Strony: Pierwsza « 1 ... 5 6 [7]

Nylon improwizacja

0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
  • Kiścień
  • Administrator
Odp: Nylon improwizacja
« Odpowiedz #90 : Marzec 28, 2009, 09:45:33 »

więc jeżeli linka po spłaszczeniu ma 1,5 mm to potrzebujesz 24-26 linek do ładnego splotu. Jak zastosujesz mniej to splot będzie Ci się układał tak jak do tej pory. 24 da kratkę nierówną(zamiast ładnej szachownicy otrzymasz romby). Cały biczyk będzie mieć koło 26 mm grubości.

Jeżeli chcesz pleść z 16 linek(zakładam że mają 3 mm szerokości oraz 1,5 mm grubości po spłaszczeniu) to twój rdzeń powinien mieć 14-15 mm.

Teraz mało ważne jest czy pleciesz rdzeń czy top plait ważne są proporcje. Zauważ słowo JEŻELI na początku. Napisałeś nam że rdzen i belly ma 2 cm średnicy. Belly jest to warstwa WEWNĘTRZNA pleciona. Dlatego mówiliśmy żeby odchudzić.

Nie przyjmuję zamówień.
  • Tori
  • Jr. Member
  • **
« Odpowiedz #91 : Marzec 28, 2009, 10:44:53 »

A więc nie zrozumiałem. Dla mnie odchudzić  rdzeń to odchudzić to, co jest pod belly, a nie belly. No ale dopiero zaczynam. I wciąż nie wiem, co mam zrobić, żeby wyszedł mi prosty splot...

Z gówna bata nie ukręcisz, a nawet jeśli, to się przy tym strasznie upierdolisz.
  • Kiścień
  • Administrator
« Odpowiedz #92 : Marzec 28, 2009, 10:57:07 »

mieć odpowiednia ilość linek...

Nie przyjmuję zamówień.
  • Kiścień
  • Administrator
« Odpowiedz #93 : Marzec 28, 2009, 11:01:17 »

Jeżeli twój rdzeń ma te 12 mm, linka PO WYJĘCIU RDZENIA ma 1,5 mm grubości, to nie może być problemu z opleceniem tego 12 linkami. Oczywiście zakładam, że mocno zaciskasz. Link fi 3 ma 3 mm grubości z rdzeniem, także wyciągnij ten rdzeń Język Z rdzeniem będziesz potrzebował 16 linek mniej wiecej.

Ps.Pamiętaj, że belly oznacza wewnętrzną plecioną warstwę.

Nie przyjmuję zamówień.
  • Tori
  • Jr. Member
  • **
« Odpowiedz #94 : Marzec 29, 2009, 10:32:16 »

Moment, bo nie rozumiem. Rdzeń=core czy rdzeń=core+belly?

Jeśli zostawię core tak jak jest, i oplotę tym planowym belly (8-6-4) z linkami bez rdzenia, i na to top plait (12-10-8-6-4) z linkami bez rdzenia, to powinno wyjść wszystko ok, tak?

Z gówna bata nie ukręcisz, a nawet jeśli, to się przy tym strasznie upierdolisz.
  • Tori
  • Jr. Member
  • **
« Odpowiedz #95 : Kwiecień 07, 2009, 07:41:25 »

Prosiłbym o odpowiedź- czy mam pleść z takim rdzeniem jaki mam, czy dodać trochę linek by uzyskać te 15mm?

• tomek9210
  • Hero Member
« Odpowiedz #96 : Kwiecień 07, 2009, 08:15:49 »

Sam zdecyduj Mrugnięcie Sam teraz przeplotłem stary bicz z linki polirpopylenowej (nigdy więcej już z tego nie plotę), Na rdzeń dałem 4 linki chyba 4mm bez rdzeni, przyczepiłem to do 12 calowego gwoździa, na to oplot z 8 i na to z 12, usztywniony ładnie sznurkiem rolniczym i taśmą, całe 5 ft długości, chodzi całkiem całkiem, przecina gałązki aż miło Język Przyznam, że bicz jest dość gruby - prawie 3 cm na rączce, ale wygodnie się trzyma.
Skoro pleciesz z cieńszej linki to albo dasz minimalnie cieńszy rdzeń (z 3 linek np) na to oplot 8 lub 10 (nie wiem czy z 8 przykryje ładnie oplot) i na to top plait z 12 lub 16, tu już musisz sam zdecydować, bo nie widzę jak pleciesz i o. Jak widzisz, że 12 linek nie przykrywa ładnie belly to daj 16.

A whipmaker needs patience...and a good playlist.
  • Tori
  • Jr. Member
  • **
« Odpowiedz #97 : Kwiecień 10, 2009, 12:10:08 »

Wyciągnąłem rdzenie z belly. Wciąż wychodzi tak, jak wychodziło... Starałem się zaciągać w bok, w dół, do siebie i od siebie, i nic.

Linka po wyjęciu rdzenia ma 5mm szerokości i 2mm wysokości, przekrój ma prostokątny.

Może rdzeń nie był za gruby, a był za chudy?

• Tori
  • Jr. Member
  • **
« Odpowiedz #98 : Kwiecień 18, 2009, 12:54:20 »

Zaplotłem, po wyciągnięciu rdzeni jest tylko trochę lepiej niż było, ale na razie wartość wizualna mi nie przeszkadza. Za to mam problem z crackami- często zamiast strzału wychodzi takie "fuknięcie"- czy jest to spowodowane tym, że jest to snake? Bo większość snakeów jakie widziałem na necie są dosyć krótkie, a ten ma 2,5m body, z fallem i crackerem wychodzi parę cm ponad 3 metry...

• Kiścień
  • Administrator
« Odpowiedz #99 : Kwiecień 18, 2009, 02:05:33 »

jest to spowodowane tym że cracker ma za małą prędkosć. A powodów do tego że cracker ma za małą rpedkosć mozę być wiele. Na poczatek najpeniwjesyzmi rozwiązaniami są :nie umiesz strelić, masz zły bicz. Ale to trudno ejst powiedzieć cokolwiek dopóki nie pokażesz bicza, jak strzelasz itp.

Nie przyjmuję zamówień.
Strony: Pierwsza « 1 ... 5 6 [7]
Skocz do: