http://www.pancerni.com/Szabla%20i%20kon/Artykuly/Stroj_codzienny/Zdjecia/nahajka%2001.JPGNahajka która mi się marzy byłaby w konstrukcji niemal identyczna z tą. Tyle tylko że mniej ozdobna, a w miejsce kopytka byłby inny element ozdobny. Ale łączenie wymarzyło mi się dokładnie takie.
A rdzeń z rzemienia, prawda? Jakie wymiary tego rzemienia? 4-5 mm szerokości (myślę że powinien być o przekroju kwadratowym)?
Byłbym wdzięczny za link do jakiegoś poradnika bądź filmiku opisującego krok po kroku technikę plecenia - zarówno tego pierwszego oplotu (wokół rdzenia), jak i oplotu zewnętrznego. Nie wiem ilu rzemieni i o jakich wymiarach powinienem użyć na oploty. I na czym polega wytracanie? Po prostu w pewnym miejscu ścina się niektóre rzemienie?
Dziękuję za zainteresowanie, nie spodziewałem się tego.
EDIT:
Przeczytałem, że robiłeś Kooniu nahajkę o wymiarach niealze idealnych dla mnie (poza długością, ale to juz nie problem). Rozumiem że dobrym sposobem jest oplot rdzenia z 8 rzemieni i zewnętrzny z 6. Jakie wymiary miały te rzemienie (pytam o oba rodzaje - wew i zewnętrzny)? Jaki wymiar miał rdzen (był w ogóle ze zwykłego rzemienia, czy z czegoś innego?)?
Ponadto - rozumiem że bolster to pas skóry którym okładamy rdzeń z oplotem. Pewnie powinien być z jak najcieńszej skóry. Ale jak to sie mocuje?
I jak zakończyłeś body z obu stron, aby naszyć kieszen i zawias? Jakaś specjalna technika plecenia powrotnego (jak w żeglarstwie), czy po prostu - supeł, pęk czy inny związ?