Strony: [1]

Bicz dla początkującego - proszę o pomoc w wyborze i pokierowanie ;)

0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
  • MortisGrim
  • Newbie
  • *

Witam wszystkich, jestem nowy na forum;)
Ostatnio strasznie zainteresowałem się biczami. Dużo się naczytałem i chciałbym zakupić sobie własny. Generalnie to myślę, że najbardziej by mi odpowiadał skórzany indy bullwhip 6ft z wrist loopem(bezpieczeństwo). Z racji początków zainteresowania biczami bym wybrał opcję 4 rzemiennego przeplotu(głównie chodzi o koszt i wytrzymałość). Ważne dla mnie aby łatwo się crackowało i był wytrzymały. To tyle jeśli chodzi o moje preferencje. Chciałbym od Was usłyszeć jaki bicz byście mi doradzili na sam początek.
Przy okazji: z jakich materiałów są najtańsze bicze? Jak często należy konserwować skórzany bicz? Jaka jest żywotność skórzanego falla i crackera(bo jak rozumiem te dwa elementy są najbardziej podatne na uszkodzenia)?
Pozdrawiam serdecznie:)
  • tomek9210
  • Hero Member
Odp: Bicz dla początkującego - proszę o pomoc w wyborze i pokierowanie ;)
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 20, 2010, 07:28:34 »

Najtańsze są nylonowe, wykonuje się je z linek spadochronowych, zobacz galerię na mojej stronie. Bicz z krowy z 4 rzemieni o długości 6ft to dobry wybór, polecam jednak dłuższą rączkę - 12 cali. Kiścień z pewnością zrobi ci dobry, wytrzymały bicz.
Co do konserwacji to tak - fall smaruję smalcem po każdej sesji, co kilka sesji wcieram smalec w resztę bicza. A cracker zmieniam co sesję.

A whipmaker needs patience...and a good playlist.
  • Harny
  • świadomy egocentryk
  • Sr. Member
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 20, 2010, 07:30:53 »

Na początek nylon będzie dobrym rozwiązaniem Uśmiech I odpuść sobie bulla, bierz stocka od razu Mrugnięcie Zaczynałem bullem i teraz zdecydowanie wolę stocki.

"A z tym pocałunkiem to będzemy musieli się jeszcze trochę wstrzymać" - powiedzial piękny książe złażac ze śpiącej królewny!

"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi" - T.P.
  • MortisGrim
  • Newbie
  • *
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 20, 2010, 07:43:14 »

Tzn. że cracker ulega zniszczeniu po jednej sesji?

Hmm a jak wygląda konserwacja nylonowego bicza? Bo w sumie materiały syntetyczne są suche same w sobie to oznacza że nie trzeba stosować żadnych specyfików do nawilżania?
A jakby porównać łatwość w crackowaniu oraz kontrolę nad biczem w przypadku nylonowego i skórzanego?

Naoglądałem się zdjęć i filmików bulli i stocków. Zauważyłem, że stocki o wiele łatwiej crackują i są wykorzystywane do pokazów, niszczenie puszek itp. Ale jakoś estetycznie bardziej przemawia do mnie bullwhip... To zasługa dzieciństwa z Indiana Jones'em:P Może mi się kiedyś odmieni Mrugnięcie
  • tomek9210
  • Hero Member
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 20, 2010, 07:53:23 »

Nie, cracker nie niszczy się, ale zużywa, co wpływa na jakość strzału. Nowy to zawsze nowy Uśmiech

Bicza nylonowego nie trzeba konserwować, jak go zamoczysz, wystarczy, że wyschnie. Chyba, że w biczu nylonowym masz skórzany fall, wtedy go smarujesz smalcem czy innym specyfikiem do skóry.

Różnicy między materiałami nie ma, bicze strzelają tak samo. Różnica jest w możliwościach, nylonowym możesz strzelać w każdym terenie - piach, beton itp. A skórzanym raczej tylko na trawie.

A whipmaker needs patience...and a good playlist.
  • Staruk
  • Full Member
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 20, 2010, 07:57:28 »

To zależy od crackera.. Będziesz miał z dobrego materiału zrobiony to Ci wytrzyma bardzo długo. O konserwacji nylonowego nie słyszałem i nie robi się tego bo po co ? Język przecież to syntetyk a nie skóra

believe...
  • Paweł2506
  • Sr. Member
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 20, 2010, 08:28:44 »

Ja też zdecydowanie polecam na początek nylon. Jest lepszy dla początkującego i nylonów nie trzeba "konserwować".
  • Avokado
  • Full Member
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 20, 2010, 08:40:11 »

Bierz Nylona ja też koledze poradziłem nylona

Carpe diem
  • MortisGrim
  • Newbie
  • *
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 20, 2010, 09:37:06 »

Hmm, chyba przekonaliście mnie do nylonowego... Z pewnością wytrzymalszy na błędy początkującego aniżeli taki skórzany. A jak troszkę "przyskilluję" to zawsze mogę sprzedać nylona i zakupić skórzany. Dobry pomysł.

A właśnie jeszcze mam pytanie: jak jest podana długość bicza np 6ft to oznacza długość rękojeści + body tak? Do długości ostatecznej trzeba dodać falla i cracker? Przy 6cio stopowym biczu jak długi będzie fall i cracker?
A tak swoją drogą: nazewnictwo... bicz czy bat? Czy te dwie nazwy opisują inny sprzęt czy są używane zamiennie? Mogę nazywać bullwhipa biczem z zachowaniem poprawności?  Język
  • Paweł2506
  • Sr. Member
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 20, 2010, 09:54:07 »

Był taki wątek "bicz czy bat", i wyszło że te 2 nazwy używane są zamiennie i możesz nazywać sobie "whipy" jak chcesz. Uśmiech Co do długości to długość w stopach jest w przypadku bulli, długością od dolnego turka do mocowania falla. Fall to zazwyczaj jakieś 2 stopy, a cracker ok. 20cm. Uśmiech
Strony: [1]
Skocz do: