Strony: [1] 2 Ostatnia

szukam bata do "szermierki historycznej"

0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
  • ligi
  • Newbie
  • *
  • SGF Salut
« : Październik 26, 2009, 02:40:49 »

Potrzebuję konkretnej porady.    Chcę kupić/zamówić sobie bat. Wiem- temat rzeka.

Już piszę po co.  Chcę się nauczyć technik walki batem, aby móc je wykorzystywać w szermierce klasycznej. Pojedynczy bat vs. szpada, szabla, rapier, lub bat+lewak  contra "reszta świata"  Mrugnięcie

Zapewne widzieliście już gdzieś tu na forum filmik z walki Seby (bat+lewak) z Maćkiem (rapier+lewak) z krakowskiego Aramisa (nota bene to ja ją kręciłem ). Interesują mnie właśnie tego typu sytuacje.

Wyciągnąłem już od Seby całkiem sporo informacji, ale chciałem zasięgnąć waszej opini na kilka podstawowych dylematów.

Primo:  na początek lepiej stock czy bull ?

Wiem że nauka stockiem podobno jest łatwiejsza bo jest szybszy i bardziej zwrotny i łatwiej jest zrozumieć w ogóle ideę działania bata.  Ale z drugiej strony wiem, że docelowo będę chciał używać bulla, więc czy uczenie się na stocku nie sprawi że potem przestawienie się będzie trudniejsze niż rozpoczynanie od razu na bullu? Który z nich będzie się bardziej nadawał do specyficznych warunków walki jakie chcę trenować?

Secundo:  na początek skóra czy nylon?

Wiem że nylon jest tańszy więc nie szkoda go na początek do "złachania" na piasku/kamieniach/trawie. Tyle że przez najbliższe pół roku kiedy będę mógł trenować będę spędzał na sali sportowej podczas (a właściwie przed i po ) treningów szermierczych. Zatem podłoże jak najmniej niszczące materiał bata. Z drugiej strony, jeśli kupię skórzany- to czy proces nauki nie zostanie spowolniony chociażby przez szybsze zmęczenie łapy, większym ciężarem materiału?  Z trzeciej strony: nylon ponoć mniej boli, a przy nauce ilość samo-okaleczeń jest dość znaczna. Jednakże ćwiczyć będę w specjalnym dresie i masce szermierczej, więc ilość potencjalnych uszkodzeń ciała zredukuję, mam nadzieję do zera.
 No i nie wiem co wybrać.

Tertio:  długość !!!
   tu już jestem w kompletnej kropce. Długi czy krótki? Miałem w ręku 8ft nylonowego bulla i całkiem fajnie mi leżał. Z kolei pożyczonym wczoraj na zlocie Knives.pl skórznym (chyba)7ft stockiem, o mało sobie drugiego przedziałku nie zrobiłem. Ale już 6ft skórzany bull Seby- jest całkiem całkiem... Tak jak on- nie jestem osobą dość wysoką (173cm) ani przesadnie silną (przeciętnie raczej) więc 10ft skórzany whip w ogóle by odpadał...Jaka długość będzie najlepiej pasować do specyficznych celów w jakich chcę go używać?

co sądzicie?

Szczecińska Grupa Fechtunku "Salut!"
www.salut.org.pl
  • tomek9210
  • Hero Member
« Odpowiedz #1 : Październik 26, 2009, 08:03:35 »

Duzych róznic w wadze nie ma, przynajmniej w moich nylonach, u mnie 8' waży ok 620-640g, niektóre skórzane 10' tyle nie ważą. Skoro będziesz ćwiczył na takim podłożu to już obojętne co weźmiesz.
Co do długość bicza - w zasadach do whipboxingu jest napisane że albo stock 5ft albo bull 7ft (http://www.whips.pl/forum/index.php/topic,50567.0.html) Jednak w latigo y daga używa się krótszych biczy, Kooniu ma chyba 4ft. Ja bym brał stocka albo krótkiego bulla, jakoś bardziej mi się widzi taki krótszy bacik z rapierem czy czym tam walczycie Chichot.
 Myślę, że Kooniu doradzi ci lepiej niż ja, gdyż on w tym siedzi Uśmiech

A whipmaker needs patience...and a good playlist.
  • Kiścień
  • Administrator
« Odpowiedz #2 : Październik 26, 2009, 11:49:36 »

Czołem,

Dużo zależy od tego w jaki sposób chcesz wykorzystywać swój bicz. Jeżeli zależy Ci na "ostrzelaniu" przeciwnika, z nie dużej odległości broniąc się lewakiem przed szpadą, rapierem czy czymkolwiek innym, potrzebujesz krótkiego, ciężkiego i dobrze wyważonego bulla(4-4,5 ft). Taki bicz jest szybki, waga zapewni dużo energii przy strzale, wyważenie zapewni Ci, zwrotność i dużą możliwość manipulacji, a długość odbije się na prędkość(im krótszy tym szybszy).

Do trzymania dystansu, ostrzeliwania z daleka i ew. wrapów bierz stocka. długość 5 ft lub 6 ft ale z dobrym wyważeniem. Chyba najprostsze techniki, ale potrzebna bardzo dobra praca nóg, plus dobre opanowanie technik. Musisz ciągle trzymać przeciwnika w tym samym dystansie, i przy tych długość prędkość się zmniejsza(co nie oznacza że bicz musi być wolny, to zależy od wykonania), i jeżeli nie walczysz przeciwko biczowi, to bardzo ważne będzie opanowywanie zmian kierunku strzału w bardzo szybkim czasie.

Ew. zostaje Ci długi bull z długą rączką, który w krótkim dystansie staje się nunchaku, pałką, i wszystkim "impactowym"(znaczy się tłuczesz rączką), techniki wrapów na krótkim dystansie tez można stosować no i trzymanie przeciwnika na dystans.

Tyle jeśli chodzi o walkę. Natomiast jeśli chodzi o wagę i materiały.

Ja preferuje skórę. Do wszystkiego Język chyba, że daje się komuś uczyć. Wtedy nylon. Tak jak nylony mi nie podchodzą, to skóry owszem. Jeśli chodzi wagę, to do każdego stylu maker Ci dostosuje wagę i nie będzie z tym problemu. Można zrobić bicz o długości 10 ft lżejszy od ciężkiej 5'ki i na odwrót. Trzeba tylko wiedzieć jaki efekt chce się uzyskać. Dlatego nie sugeruj się zbytnio tym, że widziałeś jakiś bicz, bo były do strzelania układów, a nie do walki.

Jednak przyjmuje zamówienia Uśmiech

kiscienwhips.com
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #3 : Październik 26, 2009, 12:12:00 »

po pierwsze witamy na pokladzie Uśmiech

Milo mi szczególnie ze podzielasz moje zainteresowania , czyli ten maly wycinek "batmanii" który zajmuje sie walka za pomocą bata.
moze krótko odpowiem na pytania, zaznaczam przy tym ze jest to moja opinia i wcale nie musi byc "wykladnią prawa" ;)ale jak widzę Karol już odpowiedzial więc moze tylko uzupelnię  Spoko

nylon czy skóra ? a jesli skóra to jaka , idealem jest mieć nylona i kangura tej samej dlugosci i wagi, bo jeden do ciorania, na deszcz czy kamienie po prostu do treningu a drugi na pokazy, na salę na trawkę dla radości która daje tylko skórzany bat zachowujacy się jak żywa istota. tak więc na poczatek przygody spokojnie nylon wystarczy.

jaki dlugi? a to juz zalezy w duzej mierze od tego co nim bedziesz chcial zrobić, jesli wybierzesz krótki bat (4-5') to bedziesz mial szybkie narzedzie które pozwoli na multicracki o interwale nie pozwalajacym przeciwnikowi "wejść" w tempo ale.... cracki idą w dośc krótkim dystansie więc jesli byś chcial walczyc z kims kto ma rapier to zupa bo zasięg jest podobny a skutecznosc rapiera i bata nieporównywalna, krótki bat to broń przeciwko komóś nieuzbrojonemu lub uzbrojonemu powiedzmy w krótka palkę.
jesli wybierzesz coś kolo 7' (czyli 7' bull lub 5'stock) jak bat do whipboxingu to zwiększysz zasięg , uzyskasz możiwosci grapowania czy duszenia batem (cala galąź wiedzy o której nie mam  pojęcia niestety) ale cracki ida wolniej, jest szansa ich przechwycenia czy odbicia ale nadal jest to na tyle szybki bat ze nadaje sie świetnie do walki.

dluzsze niż 7' są juz na tyle wolne ze jest szansa wejsc w tempo jak bat jest z tyl i jesteś wlasciwie bezbronny (noo chyba ze mamy cos w lewej lapie Mrugnięcie )

ps. szkoda że nikogo z naszych nie spotkaliście ale trzeba bylo jednak ciut wczesniej sie zarejstrować i dopytać, chlopaki zorganizowali zlot w tym roku wczesniej i faktycznie nikogo z nas nie bylo jesiennym zlocie Knives .

ps.2 sądząc po zdjeciach bat byl janusza czyli UPJ (taki mily, elegancki pan w kamizelce i muszce - czyz nie ? Mrugnięcie )

z gówna bata nie ukręcisz ....

( do I need another whip? No. Do I want another whip? Yeah. ) (from COW forum )
kooniowe baty- http://kooniu.whips.pl

mam stronkę!!!!! http://kooniu.whips.pl
  • Staruk
  • Full Member
« Odpowiedz #4 : Październik 26, 2009, 01:20:58 »

Stock do walki ? jakoś nie za bardzo widzę ten rodzaj bicza do takich akcji które planuje Ligi. Jego cienka rączka i ogólna "słabizna" nie będzie się nadawać do tego typu starć. Oczywiście to jest tylko moje zdanie... Polecam zgrabnego bulla 6ft. z długą rączka oczywiście ze skóry... Zawsze możesz owinąć go wokół dłoni i używać go jak pałki. Na początek, skóra czy nylon? Bierz skórę Uśmiech Jak będziesz szanować bat to Ci posłuży trochę... Wydasz więcej kasy ale za to lepsza jakość. Szybko nauczysz sie cracków i będziesz mógł nim operować jak chcesz. Strzelając nim na sali nic mu sienie stanie a w deszczu przecież nie będziesz strzelał czy na betonie mając taka dobra miejscówkę do strzelania Uśmiech

believe...
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #5 : Październik 26, 2009, 04:56:33 »

taaak ? a próbowałeś czy tylko tak "sądzisz"  Co?

pewnie znasz ale dla przypomnienia <a href="http://www.youtube.com/v/avnCHho4fwA" target="_blank">http://www.youtube.com/v/avnCHho4fwA</a>

stok jak najbardziej jest ok  Spoko

• tomek9210
  • Hero Member
« Odpowiedz #6 : Październik 26, 2009, 05:03:40 »

DeLongis używa 7-stopowych bulli, na filmikach widziałem jak zakładał biczem dźwignie, dusił, wrapował trzymając bicz za fall itp.

A whipmaker needs patience...and a good playlist.
  • Staruk
  • Full Member
« Odpowiedz #7 : Październik 27, 2009, 11:11:00 »

Przecież strzelałem stokami nie raz to sobie wyrobiłem już zdanie na ich temat. Do postrzelania są jak najbardziej ok Uśmiech ale do walki nie wziął bym tego... Prędzej sneja.

believe...
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #8 : Październik 27, 2009, 11:20:28 »

no to australijczycy się nie znają  Język , stock w niczym nie ustępuje bullowi przy tej dlugości, zarówno na filipinach w ich FMA jak i australijskim whipboxingu sprawdza się wysmienicie.

ps.IMO snej ma racje bytu tylko jako pocket czyli: wyciągnij-uderz-schowaj, do wymiany strzalów nadaje się juz znacznie gorzej

• Staruk
  • Full Member
« Odpowiedz #9 : Październik 27, 2009, 11:31:34 »

Ale jemu nie chodzi o whipboxing ani inne zajawki w tym stylu Uśmiech a mi chodzi o "słabiznę" stoka. W starciu z przeciwnikiem wolałbyś wziąć pewnego bulla czy stocka? ja bym wybrał zdecydowanie bulla bo bałbym się ze jeszcze by mi się złamał używając go jako pałki Język

believe...
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #10 : Październik 27, 2009, 12:07:52 »

przy bacie do 7' głównie używamy go do cracków (stock jest szybszym batem niz tej samej dlugosci bull więc bralbym stocka) ale używałem rękojeści stocka jako palki - klasyczne palki do eskrimy są też z ratanu- naprawdę niełatwo je złamać , poza tym jeśli uderzamy pętla a nie turkiem to nie ma opcji zeby zlamac rekojeść - jeśli juz to moze przy jakiesc dzwigni, duszeniu czy czym takim ale jakbym mial przeciwnika w takim chwycie to niech ta rekojesc idzie w diably , bo gościa mam juz w saku Spoko

ps. I na to pytanie musi sobie nasz kolega odpowiedzieć bo to do czego Ligi bedzie bata uzywal zdeterminuje jaki to ma być bat- ja mówie tylko ze stock jest też ok
« Ostatnia zmiana: Październik 27, 2009, 12:10:37 wysłane przez kooniu »

• Kiścień
  • Administrator
« Odpowiedz #11 : Październik 27, 2009, 12:59:46 »

ano co prawda to prawda. To że akurat miałeś pod ręką stocki z kiepskimi rękojeściami niczego nie wyklucza Uśmiech. Znam makerów, którzy wklejają pręty stalowe w rączki, to również trudno jest złamać.

Co do Twojego pytania, to ja brałbym stocka Język. I również tłukłbym go rączką.

Jednak przyjmuje zamówienia Uśmiech

kiscienwhips.com
  • ligi
  • Newbie
  • *
  • SGF Salut
« Odpowiedz #12 : Październik 27, 2009, 02:41:01 »

Wow.  Musiałem się przebić i przemyśleć wszystkie porady i informacje.  Nie spodziewałem się aż tylu i tak fachowych rad.

Po dłuższym zastanowieniu sie chyba zdecyduję sie na początek na 5' lub 7' stocka, z wzmocnioną rękojeścią i odpowiednim wyważeniu.

dlaczego? stock jest szybszy (od bulla tej samej długości); łatwiejszy w obsłudze na początkowym etapie nauczania; ma rączkę która w razie czego jestem w stanie użyć jako pałkę lub do parowania ręki przeciwnika np ze szpadą czy sztyletem. Poza tym, przy ewentualnym wrapie, zawsze  mogę próbowac stworzyć z niego rodzaj prowizorycznej zasłony strefowej, wyciągając maxymalnie rękę w bok i powodując przyblokowanie nacierającej ręki lub wytrącenie z równowagi. Kwestia wiekszej siły dżwigni niż w bullu.

Jak się tylko nauczę podstaw, wciągnę sobie 7' skórzanego bulla (i to na 100% Chichot )

Zastanawiam się tylko jeszcze nad długością tego początkowego stocka. 5'? 6'? czy 7'?

generalnie- podczas walki chciałbym miec możliwość wrapowania i ewentualnego 'duszenia', czyli albo unieruchamiania ręki przeciwnika, zmuszania go do niewygodnych dlań prób ominięć, albo owijania mu sie wokół szyji/głowy/ramienia i wytrącania go z pozycji równowagi, tak by jego głównym celem było utrzymanie sie na nogach a nie atak czy jakakolwiek obrona. wtedy szybkie skrócenie dystansu, wpadam z lewakiem/sztyletem i... TAA DAAAM !!  Duży uśmiech

Doczytałem że do tego typu technik potrzebne są nieco dłuższe baty.
Ale ZANIM sie tego nauczę- powinienem przejśc w ogóle podstawy, a do tego chyba lepszy bedzie krótszy, czyz nie?

Zatem na początku zaczne chyba od "ocrackowywania" przeciwnika i ewentualnych "ciosach" w maskę czy barki (widowiskowe i zawsze się człek zawaha czy cofnie- i TĘ chwile chcę wykorzystywać).

pozostaje mi jeszcze tylko dylemat materiału: skóra czy nylon?  tzn, nie mam dylematu, bo wiem że docelowo chcę skórę. Tylko szkoda mi by było złachać ją w proesie nauki. Ale w sumie- jak zaczynac się uczyć- to najlepiej na materiale "ostatecznym". No i, wreszcie, pozostaje kwestia ceny. Nie bede ściemniał, że nie jest to istotne.
Na początek, jestem w stanie przeznaczyć na bicz około 250-350zł. Wiem ze dobrego nyloniaka w tej cenie spokojnie dostanę. Pytanie, jak ze skórzanym?

www.salut.org.pl
  • Staruk
  • Full Member
« Odpowiedz #13 : Październik 27, 2009, 05:23:07 »

Tak, zanim sie tego nauczysz krótszym biczem szybciej pójdzie Ci nauka Uśmiech
Jeżeli chcesz przeznaczy na bicz około 250-350zł ze skóry to za dobry bat to nie będzie. Za takie pieniądze to weź lepiej nylon...

No jestem bardzo ciekaw jak będziesz owijał bicz wokół części ciała przeciwnika a następnie wyprowadzał cios w jego stronę biorąc pod uwagę szybkość i zręczność przeciwnika walczącego np. sztyletem Chichot czy jesteś oburęczny ? mogę to porównać do walki ludzi walczących ze sobą 2 odmiennymi stylami walki i technik - capoeira vs. Combat 56. Widowiskowe vs. skuteczne. Zgadnij kto wyjdzie z tego cały Uśmiech Wątpię zęby podczas walki udało Ci się robić takie "cuda" biczem. Ostrzeliwanie przeciwnika i trzymanie go na dystans to będzie max.

believe...
  • ligi
  • Newbie
  • *
  • SGF Salut
« Odpowiedz #14 : Październik 27, 2009, 05:56:59 »

Wiesz... z tymi "cudami" rodem z Matriksa, to jest to do czego chce dążyć. Przez szereg długich lat... Chichot  W szermierce jest takie powiedzenie: "Szermierka jest łatwa. Trudne jest pierwsze 10 lat." Uśmiech    wystarczyć mi będzie że zrobie jakiegokolwiek wrapa, dekoncentrujacego przeciwnika, albo utrudniajacego mu manewrowanie bronią. A co do oburęczności- powoli się wyrabia, podczas treningów rapiera z lewakiem czy szpady ze sztyletem.   

Ale dzięki serdeczne za wszystkie pomocne informacje.
Na razie wystarczy mi że wrócę z treningu do domu w jednym kawałku i bez sladów umartwiania sie niczym asceta Chichot

Zakładałem że ta cena nie będzie powalająca jesli chodzi o skórzany bat. Dlatego wstepnie wybrałem nyloniaka.

www.salut.org.pl
Strony: [1] 2 Ostatnia
Skocz do: