Strony: Pierwsza « 1 ... 4 5 [6] 7 Ostatnia

Nylon improwizacja

0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
  • tomek9210
  • Hero Member
Odp: Nylon improwizacja
« Odpowiedz #75 : Marzec 25, 2009, 08:49:56 »

Oj to sporo jak 2cm, rób tak, żeby całość miała ok. 25-27mm. Dobrze, że linka jest płaska (po wyjęciu rdzenia oczywiście), bo z okrągłej kiepsko by się plotło, najlepszy jest paracord jeśli chodzi o nylony, bo jest najbardziej płaski (bicz 16 plt z dwoma belly wychodzi u mnie ok 22mm na rączce)
Ten kabel ma w środku jeden rdzeń? Ja robiłem z takiego 3-żyłowego żeby taper zachować. Możesz zrobić z 3 czy 4 samych linek i wtedy na pewno będzie git.

A whipmaker needs patience...and a good playlist.
  • Kiścień
  • Administrator
« Odpowiedz #76 : Marzec 25, 2009, 10:01:06 »

Czołem,

więc jeżeli linka po spłaszczeniu ma 1,5 mm to potrzebujesz 24-26 linek do ładnego splotu. Jak zastosujesz mniej to splot będzie Ci się układał tak jak do tej pory. 24 da kratkę nierówną(zamiast ładnej szachownicy otrzymasz romby). Cały biczyk będzie mieć koło 26 mm grubości.

Jeżeli chcesz pleść z 16 linek(zakładam że mają 3 mm szerokości oraz 1,5 mm grubości po spłaszczeniu) to twój rdzeń powinien mieć 14-15 mm.

Nie przyjmuję zamówień.
  • Tori
  • Jr. Member
  • **
« Odpowiedz #77 : Marzec 26, 2009, 07:10:10 »

Kabel jak to kabel z klawiatury, w środku miał 4 druciki.

Rdzenia z linek nie wyciągałem, jest on znikomy, i z nim linki są płaskie, a nie okrągłe.

A więc nie ma innej możliwości, jak rozplecenie wszystkiego i odchudzenie rdzenia?

Z gówna bata nie ukręcisz, a nawet jeśli, to się przy tym strasznie upierdolisz.
  • Kiścień
  • Administrator
« Odpowiedz #78 : Marzec 26, 2009, 11:20:20 »

albo 26 linek, albo chudszy rdzeń. Albo brzydki splot Język

edzia: a jakbyś usunął ten rdzeń jak koledzy mówili to też byś parę mm zaoszczędził.
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2009, 07:48:11 wysłane przez Kiścień »

Nie przyjmuję zamówień.
  • Tori
  • Jr. Member
  • **
« Odpowiedz #79 : Marzec 27, 2009, 05:45:01 »

Dobra, dziś wszystko rozplotłem. Głupie uczucie, jak w ciągu kilkudziesięciu minut się niweczy pracę paru godzin...

Rdzeń, czyli kabel i 5 linek ma średnicę niecały 1cm. Dopiero jak zdzierałem bolster, zdałem sobie sprawę, że tego było 3 czy 4 warstwy.

Rdzeń był robiony jak pisał Tomek, czyli 5 stóp, co stopę odpada jedna linka. Plus kabel, dla dodania masy i sztywności na początku.
I co teraz radzicie? wyrzucić 2 i 4 stopową linkę? Czy jeszcze jedną?

W sumie mogę powyciągać rdzenie z linek. Pewnie się będą układać bardziej płasko, a więc i ładniej...

Z gówna bata nie ukręcisz, a nawet jeśli, to się przy tym strasznie upierdolisz.
  • tomek9210
  • Hero Member
« Odpowiedz #80 : Marzec 27, 2009, 07:08:22 »

Dla dodania masy można dodać ołowiu pod turka, bo bicz sam w sobie będzie ciężki. Rdzenie wyciągnij.

• Tori
  • Jr. Member
  • **
« Odpowiedz #81 : Marzec 27, 2009, 09:25:06 »

Dobra, ale proszę o odpowiedzi na resztę pytań, najlepiej w punktach Mrugnięcie Czyli które linki z rdzenia zabrać. No i dodatkowe pytanie- skąd wziąć ołów, i jak go odizolować, bo z tego co wiem, to dłuższy kontakt z nim nie jest zbyt zdrowy Mrugnięcie

Edit: Tak, przejrzałem alledrogo Mrugnięcie
« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2009, 09:28:07 wysłane przez Tori »

• Kiścień
  • Administrator
« Odpowiedz #82 : Marzec 27, 2009, 09:49:42 »

Jeżeli chcesz pleść z 16 linek(zakładam że mają 3 mm szerokości oraz 1,5 mm grubości po spłaszczeniu) to twój rdzeń powinien mieć 14-15 mm.
Rdzeń, czyli kabel i 5 linek ma średnicę niecały 1cm. Dopiero jak zdzierałem bolster, zdałem sobie sprawę, że tego było 3 czy 4 warstwy.

Co Ty jeszcze chcesz odejmować?

skąd wziąć ołów, i jak go odizolować, bo z tego co wiem, to dłuższy kontakt z nim nie jest zbyt zdrowy Mrugnięcie
Edit: Tak, przejrzałem alledrogo Mrugnięcie

i nie znalazłeś? http://allegro.pl/item587789147_olow_idealny_do_odlewow_czysty_okazja.html pierwszy chyab wynik po wpisaniu "ołów". Przetopić i już.

Jeżeli chodzi o szkodliwość to chyba najwięcej nam kooniu może powiedzieć na ten temat.
Ja wiem tyle, że trujące są tlenki(powstają przy spalaniu) i sole. Podczas ewentualnego topienio zaopatrz się w maskę oraz bądź w b. dobrze wentylowanym pokoju.

Jako izolacja wystarczy skóra Uśmiech. Pamiętaj że ołów brudzi. Więc do białęgo z nim nie podchodź. W razie kontaktów z ołówiem pij mleko bądź inaczej uzupełniaj wapń w organizmie. Wapń wypiera z organizmu ołów.

Nie przyjmuję zamówień.
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #83 : Marzec 27, 2009, 11:47:51 »

wiecie co nie przesadzajmy z ta olowica, cale dzieciństwo odlewalem naboje do procy z olowiu, robilem żołnierzyki i wogóle rózne dziwne rzeczy i jakos pomimo 45 lat nadal zyję i skutków zadnych nie odczuwam (nadal topie olów i odlewam bez zadnych masek - choc nie robie tego w kuchni (ale raczej ze wzgledu na mozliwośc zniszczenia mebli niż zdrowotnych  Mrugnięcie )

z gówna bata nie ukręcisz ....

( do I need another whip? No. Do I want another whip? Yeah. ) (from COW forum )
kooniowe baty- http://kooniu.whips.pl

mam stronkę!!!!! http://kooniu.whips.pl
  • Kiścień
  • Administrator
« Odpowiedz #84 : Marzec 28, 2009, 12:06:11 »

ja to robię w masce miedzy innymi dla smrodu. Bo dla mnie jest potwornie ostry Język. I jakby nie patrzeć, żyjemy w środowisku ołowiowym, także parę gramów w te czy we wte Mrugnięcie.

Ale tak czy inaczej możesz coś o ołowiu powiedzieć Język.

Nie przyjmuję zamówień.
  • tomek9210
  • Hero Member
« Odpowiedz #85 : Marzec 28, 2009, 08:13:07 »

Możesz też zakupić taśmę ołowianą do witraży ale wyjdzie drogo (jest gdzieś link na forum, sam podawałem).

• Tori
  • Jr. Member
  • **
« Odpowiedz #86 : Marzec 28, 2009, 04:01:22 »

Kiścień, powiedz mi więc, dlaczego mi splot wychodzi krzywo? Powiedzmy, że taśma ma 0,3mm, to przy 4 warstwach ma 1,2mm. Co razem daje około 1cm, czyli 4-5mm zapasu. A piszecie, że za gruby jest. Więc coś tu jest nie tak...

• Kiścień
  • Administrator
« Odpowiedz #87 : Marzec 28, 2009, 04:56:43 »

Tori jestem cierpliwy, forum jest po to żeby na nim pytać, my poto żeby odpowiadać. Ale do jasnej cholery przestań być taki butny, i zacznij czytać co piszesz. Mam powoli dość Twojego szczeniactwa. Jak nie potrafisz przyjąć do wiadomości że robisz coś źle i nie chcesz tego poprawić zajmij się koszeniem trawy.

Plotę bicze od 3 lat i w tej chwili żyje z tego, kooniu od 25. Jeżeli bym gdzieś Ci źle radził to by mnie poprawił.

A teraz pozwolisz, że przytoczę Twoją wypowiedź.
Rdzeń i belly (plus bolster między i na) mają 6,5cm obwodu, czyli ok 2cm średnicy...

Więc top plait musi mieć 24-26 linek. Jeżeli całoy rdzeń odchudzisz do 14 mm top plait pleciesz z 16. Jeżeli całość będzie mieć koło 1 cm grubosći(bez top plait) to pleciesz z 12.

Czego w tym jeszcze nie rozumiesz?

edzia: szukałeś ołowiu? wystarczy poczytać. Dział whipmaking wątek "ołów pod turkiem" http://www.whips.pl/forum/index.php/topic,64996.0.html
« Ostatnia zmiana: Marzec 28, 2009, 05:02:08 wysłane przez Kiścień »

Nie przyjmuję zamówień.
  • Tori
  • Jr. Member
  • **
« Odpowiedz #88 : Marzec 28, 2009, 05:25:29 »

Kiścień, wyluzuj. W moich postach nie widzę nigdzie ani bycia buńczucznym, ani szczeniackim. Mam problemy, to piszę, bo liczę, że na nie odpowiecie. Przyznaję, że za często proszę o podanie czegoś pod nos.

Tomek podał długości linek, powiedział ile na rdzeń, ile na belly i top plait. Tak plotłem, ale coś nie wychodziło- więc się pytałem. Mój błąd, nie sprawdziłem grubości rdzenia przed początkiem. Piszecie, że mam odchudzić rdzeń, bo powinien mieć 14-15mm, a  widocznie jest za gruby. Rozplatam wszystko, piszę, że rdzeń ma ok 1cm, to Ty mi teraz piszesz, że mam go odchudzić do tych 14mm. Czegoś tu nie rozumiem. Raz piszecie że jest za gruby, teraz, że powinien być grubszy...

• kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #89 : Marzec 28, 2009, 09:26:39 »

Tori jak Już Kiścień mówil jest taka zaleznosć między gruboscią rdzenia, szerokoscią linek/rzemieni i ich iloscią - jak masz dobrze dobrany rdzeń to splot wychodzi ok, jak masz za waski rdzeń to masz : luz miedzy rdzeniem a oplotem, lub zmarszczone rzemienie linki, jak masz za waski rdzeń do szerokosci lub ilosci linek/rzemieni to masz dziury w oplocie.
pytasz co robisz źle?? nie wiem bo musialbym ZOBACZYĆ TO CO ROBISZ !

ale podejrzewam ze oprócz zle dobranej proporcji rdzenia do linek dociągasz linki w bok (czy nawet do siebie )  a powinieneś dociągać jakby lekko od siebie - tak by linki wychodzily jakby w polowie grubości body a nie z przodu body

ps. mozesz spróbować upleśc body zupelnie bez rdzenia - robilem takie stocki z nylonu i byly zupelnie dobre

z gówna bata nie ukręcisz ....

( do I need another whip? No. Do I want another whip? Yeah. ) (from COW forum )
kooniowe baty- http://kooniu.whips.pl

mam stronkę!!!!! http://kooniu.whips.pl
Strony: Pierwsza « 1 ... 4 5 [6] 7 Ostatnia
Skocz do: