Strony: [1]

Przechowywanie i rozplątywanie linek

0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
  • Kret
  • Newbie
  • *
Przechowywanie i rozplątywanie linek
« : Marzec 01, 2009, 09:10:59 »

Właśnie kończę porządkować 200m linki polipropylenowej i muszę powiedzieć, że łatwo nie było. Niestety nawijanie na łokieć to średni sposób, zwłaszcza że potem linka jest skręcona. Macie na to jakieś sposoby, czy po prostu od razu jak tylko dostaniecie linkę, zabieracie się do roboty, odplątujecie tylko tyle, ile trzeba i tniecie? 40m kawałki da się jeszcze przeżyć, ale jak kilka różnych linek jest ze sobą splątanych albo jest kawałek 80m, to już jest znacznie gorzej Niezdecydowany

Gdyby tylko mi się chciało tak bardzo, jak mi się nie chce...
  • Harny
  • świadomy egocentryk
  • Sr. Member
Odp: Przechowywanie i rozplątywanie linek
« Odpowiedz #1 : Marzec 01, 2009, 09:21:42 »

Zależy od grubości chyba. Paracord spokojnie się rozplątuje, bo kupuje w paczkach po 100 stóp i jakoś nigdy nie miałem problemów ze splątaniem.
Przy takich długościach spróbuj zbuchtować linę.
http://kret.fse.pl/th_wezly.htm
Na samym dole rysunki w 2 i 3 rzędzie Uśmiech

"A z tym pocałunkiem to będzemy musieli się jeszcze trochę wstrzymać" - powiedzial piękny książe złażac ze śpiącej królewny!

"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi" - T.P.
  • Kret
  • Newbie
  • *
« Odpowiedz #2 : Marzec 01, 2009, 09:42:29 »

Dzięki, przyda się Chichot Na szczęście te sznury są dość śliskie, ale jak są takie ilości, to i tak momentami można się załamać Mrugnięcie

• Harny
  • świadomy egocentryk
  • Sr. Member
« Odpowiedz #3 : Marzec 01, 2009, 10:03:23 »

No buchtowanie jest łatwe dość i przyjemne Język Tylko uważaj, żebyś miał ładne pętle, a nie skręcone ósemki Uśmiech Jakbyś miał problemy, to przejdź się na jakąś ściankę wspinaczkową i poproś chłopaków, żeby Ci pokazali jak zbuchtować liny.

"A z tym pocałunkiem to będzemy musieli się jeszcze trochę wstrzymać" - powiedzial piękny książe złażac ze śpiącej królewny!

"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi" - T.P.
  • Kret
  • Newbie
  • *
« Odpowiedz #4 : Marzec 01, 2009, 10:07:24 »

Na szczęście nie będę się musiał nigdzie ruszać, dwie osoby z klasy chodzą na ściankę Uśmiech

• Harny
  • świadomy egocentryk
  • Sr. Member
« Odpowiedz #5 : Marzec 01, 2009, 10:15:16 »

Pytanie tylko, czy klarują liny Język

• Kret
  • Newbie
  • *
« Odpowiedz #6 : Marzec 02, 2009, 05:28:11 »

Hmmm zapomniałem, że koleżanka, która zajmuje się wspinaczką, pojechała do stanów i na razie jej nie ma, a przez gg ciężko się dogadać, zwłaszcza przy różnicy czasów Chichot Ale w sumie to mam jeszcze bliżej - mój tata kiedyś się zajmował żeglarstwem Chichot

• Kiścień
  • Administrator
« Odpowiedz #7 : Marzec 03, 2009, 04:47:18 »

jak buchtuejsz to skrecaj line w palcach. Wtedy nie powstają 8 i szybko można zbuchtować linę. Sposób stosowany prze żeglarzy Uśmiech. Kolejny patent to zwijanie linki w taki sposób żeby nie rozwalać buchty, a wyciagać linke. Potem poprawiać tylko buchtę. Nie wytłuamcze w jaki sposób to zrobić, wiec jak Ci się chce to poczekaj na filmik, a jak nei to poprostu zbuchtuj Język

Nie przyjmuję zamówień.
Strony: [1]
Skocz do: