Strony: [1]

Zasadność użycia wrist loopa w bacie

0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
  • MortisGrim
  • Newbie
  • *
Zasadność użycia wrist loopa w bacie
« : Czerwiec 21, 2010, 11:22:39 »

Witam Uśmiech
Zastanawia mnie zasadność użycia wrist loopa w bacie. Rozumiem, że dzięki tej pętli bat nie ma prawa nam się wyślizgnąć podczas wykonywania uderzeń. A czy zdarzyła się Wam kiedykolwiek sytuacja że rzeczywiście bat się wyślizgnął?
Bo jeśli chodzi o estetykę to moim zdaniem trochę psuje efekt. Co o tym myślicie?
Pozdrawiam - Jarek.
  • Paweł2506
  • Sr. Member
Odp: Zasadność użycia wrist loopa w bacie
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 21, 2010, 11:28:26 »

Według mnie jest to właśnie kwestia estetyki, np. nie wyobrażam sobie bicza typu Indy bez wrist loopa. A co do wyślizgiwania się z ręki to nie zdarzyła mi sie nigdy taka sytuacja, sądze że już sam turek zapobiega wyślizgiwaniu się bicza z ręki.
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 21, 2010, 11:35:07 »

nigdy nie używalem tej petli, wedlug mnie mogla by być przydatna w czasie jazdy koniem , mozna by wtedy wypuścić bat z reki żeby zlapać za wodze na przyklad i nie martwić sie ze go zgubimy - choc z drugiej strony naprawdę robocze baty czyli stocki nie maja zadnych petli i nikt nawet nie pomyślal zeby je w cós takiego wyposażać (z wyjatkiem Węgrów - ale to dziwny naród jest  Język )

w kazdym razie ja jestem na nie - nie lubie i nie używam (choć jak ktos zamówi to robie bo przecież klient ma zawsze racje Mrugnięcie

z gówna bata nie ukręcisz ....

( do I need another whip? No. Do I want another whip? Yeah. ) (from COW forum )
kooniowe baty- http://kooniu.whips.pl

mam stronkę!!!!! http://kooniu.whips.pl
  • tomek9210
  • Hero Member
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 21, 2010, 11:35:25 »

Jak dla mnie to zbędny element, jeśli chodzi o bicze inne niż indy style. Wykonując jakieś skomplikowane strzały z ręką w wrist loopie nie obrócisz jej tak jak bez wrist loopa, ok, bicz ci nie wypadnie z ręki (choć nie wypada i bez niego), ale utrudni manipulowanie biczem.
Gdzieś kiedyś czytałem, że idea wrist loopa została wynaleziona przy okazji signal whipów do powożenia saniami. Pętla w tych biczach od Morgana jest założona w drugą stronę, ułatwia to użycie bicza, zawieszając go na ręku, mamy obie do powożenia. A, że Morgan używał wrist loopów w signal whipach to i dał je do Indy style i teraz mamy przez niego taki problem Chichot

Edit:
http://www.davidmorgan.com/product_info.php?products_id=184 - tak to wygląda u Morgana
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 21, 2010, 11:43:15 wysłane przez tomek9210 »

A whipmaker needs patience...and a good playlist.
  • Kiścień
  • Administrator
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 21, 2010, 11:41:10 »

Zdanie mam podobne. Nie używam, nie lubię, według mnie tylko przeszkadzają. I zgadzam się, że wrist loop przydaje się podczas powożenia lub jady konnej.

Nie przyjmuję zamówień.
  • jones
  • Sr. Member
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 22, 2010, 12:44:58 »

ja myślę podobnie. Zapewne wywodzi się to z nahajek i z innych batów do powożenia. Przy prostych strzałach da się tego używać (ale po co?). Przy skomplikowanych to niepotrzebny i wręcz przeszkadzający gadżet. Zdarzyło mi się ze mnie wrist loop pacnął nieprzyjemnie mocno w rękę gdy strzelałem.
Acha - i zdarzyło mi się ze mi bat wyleciał z reki parę razy. Ale i tak nie używam wrist loopa. Zdarza się to tak rzadko że nie ma uzasadnienia dla jego użycia. Nadaje się co najwyżej do zwieszenia bata na kołku. Co nie zmienia faktu że przy indy style go wstawiam w konstrukcje. Tak dla zasady Uśmiech

po 24 latach robienia batów zrobiłem turk head z pamięci za pierwszym podejściem...
po 24 latach robienia batów zacząłem się  uczyć na nowo jak je robić...
po 24 latach robienia batów w końcu załapałem co to jest lead shot...
po 24 latach strzelania z bata ucze sie crackow na nowo...
  • Avokado
  • Full Member
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 23, 2010, 04:26:39 »

No mi tż parę razy się zdarzylo że bacik wyleciał z reki, przyznam ż nie strzelałem batem z zamontowanym wrist loopem i do tej pory myślałem że to przydatny gadżet Chichot

Carpe diem
Strony: [1]
Skocz do: