Strony: [1]

drogi czy tani czyli co na pierwszy bat

0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
drogi czy tani czyli co na pierwszy bat
« : Czerwiec 07, 2009, 03:13:39 »

ostatnio z Kongo (przy okazji witam na naszym forum  Mrugnięcie) wymienilismy posta na forum Indiego,i zwrócilo moją uwagę jedno stwierdzenie pozwolę sobie zacytować

Zaczynam od B-whip'a i dopoki nie naucze sie rzetelnie niem pracowac, nie ma sensu kupowac nastepnego, bo wydam kilka tysiecy zlotych, bede mial w domu kolekcje do powieszenia na scianie, i nic nie bede umial zadnym zrobic.

jest to wlasciwie prawda , mozna mieć baty od najlepszych światowych makerów i nie potrafić nimi strzelać lub robić swietne rutinez batem z kawalka sznurka, niemniej jednak czy nie sadzicie ze dobrze zrobionym batem szybciej sie nauczymy strzelać? a czy moze być tak ze majac bat powiedzmy.... marny w ogóle nie nauczymy sie niektórych strzalów?

czyli co polecilibyscie na pierwszy bat - takie powiedzmy minimum typ/material/dlugość/inne

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2009, 03:15:40 wysłane przez kooniu »

z gówna bata nie ukręcisz ....

( do I need another whip? No. Do I want another whip? Yeah. ) (from COW forum )
kooniowe baty- http://kooniu.whips.pl

mam stronkę!!!!! http://kooniu.whips.pl
  • tomek9210
  • Hero Member
Odp: drogi czy tani czyli co na pierwszy bat
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 07, 2009, 08:59:59 »

Myślę, że materiałem najlepszym na pierwszy bicz jest krówka albo nylon. Nie niszczą się tak szybko jak kangur na powierzchniach typu śnieg/beton/piasek. Typ i długość to już indywidualna sprawa IMO, zarówno 10ft jak i 5ft początkujący strzeli, kiedyś wrzuciłem tu z COW mity dot. biczy, z których jeden mówił, że 10ft to najlepszy wybór dla beginnerów, bo najmniejsza szansa na strzelenie sobie w twarz.
 Wiadomo, że aby strzelić 10-tką trzeba chwilę poczekać, zanim body spadnie za nasze plecy, tak samo przy 4 czy 5 stopach należy wykonywać szybsze ruchy, trzeba po prostu się przestawić Uśmiech

A whipmaker needs patience...and a good playlist.
  • Kiścień
  • Administrator
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 07, 2009, 09:19:07 »

przedewszystkim temat wąku jest zły Mrugnięcie. Sam kooniu udowodniłes ze tani nie oznacza zły a drogi że dobry Mrugnięcie.

Ja polecam zawsze i wszedzie stocki 5 ft, z 4 rzemieni. Tanie, wytrzymałe, skórzane i dobre. Czego więcej chcieć Mrugnięcie. Sam nie przepadam za nylonami i ich nie polecam. Jeśli chodzi o bulle, to doszedłem do wniosku że łatwiej nauczyć kogoś strzelac 8 ft niż 4-5 ft.

To tyle odemnie Uśmiech

Jednak przyjmuje zamówienia Uśmiech

kiscienwhips.com
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 07, 2009, 11:02:26 »

prawda ze temat troche nie do końca dobry dalem, ale chcialem zwrócić uwage na jeden z aspektów-cenę, czesto na pierwszy bat ludzie kupuja coś najtańszego, np, meksykański swivelhandle 14' za 35 euro czy bat od Jrzjoe czy jak mu tam a potem zdziwieni są ze zadnej techniki nie da się wykonać. Dobrze Kiscieniu mówisz ze bat musi być DOBRY ale  z tym to tak jak to w podpisie mam  Mrugnięcie latwiej o te dobre wsród drozszych niz wśród tańszych  Spoko

sam zaczynalem zabawę od prawie 5 metrowego stocka i dziwilem się ze tylko 2 cracki mozna nim bylo zrobić , wlasciwie wdzięczny powinienem być tym celnikom ze świat batorzenia przede mna otworzyli niszcząc mi tamtego potwora  Spoko

• Harny
  • świadomy egocentryk
  • Sr. Member
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 08, 2009, 07:41:38 »

Hmm. Dla nowicjusza paracord po mojemu. Zanim się nauczy strezlać, to przeora nim trochę ziemi/asfaltu/żwiru/cokolwiek:P Długość trzeba dobrać indywidualnie. Jeden wstrzeli sięod razu w 5ft, a inny będzie potrzebował na początek 10ft bicz. Generalnie najlepiej byłoby popróbować przed zakupem jakim biczem zaczynają cracki wychodzić, ale jest to wysoce mało możliwe.

"A z tym pocałunkiem to będzemy musieli się jeszcze trochę wstrzymać" - powiedzial piękny książe złażac ze śpiącej królewny!

"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi" - T.P.
  • jones
  • Sr. Member
« Odpowiedz #5 : Sierpień 01, 2009, 12:23:44 »

moim zdaniem, 7-8 ztóp to optimum na poczatek. jezeli chodzi o material to moim zdaniem latwiej skórzanym niz nylonem, ale za malo mam z tym doswiadczen zeby to akurat ocenic. Poczatkujacemu nie dal bym kangura do strzelania za chiny ludowe.
Dodam jeden maly aspekt - wagę. Moim zdaniem latwiej nauczyc batem ciezszym, lub dobrze wywazonym niz batem lekkim lub zle wywazonym. Jezeli dany uczen szybko uzyska swoj pierwszy strzal, dodaje mu to pewnosci siebie i latwiej mu przychodzi opanowanie podstaw. A jak wiadomo baty dobrze wywazone i baty ciezkie, strzelają niejako same z siebie (chociaz nie zawsze to dotyczy batow ciezkich, jezeli maja skopane cala reszte konstrukcji).

Moim zdaniem to nie kwestia ceny, tylko wykonania.

po 24 latach robienia batów zrobiłem turk head z pamięci za pierwszym podejściem...
po 24 latach robienia batów zacząłem się  uczyć na nowo jak je robić...
po 24 latach robienia batów w końcu załapałem co to jest lead shot...
po 24 latach strzelania z bata ucze sie crackow na nowo...
  • Mruczek
  • Newbie
  • *
« Odpowiedz #6 : Sierpień 01, 2009, 10:39:40 »

Czasem nie jest dobrze dawać początkującemu od razu dobre baty...
Ja z Paprochem zaczynaliśmy naukę od jego pierwszych batów, krówkowych i sznurkowych, nie było łatwo, prawie wszystko na czuja, ale jak już lepsze zaczął pleść, to niektóre cracki i kombinacje jak po maśle poszły:)

Wyrwij murom zęby krat, zerwij kajdany, oddaj mi bat...
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #7 : Sierpień 02, 2009, 07:11:43 »

.... ale jak już lepsze zaczął pleść, to niektóre cracki i kombinacje jak po maśle poszły:)

no o tym wlaśnie mówię - jak zacznies lepszym od początku to i techniki innej się uczysz i nie zniechęcasz - czyli generalnie lepiej Uśmiech ten "tani" to taki zamiennik slowa "sznurkow" śmieciowy" "bat dla turystów" owszem da sie takim też strzelać pod warunkiem ze ... się juz strzelać umie ale do nauki lepszy jest po prostu dobry bat

• Mruczek
  • Newbie
  • *
« Odpowiedz #8 : Sierpień 02, 2009, 09:45:09 »

Ale kto gównem nie pomacha, dobrego naprawdę nie doceni:D

Wyrwij murom zęby krat, zerwij kajdany, oddaj mi bat...
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #9 : Sierpień 02, 2009, 10:13:56 »

kurcze w tym tez cos jest - to tak jak z  prawdą też ma  kilka "stron"  Język

Strony: [1]
Skocz do: