Strony: [1]

Co zrobić gdy? Problm z batem

0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
  • Avokado
  • Full Member
Co zrobić gdy? Problm z batem
« : Czerwiec 20, 2010, 09:16:31 »

Otóż w moim 8ft bullu (kupiłem go używango od znajomego) przetarł się 1 rzemień mniej więcej w dwóch trzecich długosci no i się rozerwał. Narazie się nie rozplątał trzyma się mocno, da radę coś z tym zrobić?? Czy najlepszym rozwiązaniem jest skrócenie go do momentu w którym się przerwał rzemień?

Carpe diem
  • Paweł2506
  • Sr. Member
Odp: Co zrobić gdy? Problm z batem
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 20, 2010, 09:25:03 »

według mnie skracanie bicza nie będzie dobrym pomysłem. Z tego co słyszałem to trzeba by albo "skleić" rzemień z powrotem, albo zastąpić go nowym Uśmiech
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 20, 2010, 10:53:53 »

opcje masz 2(a nawet 3)
1 - rozplesc do miejsca zerwania, zrobic laczenie (jest kilka metod) i zaplesc ponownie (to najlepsze choćnaj bardziej pracochlonne rozwiązanie)
2 bierzesz rzemień jakies 10 cm i za pomoca grubej igly  przewlekasz go po wierzchu tego pękniętego tak zeby zlapal co najmniej dwa przewleczenia po kazdej stronie peknięcia
3 na szybko możesz zrobic obwijke z nitki w miejscu przerwania- zabezpieczy przed rozplecenie, umozliwi strzelanie ale zde3cydowanie nie poprawi wygladu

z gówna bata nie ukręcisz ....

( do I need another whip? No. Do I want another whip? Yeah. ) (from COW forum )
kooniowe baty- http://kooniu.whips.pl

mam stronkę!!!!! http://kooniu.whips.pl
  • Avokado
  • Full Member
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 21, 2010, 08:49:23 »

obecnie nie mam żadnego rzemienia ;/ no ale naprawię go teraz sposobem 3 a z jak załątwię rzemień to zrobię to sposobem drugim Uśmiech pytanie tylko Kooniu jaka to nićma być?? dratwa czy coś innego?

Carpe diem
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 21, 2010, 09:25:45 »

jakakolwiek - dratwa będzie ok. nie zrób tylko tej obwijki za dlugiej bo usztywnisz w tym miejscu baciora- taka 2 cm wystarczy (czeby zlapala oba końce przerwanego rzemienia

z gówna bata nie ukręcisz ....

( do I need another whip? No. Do I want another whip? Yeah. ) (from COW forum )
kooniowe baty- http://kooniu.whips.pl

mam stronkę!!!!! http://kooniu.whips.pl
  • Kiścień
  • Administrator
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 21, 2010, 09:32:19 »

jakakolwiek nić. Najlepsza byłaby poliamidowa/poliestrowa. Jednak najważniejszy czynnik to taki, żebyś jej nie zerwał podczas zaciskania.

Nie przyjmuję zamówień.
  • jones
  • Sr. Member
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 22, 2010, 12:56:22 »

przy metodzie nr 2 bedziesz mial w tym miejscu zgrubienie. Teoretycznie dało by się pewnie jakoś przepleść to miejsce bez rozplatania całego bata ale tak żeby to nie było widoczne. Należało by ściąć oba końce w bardzo długi szpic i jakoś wpleść w srodek bata i na to miejsce, z dokładnie takimi samymi szpicami wprowadzić nowy rzemień. Zapewne cała operacja miała by długość około 10-15 splotów. Ale na pewno naruszyło by to konstrukcję i nie jest to łatwe. Możesz spróbować za pomoca cieńkiej i mocnej nici doszyć zerwane rzemienie do siebie nawzajem i nitkę przewlec w konstrukcję bata. Zwykłe sklejenie nic nie da, zaden klej nie jest tak mocny (przerabiałem to w dawnych mrocznych czasach) ale użycie go razem ze zszyciem moze dac dobry efekt i wzmocnić szew.

Przeplecenie bata na nowo.... cóz niby najlepsze rozwiązanie ale jeżeli bat jest w złym stanie (a skoro się przetarł to pewnie jest) może oznaczać dla niego po prostu morderstwo.

po 24 latach robienia batów zrobiłem turk head z pamięci za pierwszym podejściem...
po 24 latach robienia batów zacząłem się  uczyć na nowo jak je robić...
po 24 latach robienia batów w końcu załapałem co to jest lead shot...
po 24 latach strzelania z bata ucze sie crackow na nowo...
  • Staruk
  • Full Member
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 22, 2010, 04:29:52 »

http://www.enewsbuilder.net/HenkelTechTalk/New_LoctiteBottle.jpg taki klej by pomógł Chichot jak będziesz w Kętrzynie Avokado to możemy nim spróbować o ile nie zrobisz naprawy jakąś inna metodą..

believe...
  • Avokado
  • Full Member
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 23, 2010, 04:17:31 »

no narazie załatwiłem baciora dratwą i jakoś się trzyma. W sumie to ten klej by się przydał,słyszałem o jakimś kleju do tapicerku że po wyschnęciu zachowuje elastyczność więc może taki by był dobry. Bat jst już stary więc i tak sam bym go nie przeplótł :/ dzięki wszystkim za porady temat moge uznać za zamknięty Uśmiech

Carpe diem
Strony: [1]
Skocz do: