś 25zł z przesyłką, użyłem go w paru biczach i jeszcze na parę wystarczy.

Strony: [1]
Skocz do: