Strony: [1] 2 Ostatnia

Nahajka historyczna, czyli pytanie kompletnego nooba

0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
  • Wodzu
  • Newbie
  • *
Nahajka historyczna, czyli pytanie kompletnego nooba
« : Wrzesień 01, 2009, 09:25:06 »

witam wszystkich. Zajmuję się odtwórstwem historycznym. Odtwarzam rusina z okresu wczesnych wieków średnich. Wyspecjalizowałem się na koczownika, a atrybut prawdziwego koczownika to nahajka, która spełniała u nich tę sama rolę co kowbojskie ostrogi, ale traktowana była bardziej emocjonalnie. Traktowano ją jako coś bardzo osobistego.

Najpierw opiszę domniemaną nahajkę.
Składałaby się z trzonka (za dłonia, na końcu przyczepiony element kościany albo brązowy przedstawiający ptasią główkę), który kończyłby się łukiem ze stali albo miedzi. Na tym łuku zamontowana byłaby skórzana "obejma" która zszyta by była z czesćią właściwą, czyli plecionką.
 Na końcu plecionki zamontowałbym kieszeń skórzaną z małym cieżarkiem.

Wymiary:
trzonek - około 30 cm
plecionka - 60 cm.
średnica trzonka - 2-3 cm

Część pleciona powinna być dosyć giętka, o przekroju okrągłym. początek powinien mieć odrobinę mniejszą srednicę niż trzonek, przy końcu max 1 cm średnicy.

Jak zdążyliście zauważyć, jestem kompletnym noobem w dziedzinie splatania batów. Potrzebuję więc pomocy
1. Przede wszystkim potrzebuję rady, jakim sposobem to zrobć. Taki tutorial dla idioty - z czego i jak rdzeń, jak się wykonuje oplot rdzenia, i dobra instrukcja jak wykonać oplot końcowy.
2. Jakiej długości powinny byc rzemienie by zrobić z niej plecionkę o długości 60 cm.
3. Jak sprawić by plecionka się zwężała.
4. Jak zakończyć plecionkę z obu stron, by naszyć "zawias" i "kieszeń".
5. Dodatkową uciechę sprawiłoby mi gdyby podany sposób plecenia miał coś wspólnego z historią. Ogólnie chodzi mi o to, by odsiać wszelkie radosne współcczesne pomysły, i wybrać jakiś stary sposób.

Oczywiście nahajka ma być rekwizytem odtwórczym, więc chce ją wykonać z naturalnej skóry, drewna i kości (ozdoba). Wiem, ze wygląda to jak pytanie kompletnego lenia, ale cóż - zagubiłem się w niezbyt zrozumiałej dla mnie terminologii, nie wiem którego sposobu użyć... I po prostu nie mam bladego pojęcia o pleceniu.
Każda pomoc mnie ucieszy.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 01, 2009, 09:57:05 wysłane przez Wodzu »
  • tomek9210
  • Hero Member
Odp: Nahajka historyczna, czyli pytanie kompletnego nooba
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 02, 2009, 06:58:30 »

Jeżeli chcesz 60cm plecionki to wytnij 2x dłuższe rzemienie, czyli 120cm. Żeby się zwężała, musisz zrobić zwężany rdzeń + wytracić rzemienie z wierzchniego oplotu (chyba, że chcesz spleść całość np z 8 czy 12 rzemieni od początku do końca)
Co do samej konstrukcji nahajek, niech się wypowie Kiścień, bo się tym zajmuje.

A whipmaker needs patience...and a good playlist.
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 02, 2009, 09:58:41 »

po pierwsze witaj  Wodzu  Duży uśmiech
dosyć obszerna dyskusje prowadziliśmy tutaj http://www.whips.pl/forum/index.php/topic,48094.0.html, czesc zdjęc od tego czasu znikła niestety min. nahajki chmielnickiego ale może znajdziesz coś co Ci sie przyda.
z tym historycznym pleceniem to naprawde trudno cos powiedzieć, caly whipmaking jest historyczny jakby nie patrzeć a jednocześnie niestety nie mamy zachowanych śladów jak to robili dawniej.
dosyć trudno z twojego opisu wywnioskować mi jak ma wygladac ta nagajka,a dokladnie polączenie trzonka z body .

z gówna bata nie ukręcisz ....

( do I need another whip? No. Do I want another whip? Yeah. ) (from COW forum )
kooniowe baty- http://kooniu.whips.pl

mam stronkę!!!!! http://kooniu.whips.pl
  • Wodzu
  • Newbie
  • *
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 02, 2009, 01:26:51 »

http://www.pancerni.com/Szabla%20i%20kon/Artykuly/Stroj_codzienny/Zdjecia/nahajka%2001.JPG
Nahajka która mi się marzy byłaby w konstrukcji niemal identyczna z tą. Tyle tylko że mniej ozdobna, a w miejsce kopytka byłby inny element ozdobny. Ale łączenie wymarzyło mi się dokładnie takie.

A rdzeń z rzemienia, prawda? Jakie wymiary tego rzemienia? 4-5 mm szerokości (myślę że powinien być o przekroju kwadratowym)?

Byłbym wdzięczny za link do jakiegoś poradnika bądź filmiku opisującego krok po kroku technikę plecenia - zarówno tego pierwszego oplotu (wokół rdzenia), jak i oplotu zewnętrznego. Nie wiem ilu rzemieni i o jakich wymiarach powinienem użyć na oploty. I na czym polega wytracanie? Po prostu w pewnym miejscu ścina się niektóre rzemienie?

Dziękuję za zainteresowanie, nie spodziewałem się tego.

EDIT:
Przeczytałem, że robiłeś Kooniu nahajkę o wymiarach niealze idealnych dla mnie (poza długością, ale to juz nie problem). Rozumiem że dobrym sposobem jest oplot rdzenia z 8 rzemieni i zewnętrzny z 6. Jakie wymiary miały te rzemienie (pytam o oba rodzaje - wew i zewnętrzny)? Jaki wymiar miał rdzen (był w ogóle ze zwykłego rzemienia, czy z czegoś innego?)?
Ponadto - rozumiem że bolster to pas skóry którym okładamy rdzeń z oplotem. Pewnie powinien być z jak najcieńszej skóry. Ale jak to sie mocuje?
I jak zakończyłeś body z obu stron, aby naszyć kieszen i zawias? Jakaś specjalna technika plecenia powrotnego (jak w żeglarstwie), czy po prostu - supeł, pęk czy inny związ?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2009, 01:59:15 wysłane przez Wodzu »
  • tomek9210
  • Hero Member
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 02, 2009, 03:00:37 »

Rdzeń z samych rzemieni czy rzemienia sprawdza się w biczach więc i tu powinien działać. Ilość rzemieni to twój wybór. Szerokość rzemieni można obliczyć prostym wzorem: szerokość rzemienia = szerokość rdzenia czy tego na czym zamierzasz pleść x 4,5 / 6
Wytracanie to zredukowanie liczby rzemieni w trakcie plecenia, np zaczynasz pleść z 12 a kończysz na 6. Te 6 końcowych wycinasz jako najdłuższe, a pozostałe 6, które musisz wytracić, wycinasz odpowiednio krótsze.

Dziękuję za zainteresowanie, nie spodziewałem się tego.

Bo się obrazimy Język

• kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 02, 2009, 03:05:54 »

jak ma być kopia tej co wkleiles to problemu nie ma z zapleceniem, pleciona jest z 4 rzemieni więc nie ma problemu z traceniem ich - grubosc zalezy od ich szerokości więc zwęzajac rzemienie tracisz na grubosci. jak bys chcial plesc z wiekszej ilości niz 8 to przydalo by się je zaczac wytracać by sie zwęzala.

moja nahajka miala rzemienie szerokie na ok 7mm na poczatku a ok 3-4 na końcu, zakończylem je wiazaniem ale lepiej chyba wprowadzić by je bylo wszystkie do wnętrza tej patki z olowiem (tak bym zrobil następnym razem, moja patka to inegral z oplotem (2 rzemienie zostawilem niedociete i z nich uszylem patke) ale moze byc też doszyta latwiej zrobić i latwiej trafić na dlugosc(ja musialem pleśc az do zostawionego szerokiego rzemienia - na resztę ptań odpowiedz masz na forum  Język

- rdzeń t moze byc pojedynczy rzemień ale nie musi
- tak bolster powinien być cienki ale też niekoniecznie
- mozna go przywiązać albo plesc na zywca
- body od strony kipera(czyli polączenia z rekojescią )jest zrobione jak stock czyli stamtąd zaczolem plecenie i wszystko to jest iednym odpowiednio wyciętym kwalkiem skóry - na forum znajdziesz nawet rysunki jak to wyciac
-

• jones
  • Sr. Member
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 02, 2009, 05:09:44 »

na kieszen sa dwa sposoby - albo zaczynasz plesc od konca, czyli najpierw tworzysz kieszen, potem ja zwezasz i rozcinasz na odpowiednia ilosc wiazek.  co generuje sporo problemow z uzyskaniem zwezenia bata, trzeba wplatac rzemienie zamiast je wytracac.
drugi sposob jest stosowany np w batach wegierskich - wplatasz zewnetrzny oplot w porozcinany co kilkanascie milimetrow gruby rzemien i ten rzemien rozszerza sie do koncowej kieszeni. jeszcze nie rozgryzlem jak to sie robi, postaram sie cos wiecej o tym napisac jak bede kopiowal wegierski bacik (co ma nastapic niebawem).

po 24 latach robienia batów zrobiłem turk head z pamięci za pierwszym podejściem...
po 24 latach robienia batów zacząłem się  uczyć na nowo jak je robić...
po 24 latach robienia batów w końcu załapałem co to jest lead shot...
po 24 latach strzelania z bata ucze sie crackow na nowo...
  • tomek9210
  • Hero Member
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 02, 2009, 05:18:48 »

Tu Kiścień plótł od końca http://kiscienwhips.knives.pl/galeria/n_no10.html (tak mi się wydaje). Kieszeń zrobiona jak keeper w stocku i zszyta.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2009, 05:21:08 wysłane przez tomek9210 »

• Wodzu
  • Newbie
  • *
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 02, 2009, 05:49:11 »

Dzięki. Myślę że dzięki tym wypowiedziom wiem już jakie materiały zgromadzić i jak je spreparować. Teraz tylko musze znaleźć sposoby plecenia wokół rdzenia i oplotu z czterech rzemieni. Poszukam na forum.

http://www.aussiewhipmaker.com/WhipMakingMovie.htm
Łał. znalazłem własnie filmik z tym panem w którym nie ma bolstera, a konstrukcja jest stosunkowo prosta. Także sam "zawiasik" bardzo mi pasuje. Czy to zadziała? Oszczedziłoby mi dużo roboty - bo profesjonalnym whipmakerem wcale nie zamierzam zostac, to raczej będzie jednorazówka na potrzeby reknstrukcji.
Czym jest "flick"? Czy to rdzeń? i w 60 cm pletni, jakiej powinien być długości? Bo widze ze w tym dosyć długim bacie jest stosunkowo krótki, chyba mniej niż 1/4 długości.
Da rade taki sposób? Kompletny laik jest w stanie to zrobić?

I czy ktoś może mi powiedziec, jakie to ma wymiary? Jaki wymiar mają poszczególne rzemienie? Ile średnicy ma taki bacik? Tak na oko, nie chce przeciez oficjalnych informacji.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2009, 07:04:55 wysłane przez Wodzu »
  • tomek9210
  • Hero Member
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 02, 2009, 07:12:25 »

To pani Język Flick to rodzaj strzału (rdzeń to "core").
Z długością rdzenia w skórze ci nie pomogę, bo plotę tylko z nylonu i po prostu nie wiem czy takie same proporcje działałyby przy skórze.
A część pleciona w nahajce ma na moje oko jakieś 2cm, może trochę więcej w najgrubszym miejscu.

• Wodzu
  • Newbie
  • *
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 02, 2009, 07:20:51 »

To kobieta? O_o Dobra, nie o tym temat...

Chodziło mi konkretnie o ten filmik, nie o wymiary nahajki. O wymiary (szerokość) rzemieni z fimiku, średnicę tego bata który został w nim ukręcony i część którą się w pewnym momencie wplata w środek. Nazwano to na filmiku "flick".
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 02, 2009, 10:26:02 »

Aussie pokazuje jak zrobic najprostszego (a zarazem jednego z najlepszych) bata - zupelnie spokojnie mozesz zastosować caly cykl do nahajki - sam chyba sobie taka zrobię   Spoko Spoko

• Wodzu
  • Newbie
  • *
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 02, 2009, 11:03:51 »

Tyle że rzemienie użyte w filmiku wydają się dosyć szerokie, na jakieś półtora centymetra w miejscu rozcięcia. Niemam żadnego doświadczenia, a nie chcę zmarnowac materiału. Masz kooniu może jakiś pomysł jakiej szerokości pwoinny być te rzemienie, by wszyła nahaja 2cm przy kiperze, a ok. 1 cm przy końcu?
I czy to co na filmie oznaczono jak "flick" jest konieczne? Nahajka o długości 60 cm i tak nie bedzie strzelać (tak myślę), więc nie jestem pewien czy to konieczne.

No. Już tylko te dwie informacje i mozna zacząć robić nagajkę, atrybut koczownika.

Może wątek przyda się jakimś potomnym, rekonstruktorom takim jak ja?
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 02, 2009, 11:13:40 »

rzemień czy raczej rdzeń dalbym na cala dlugosc i zacisnal na nim olów -  po pierwsze bedzie sztywniejsza a po drugie olów nie bedzie mial tendencji do rozrywania szwów kieszeni
 przy skórze na oplot grubości 1,5 , rdzeń powinien mieć jakiś centymetr średnicy u nasady i 3-4mm na końcu

jak szerokosc rzemienie? rzemienie ciąłbym na co najmniej 13-15 mm na początku do 4 mm na końcu - dlugosć powinny miec 90 cm żeby wyszlo 60 cm plecionki

• Wodzu
  • Newbie
  • *
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 03, 2009, 06:56:20 »

No, dziękuję za fachową pomoc. Teraz przejdę się do rymarza (bo nie ufam sobie na tyle, by wyciąć to samemu - mógłbym zniszczyć kawał ładnej skóry). Jak tylko zrobię, pochwalę się na forum i może podam tutorial robienia nahajki rusko - kozackiej (może się komuś przyda). Niestety, nie wiem kiedy, bo ja licealista jestem i nie mam stałego dochodu.
Strony: [1] 2 Ostatnia
Skocz do: