Strony: [1]

Pomocy

0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
  • Nomad
  • Newbie
  • *
Pomocy
« : Lipiec 26, 2009, 02:21:33 »

Witam!!
Jest to mój pierwszy post.
Chciałbym zrobic bicz ze sznurków nylonowych. Przeglądnąłem większośc wątków o robieniu bata, umiem robic ten zwykły splot, nie moge zrobic tego w kratkę. Wytłumaczcie mi jak zaczac, lub dajcie linki do jakis fajnych tutoriali, mogą byc angielskie, żeby były zdjęcia, bo większośc linków wygasła, lub jest nieaktualna.

Pozdro!!
  • tomek9210
  • Hero Member
Odp: Pomocy
« Odpowiedz #1 : Lipiec 26, 2009, 05:05:20 »

http://www.indygear.com/cow/viewtopic.php?t=28880  - jak zacząć kratkę, dalej już pod nad itd.
Do nylonów był dobry tutorial ale już został skasowany, do indy bulla z kangura jest na COW, podawałem link w dziale tutoriale.

A whipmaker needs patience...and a good playlist.
  • Nomad
  • Newbie
  • *
« Odpowiedz #2 : Lipiec 27, 2009, 08:30:46 »

Z tym indygear przy rejestracji jest na dole zeby wpisac jakis numer min 26 znaków czy cos takiego o co w tym chodzi?
A jak zacząc rękojeśc? Od samej góry chyba raczej sie nie da, próbowałem i mi sie sznurki rozłażą. A i jakiej grubości byłyby sznurki dobre na ostatni oplot Chciałbym go zrobic z 8-12 sznórków. Jakiej powinny byc długości jeśli chciałbym aby był długi na 4stopy. Czy oplot robi sie do samego końca rdzenia, czy sie troche zostawia i jak zakończyc oplot?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 27, 2009, 09:10:15 wysłane przez Nomad »
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #3 : Lipiec 27, 2009, 09:36:30 »

hmm nie pamietam bo dawno się rejestrowalem na COW ale kod trzeba znaleźć w archiwum

co do tego bulla

-zaczynasz plesc od samego końca rekojesci (tam gdzie bedzie ta galka zwana turkhead ) jak ci się sznurki rozlazą to je przywiąz nitką ,
-jak byś chcial uzyć 8- 12 linek to musialy by być takie ok 6-7 mm grube więc raczej nie paracord , jak paracord to raczej 16 linek bo inaczej dziurwy powylażą.
- na 4' bata najdłuższe linki (powinno być ich co najmniej 4) musza mieć 6-7' jak bedziesz mial wiecej linek na początku to jakby mniej z dlugości wchodzi .
- co do tego jak się robi końcowy oplot to juz zależy od ciebie - mozesz mieć rdzeń na 4' a mozesz na mniej oplatasz go w kazdym razie do końca i zakańczasz jak chcesz czyli albo tak jak skórzany bat węzlem przywiązujesz fall (ja tak wolę) albo ze splotu z 4 linek przechodzisz na linki skrecane ale tu potrzebna jest specjalna igla którą wprowadzisz jeden paracord wewnątrz drugiego - fajnie wygląda , daje lepszy taper ale trudniejszy technicznie jest IMO. jak bedziesz chcial to coś wiecej o tym sposobie napiszę

z gówna bata nie ukręcisz ....

( do I need another whip? No. Do I want another whip? Yeah. ) (from COW forum )
kooniowe baty- http://kooniu.whips.pl

mam stronkę!!!!! http://kooniu.whips.pl
  • Nomad
  • Newbie
  • *
« Odpowiedz #4 : Lipiec 27, 2009, 09:49:08 »

Rozumiem to ostatnie, plecenie rękojęsci to trzeba nitki obwiązac o potem owinąc np. turkheadem? Pokaże zrobiony bicz, tylko musze sobie linki kupic. Dzięki za odpowiedzi.
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #5 : Lipiec 27, 2009, 10:03:13 »

Rozumiem to ostatnie, plecenie rękojęsci to trzeba nitki obwiązac o potem owinąc np. turkheadem? Pokaże zrobiony bicz, tylko musze sobie linki kupic. Dzięki za odpowiedzi.

tak, potem zamaskujesz to wszystko "tureckim turbanem" Mrugnięcie

z gówna bata nie ukręcisz ....

( do I need another whip? No. Do I want another whip? Yeah. ) (from COW forum )
kooniowe baty- http://kooniu.whips.pl

mam stronkę!!!!! http://kooniu.whips.pl
  • Kiścień
  • Administrator
« Odpowiedz #6 : Lipiec 28, 2009, 11:42:42 »

żebyś od razu uniknął rwania i przeklinania Mrugnięcie to nie używaj nitki tylko sznurka polipropylenowego(takiego białego do snopowiązałki). Kupisz go w Leroy MErlinie i innszych budowlanych. Nei używaj też całej linki, tylko ja rozdziela na dwie części. Taki śnurek można bez problemu mocno zaciskać i nie pęka. Nitka owszem Mrugnięcie chyba że jest ze stali Język

Kratkę bardzo dobrze wytłumaczyłem tymi słowami:
Cytuj z: Kiścień  Styczeń 16, 2008, 07:44:13
hmmm cos mi sie wydaje ze nei zrozumiałes do końca... robisz pod nad pod nad (2 razy pod 2 razy nad). rzemień musi iśc naprzemian. Nie dwa razy nad któymś albo dwa razy pod.

Język

to tyle,
pozdrawiam

Jednak przyjmuje zamówienia Uśmiech

kiscienwhips.com
  • tomek9210
  • Hero Member
« Odpowiedz #7 : Lipiec 28, 2009, 01:00:36 »

http://www.whips.pl/forum/index.php/topic,65104.0.html -  w tym topiku masz masę informacji

A whipmaker needs patience...and a good playlist.
  • Nomad
  • Newbie
  • *
« Odpowiedz #8 : Lipiec 28, 2009, 06:25:44 »

O czyli można uzywac sznurka od snopowiązałki.Myślałem, że jest on za sztywny nawet po rozszczepieniu, do takich rzeczy.
  • Kiścień
  • Administrator
« Odpowiedz #9 : Lipiec 28, 2009, 06:30:22 »

własnei dorbze ze jest sztywny. Tlyko jak go dorbze nie zabezpieczysz po zawiazaniu(moze być kawałek tasmy klejacej) to sie rozplątuje

edzia: jak masz jakieś nie działające linki, to wyślij to do mnie lub koonia. Bo trzeba coś z tym zrobić wtedy Uśmiech
« Ostatnia zmiana: Lipiec 28, 2009, 06:32:32 wysłane przez Kiścień »

Jednak przyjmuje zamówienia Uśmiech

kiscienwhips.com
  • Nomad
  • Newbie
  • *
« Odpowiedz #10 : Lipiec 29, 2009, 08:36:18 »

Wiesz te linki to nie są z naszego forum, tylko z innych stron.
Strony: [1]
Skocz do: