Strony: Pierwsza 1 [2]

szukam bata do "szermierki historycznej"

• kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #15 : Październik 27, 2009, 06:39:09 »

ligi, polecilbym ci 5' stocka z red hide, spokojnie do wychaczenia w tych pieniádzach, nadaje sié do ciorania, ma dobra masé i niezlá szybkosc - mam takiego od SKT i uwazam za jeden z najlepszych moich batów, mam tez kilka swoich i sá tez nie najgorsze  Mrugnięcie, we Polsce tez je znajdziesz  (kiscien np robi) albo wez inna krówké na poczatek - na bank nie bedziesz zalowal a na bulla tez przyjdzie czas

z gówna bata nie ukręcisz ....

( do I need another whip? No. Do I want another whip? Yeah. ) (from COW forum )
kooniowe baty- http://kooniu.whips.pl

mam stronkę!!!!! http://kooniu.whips.pl
  • ligi
  • Newbie
  • *
  • SGF Salut
« Odpowiedz #16 : Październik 27, 2009, 06:58:53 »

wow... no tu mnie zaskoczyles.
Wiedzialem ze w tej cenie szału ze skórą nie będzie. A tu taki suprajs! Mrugnięcie
 dzięki. Przyśle ci fotki moich pierwszych obrażeń Uśmiech Uśmiech

Kiścień, miałbyś czas i chęci  wykonać takiego stocka: 5' red hide ? 
Jeżeli tak- daj znać, szczegóły dogadamy na PW. Póki mam zmagazynowaną kasę i jeszcze się nie rozeszła Chichot

Szczecińska Grupa Fechtunku "Salut!"
www.salut.org.pl
  • Kiścień
  • Administrator
« Odpowiedz #17 : Październik 27, 2009, 08:57:58 »

no ba. Czas i chęci mam, jak klient forsą świeci Język. Pisz na PW albo gg 3684097.

Jednak przyjmuje zamówienia Uśmiech

kiscienwhips.com
  • jones
  • Sr. Member
« Odpowiedz #18 : Październik 27, 2009, 09:08:22 »

ja bym wybrał nylona. Bat bedzie mial czesty kontakt z rapierem, przeciwnik bedzie próbowal zaslaniac sie nim, uderzać w bat, czy nawet go przeciac. delikatny kangur moze sie zcharatac, zwlaszcza jak rapier bedzie mial wżery, nylonu nic nie ruszy (bron i tak jest tępa chyba ze jesteście szaleńcami Chichot ).
Wybrał bym tez bulla, stock co prawda ma zazwyczaj dluzsza raczke mogaca sluzyc jako palka do bicia i parowania... ale jest jeden minus - na lamanym polaczeniu latwo by bylo zablokowac rapierem bat, zakleszczyc, a nawet wyrwac. Bull zawsze sie bedzie lał i wił po broni przeciwnika uniknie sie zablokowania rekojesci. Rekojesc bulla raczej dluga, zarowno dla szybkosci operowania jak i mozliwosci zasiegu jako pałki.

Długość - tu ciezko mi powiedziec. Na pewno wiecej niz 8 ft nie ma sensu, mysle ze 7 bylo by optymalne. Przy odpowiedniej technice jednoczesnego trzymania lewaka i bata lewą ręką, mozna by sie pokusic o uzywanie technik jakie proponuje DeLongis które sa absolutnie fantastyczne.
Przeciwnik bedzie na pewno staral sie skrócic dystans zeby uniknac obicia koncowką, i moze sie niemile zaskoczyc jak go zwiazemy jak bezbronne jagnie Uśmiech Bat tez bedzie mogl sluzyc jako dodatkowa osłona do parowania.

Staruk, na twoim miejscu nie porównywałbym walki batem na krótkich dystansach do stylów walki innymi narzędziami mordu wliczając w to pięści i nogi. Bat ma swoją specyfikę - styl walki który proponuje DeLongis jest zaskakujaco skuteczny. Próbowałem prostych sparringów w tym systemie i wrapy, duszenia i parowanie ataków robi sie pare razy latwiej niz lekkim mieczem (na rapierach sie nie znam, ale wiem ze waga ich jest podobna, szybkosc tez). Bat to potezne narzedzie o wielu zastosowaniach w walce, trzyma sie go w tym stylu oburacz, z normalną preferencją na lewą lub prawą rękę (tak jakbys trzymał rapier za ostrze) jezeli dalo by sie opanowac trzymanie go razem z lewakiem jak pisalem wyzej daje ci to mase mozliwosci.

Jezeli chodzi o cwiczenie to nie zgodze sie. Zeby nauczyc sie szybko najlepszy jest standardowy bat 7-8 ft, a wogole najlepiej uczyc sie batem ktorego bedzie sie docelowo uzywac.
« Ostatnia zmiana: Październik 27, 2009, 09:33:21 wysłane przez jones »

po 24 latach robienia batów zrobiłem turk head z pamięci za pierwszym podejściem...
po 24 latach robienia batów zacząłem się  uczyć na nowo jak je robić...
po 24 latach robienia batów w końcu załapałem co to jest lead shot...
po 24 latach strzelania z bata ucze sie crackow na nowo...
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
Odp: szukam bata do "szermierki historycznej"
« Odpowiedz #19 : Październik 27, 2009, 10:10:19 »

i tak to juz jest na naszym forum , kazdy ma inne zdanie i .... wszyscy maja racje  Duży uśmiech
kazdy bat da się wykorzystać i zalezy6 w duzej mierze od innywidualnych preferencji który bedzie nam 'lezal" najlepiej bylo by móc spróbować różnych ale na to to do nastepnego zlotu bys musial poczekać lub wybrać sie do kogos ( na przyklad do mnie do Irlandii  Język ) i popróbować jak nie masz takiej mozliwości to zostaje kupowanie troche w ciemno - wtedy bierzemy to co nam sie podoba, ćwiczymy ukladamy rekę a po pewnym czasie staje sie on (ten nasz pierwszy bat) ulubionym i niedoścignionym wzorem  Duży uśmiech

• ligi
  • Newbie
  • *
  • SGF Salut
« Odpowiedz #20 : Październik 27, 2009, 11:20:46 »

Heh... rzeczywiście ilu użytkowników- tyle opinii. U nas jest to samo. Jednemu pasuje hiszpański rapier kolny , drugi uważa że tylko angielskie sieczno-kolne są "tru". Ktoś wychwala pod niebiosa polską kawaleryjską husarkę, podczas gdy kto inny pół nocy płodzi posta w którym "niezbicie dowodzi" wyższości zachodniej prostej szabli pojedynkowej nad ciężkimi krzywymi szablami wschodnimi. Oszaleć można... Chichot  No chyba że ktoś wyrobi sobie "filtr"  Wszyscy wiemy że każdy pisząc, chce podzielić się jak najlepiej swoimi doświadczeniami. I chwała mu za to . Każdemu z osobna.   

Kwestia wyboru zostaje nadal Uśmiech

Mimo wszystko spróbuję najpierw z 5'stockiem z red hide.

A że moje motto życiowe to: "Chcieć Mieć Więcej", podejrzewam że w przeciągu roku wszelacy whipmakerzy będą mieli nowego klienta Chichot  W kręgach szermierki klasycznej mam nieformalną ksywę "Kapitan Konsumpcja" ("jeżeli Ligi nie ma jakiś ochraniaczy- to znaczy że one nie istnieją"). Na pewno nie poprzestanę jedynie na tym stocku i juz po jakimś czasie zamówię sobie bulla o tej samej długości, ot choćby po to by mieć porównanie.

Kooniu- z tą Irlandią- nie mów "hop!", bo kto wie czy na wiosnę nie wyląduję tam na 2-tyg rajdzie konnym Chichot Pewnie w okolicach Cork, choć to jeszcze nie jest przesądzone. Chichot

Jones- nie sparujemy na ostre. Ale od tych "szaleńców" to aż tak bym się nie odżegnywał  Z politowaniem    Z rapierami jest tak że walczymy podczas sparingów głównie na kolne, ze sportowymi gładkimi klingami, więc nie ma mowy o żadnych wżerach. A jak się czasem trafi sparing na sieczno-kolne, to po kazdym treningu wnikliwie konserwujemy klingi. DBałość o broń przedłuża jej żywotność Chichot   A walczyć chcę trzymając bat w prawej (wiodąca) i lewak w lewej ręce. Ideałem który chciałbym osiągnąć po latach jest umiejętność tak wprawnego operowania biczem lewą ręką by w prawej móc dzierżyć szpadę lub rapier. Ale na razie to marzenia ściętej (lub duszonej) głowy Chichot

www.salut.org.pl
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #21 : Październik 28, 2009, 12:08:14 »

tak sobie cwicze do latigo y daga, w prawej mam bat w lewej nóz (w zaleznosci od dystansu albo w szermierczej albo w wieziennej) ale używam w tym stylu krótkiego bulla (4'5") wiec w starciu z jakakolwiek dluzszą bronia wole raczej skrócić dystans i wejść z nozem - niestety brakuje mi sparingów ostatnimi czasy  Złość tak ze jesli bedziesz na zielonej wyspie serdecznie zapraszam  Duży uśmiech - postrzelamy , powalczymy jest czym, jest gdzie  na razie nie ma z kim  Smutny

• ligi
  • Newbie
  • *
  • SGF Salut
« Odpowiedz #22 : Październik 28, 2009, 12:42:37 »

Jeśli wyjazd wypali- sparing masz jak w  banku Chichot

A co do skracania dystansu w walce z bronią długą- to jest to oczywiście najlepsze rozwiązanie. Problem polega na tym, że ten drugi też o tym wie. I za wszelką cenę nie będzie chciał dopuścić do takiej sytuacji.  I zaczyna się mozolne wypracowywanie dogodniejszej pozycji. Czyli praca nóg, praca nóg, praca nóg...
Cała zabawa zaczyna się, już w momencie planowania akcji. Zanim coś sie zrobi- trzeba błyskawicznie pomyśleć i wiedziec co się chce zrobić dalej Chichot   Robimy sobie nawet takie koszulki: "Szermierka- bardzo szybkie szachy..." Duży uśmiech

www.salut.org.pl
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #23 : Październik 30, 2009, 09:26:14 »

• Kiścień
  • Administrator
« Odpowiedz #24 : Październik 31, 2009, 01:29:06 »

uuu. W końcu ktoś nowy w "tv" Mrugnięcie. Nawet kurczę dobrze strzelanie mu idzie. Myślałem, że nie ćwiczy niczym.

kiscienwhips.com
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #25 : Październik 31, 2009, 01:33:18 »

Seba jest naszym userem ( http://www.whips.pl/forum/index.php?action=profile;u=4157) ale dawno go nie bylo- moze teraz jak jest ligi chlopaki beda się czesciej udzielać  Mrugnięcie na to liczę   Spoko

• Kiścień
  • Administrator
« Odpowiedz #26 : Październik 31, 2009, 01:35:40 »

no ale jakby nie patrzeć, tutaj jest wielu userów Uśmiech, i to wcale nie oznacza, że każdy strzela z bicza Język

kiscienwhips.com
  • Staruk
  • Full Member
« Odpowiedz #27 : Październik 31, 2009, 03:28:30 »

Przeszczep i Mechanior tez sie tam znaleźli na filmiku Chichot

believe...
  • ligi
  • Newbie
  • *
  • SGF Salut
« Odpowiedz #28 : Październik 31, 2009, 03:52:01 »

Już pisałem Kooniowi wcześniej, ale powtorze:   co do filmiku z Seba- stalem wtedy 3m dalej i krecilem swoim aparatem caly wywiad. To co pokazali to raptem 1/8 calego wywiadu i jego strzelania.
 Jak zrzuce wszystko na kompa i obrobie nieco (i uzyskam zgode Seby) to wrzuce na YT i zlinkuje go tu na forum

www.salut.org.pl
  • przeszczep
  • Hero Member
  • i`m flying...
« Odpowiedz #29 : Listopad 02, 2009, 09:43:20 »

Ja niestety na zlocie byłem w robocie. Ze stoiska zostałem wypuszczony tylko na cięcie lin... Nawet batów żadnych ze sobą nie zabrałem, a chętnie bym sobie poszczelał Uśmiech

9/21

WBB
Strony: Pierwsza 1 [2]
Skocz do: