Przyzwyczailiśmy się dzielić bay na : bull-, Stock i snake whipy. Podzial taki jest przejrzysty, intuicyjny kazdy wie o co chodzi choc nie obejmuje niektórych batów jak chociazby nahajek czy sjamboków ale uzywamy go i bylo gites do czasu dopóki licho nie podkusilo mnie kupić ksiązkę Morgana bo okazalo się ... ze tych podzialów jest kilka

.
po pierwsze mozemy podzielić je na ilośc elementów skladajacych sie na bat więc mamy one-piece i two-pieces (może i trzy piece tez by się znalazly
ze względu na to do czego bata uzywamy i tu mamy caaaala game zastosowań i cale mnóstwo batów a wiec jedziemy :
-pit whip do poganiania kucyków w australijskich kopalniach - ma pleciony na plasko odcinek za kiperem do wygodniejszego trzymania na ramieniu
do powożenia powozem czy kolaską :
-dealer whip , buggi whip, jackey whip, twig whip (wszystkie z anglii)
-card whip (podobny z australii )
-wagon whip do powozenia dwójka koni (ameryka) baty w stylu snej lub bull
do powożenia zespolem 4 lub więcej koni uzywano
team whip - 4' rekojesc i 10-16' body (do większych zespolów tong mógl mieć nawet 25 stóp)
do powozenia zepolem mułów używano podobnych lecz cięzszych batów
od powozęnia wolami uzywano
bullock whip - najcięzsze baty wogóle uzywane do czegokolwiek
kolejnym zastosowaniem jest pasterstwo i tu królują australijskie stock whipy ale ameryka moze się pochwalić swoimi stockami kalifornijskim i hawajskim , cowwhipem z florydy i teksańskim bullwipem (klasyczy amerykański jest swivel handle reszta to nowoczesne wynalazki

)
choć baty wywedrowaly z europy to w europie mamy tylko angielski hunting crop i węgierski bat w typie stocka uzywany jak bóg przykazal do pasienia bydla

ostatnim typem batów w tym podziale sa baty do czynienia krzywdy ludziom i tu bamy cale stado batów rózniących się wygladem, uzytymi materialami, iloscia tongów itp. co kraj to obyczaj ale w kazdym jakis taki bacior do punishmentu byl zazwyczaj używany.
ostatnim i jak na mój gust najbardziej kontrowersyjnym podzialem jest podzial ze wzgledu na pochodzenie...
Morgan wyróznia West whipy i Mongol whipy .
West whipy zostaly ponoc wynalezione przez celtów, stamtad rozeszy się po europie, z niej wyemigrowaly do ameryki pólnocnej i australii . cecha garakterystyczna tego typu bata jest wyrazny taper i przeznaczenie bata do strzelania. zaliczymy ty wsztskie bulle, stocki (bez wegierskich_) i sneje czyli calą obecną klasykę biczy.
baty w stylu mongolskim maja tong bez tapera przystosowany do uderzania. Klasycznym przykladem sa mongolskie i kirgizkie nahajki. Wg Morgana (co mnie nie wydaje się takie oczywiste) baty te zawędrowaly na stepy Węgier i przeksztalcily się ze slapujacych batów w strzelajace

potem do hiszpanii a z tamtad do ameryki poludniowej gdzie faktycznie mamy sporo batów impaktowych i tongu wlasciwie bez tapera takim jak ten
http://www.wwwhips.com/collection.php?item_number=36&command=show_item&lang=enProblematyczne dla mnie sa jedynie te węgierskie baty i baty Inuitów bo strzelaja no i wegierskie choć maja slabszy taper niz stocki to jednak mają ... ale to juz nie mój problem
mam nadzieję że choć ciut namieszalem wam w glowach