Strony: [1] 2 Ostatnia

Płonący bat zaczynamy zabawe z ogniem :D krok po kroku

0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
  • Avokado
  • Full Member

Witam wpadłem na pomysł zrobienia sobie bata z kevlaru Uśmiech taki bat o całkowitej długości 2,1m kosztuje 480zł wstępnie obliczyłem że za taki sam bat kosztowałby około 170-200zł tu jest link do tego bata http://www.crazytoys.pl/index.php?p199,bat-bicz-ogniowy-splatany-dlugosc-170-cm jednak nie mam aż tyle kasy więc spróbuje zrobić to sam Chichot po drugie większa frajda zrobić coś samemu Chichot

Kiścień powiedział mi 3 znane przez niego sposoby na sprawienie sobie takiego baciora Uśmiech

1. Najprostszy po prostu wyłożyć 480zł i kupić Uśmiech ja jednak nie mam na to kasy więc odpada

2. Drugi sposób polega na spleceniu ze sobą kilku cieńszych linek jednak nie mam pojęcia o pleceniu i myślę że kupienie np. 6 cieńszych linek będzie droższe od 3 sposobu Uśmiech

3. No i 3 sposób który wybrałem to po prostu kupienie liny kevlarowej i zwężenie jej poprzez odcinanie warstw Uśmiech

Zacznijmy od liny wybrałem Grubość 19mm długość jeszcze się zastanawiam http://www.crazytoys.pl/index.php?p48,lina-19-0mm cena 84zł za metr zaopatrzę się w 2m takiej liny w poniedziałek wyśle zamówienie no jeśli się uda to i jutro muszę tylko zobaczyć czy dostane pieniądze na czas Chichot Będę na bieżąco wrzucał fotki z wykonywanej roboty przy tym bacie. Czy ktoś może kiedykolwiek zetknął się z takim odcinaniem warstw z kevlaru? Rączkę najprawdopodobniej zrobię z rurki metalowej jak mi poradził Kiścień będzie miała otwór w środku myślę że średnica otworu równa średnicy bata będzie wystarczająca Uśmiech będę wzorował się na rączce z bata który można kupić Uśmiech

Jeśli ktoś może mi coś poradzić lub pomóc to chętnie przyjmę każdą pomoc Uśmiech zastanawiam się tylko jak zrobię fal i cracker.

podsumowując narazie wydam 168zł za 2 metry liny +10złprzesyłka +20zł za nić kevlarową gróbości 0,6mm +10 przesyłka za nić w sumie = 210zł

mam nadzieje że zamknę się mniej więcej w tej kwocie wrzucę zdjęcia jak dojdzie do mnie lina kevlarowa i zacznę coś robić mam nadzieje że wyrobie się do końca przyszłego tygodnia i będę mógł w następny weekend poszaleć z ogniem Chichot

p.s. W dziale whipmaking może dodać dział KEVLAR Chichot może więcej osób zechcę zrobić sobie taki bat i na jakimś zlocie kilka płonących batów w nocy wyglądało by zajebiście ChichotChichot

Carpe diem
  • tomek9210
  • Hero Member
Odp: Płonący bat zaczynamy zabawe z ogniem :D krok po kroku
« Odpowiedz #1 : Luty 26, 2009, 07:52:08 »

Linę przewleczesz przez rękojeść? Jak ją przymocujesz? Ja zrobiłbym fall z najcieńszej już warstwy liny, albo jej rdzenia o ile ma takowy. ( nie wiem jak wygląda). Cracker zrób z tej nici i o Chichot

A whipmaker needs patience...and a good playlist.
  • Avokado
  • Full Member
« Odpowiedz #2 : Luty 26, 2009, 08:36:34 »

Rurkę metalową przewierce w 2 miejscach a linę wpuszczę w środek rękojeści, przymocuje line do rękojeści 2 gwożdziami lub nitami lub czym innym jeszcze nie wiem Uśmiech jutro będe dzwonił i pytał jaki ta lina ma rdzeń z tego co widzę na fotkach bata to myślę że da sie zrobić fall od razu z tej liny poprzez ściąganie warstw Uśmiech a crackera zrobie z nici Uśmiech jutro wysyłam zamówienie na materiały Chichot
« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2009, 08:38:16 wysłane przez Avokado »

Carpe diem
  • Kiścień
  • Administrator
« Odpowiedz #3 : Luty 27, 2009, 09:47:22 »

Fall jak możesz zrób oddzielny. Z tego co pamiętam to koniec kevlaru strasznie szybko się niszczył. Więc lepiej zrobić doczepiany.

edzia: proszę, oto dział Chichot
« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2009, 09:52:01 wysłane przez Kiścień »

Nie przyjmuję zamówień.
  • Avokado
  • Full Member
« Odpowiedz #4 : Luty 27, 2009, 02:17:07 »

Super jest dział Chichot a co mi proponujecue na fall?? Może pas materiału z kevlaru zamówić na fall? Co o tym sądzicie?? Bo z nitki falla nie zrobie a co do liny to nie wiem :/

Carpe diem
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #5 : Luty 27, 2009, 02:39:42 »

mialem w rekach kilka ogniowych batów - wszystkie robione z lin kewlarowych. dlugi bat zrobiony przez kaja , wykonany byl z 2 różnych lin gróbszej i polaczonej z nia cieńszej linie - ta druga niestety byla elastyczna i przy strzale naciągala się co powodowalo powstawanie jednego ogromnego firebala i koniec strzelania  Smutny, z lepszej liny wykonane byly baty którymi strzelalem w anglii u Majora, lina byla grubsza i bat byl taperowany przez odcinanie wewnętrznych warstw tej liny, fal byl zrobiony z kewlarowego sznurka .
baty takie sporo waza i IMO lepiej zrobić bat krótki niz za dlugi- jest naprawdę ciezki do ogarniecia na początku tej zabawy- krótki daje wiele frajdy i calkiem fajny efekt

z gówna bata nie ukręcisz ....

( do I need another whip? No. Do I want another whip? Yeah. ) (from COW forum )
kooniowe baty- http://kooniu.whips.pl

mam stronkę!!!!! http://kooniu.whips.pl
  • Avokado
  • Full Member
« Odpowiedz #6 : Luty 27, 2009, 02:51:06 »

Dobra zamówienia złożone czyli nici kevlarowe grubości 0,6mm łącznie 35zł ze sklepu http://kuglarstwo.pl/sklep/

2m liny 15,6mm 128zł
1m pasu kevlaru szerokości 100mm 48zł

pas kevlaru chcę wykorzystać do zrobienia falla. Tylko Ta grubość liny którą kupiłem była dostępna mam nadzieje że jakoś to wszystko ogarne Uśmiech może ten pierwszy bat nie będzie jakiś super ale jakiegoś doświadczenia nabiore i następny może być lepszy Chichot

Carpe diem
  • tomek9210
  • Hero Member
« Odpowiedz #7 : Luty 27, 2009, 03:24:09 »

Życzę powodzenia Avokado! Całkiem droga ta zachcianka wychodzi Chichot Trzymam kciuki!
PS. Taki bicz moczy się w benzynie czy czym?

A whipmaker needs patience...and a good playlist.
  • Kurczak
  • Newbie
  • *
  • żongler,kręci płonącym kijem
« Odpowiedz #8 : Luty 27, 2009, 06:27:39 »

Najlepiej w parafinie(podpałka do grila parafinowa) ewentualnie nafta oświetleniowa ale ona dymi.Nigdy w benzynie ani ropie. Ma zbyt wysoką temperaturę spalania.

Całodobowe doradztwo paliwowe (czego urzyc żeby np.kewlar się palił ale nie niszczył??)609876456.Nie dzwonic po 22!!
  • Avokado
  • Full Member
« Odpowiedz #9 : Luty 27, 2009, 08:07:22 »

I do tego benzyna jest wybuchowa Mrugnięcie Jak tylko przyjdzie kevlar biore się za robote będe na bieżąco wrzucał fotki abyście zobaczyli jak to wygląda i w razie czego jakby ktośchciał zrobić to żeby wiedział jak Uśmiech

Carpe diem
  • Avokado
  • Full Member
« Odpowiedz #10 : Marzec 04, 2009, 09:22:01 »

No i zaczynamy zabawę doszedł kevlar Chichot niekoniecznie sklep się spisał na medał gdyż zamiast 2 metrów liny o średnicy 15,6mm dostałem 185cm no ale... zrekompensowali się liną o grubości 10mm i długości 60cm która posłuży mi na fall Chichot no i 1m pasa materiału kevlarowego o grubości 2,6mm doszedł w całości Uśmiech a więc jestem zadowolony z paczki Uśmiech no i po pierwszych oględzinach mogę powiedzieć tyle... 10m nitki kevlarowej której grubośc wynosci 0,6mm myśle że na nic mi się przyda gdyż jest za cienka, z to pas materiału kevlarovego można spróć a nitka z której jest zrobiony ma grubość 1mm więc myśle że bedzie o wiele bardziej wytrzymalsza co widaćna zdjęciu. Więc na chwilę obecną posiadam wszystkie rzeczy do zrobienia płonącego bata Chichot

rączka drewniana którą owinę skórą dł.15cm

rurka metalowa grubość 15mm dł.14cm która połączy rączke drewnianą z liną kevlarową

lina kevlarowa grubość 15,6mm dł.185cm która będzię batem

lina kevlarova o grubośći 10mm dł. 60cm która posłuży do zrobienia falla

1m pasa materiału o szerokości 10cm i grubości 2,6mm który po uprzednim spróciu oczywiście nie całości posłuży jako nitka, oraz posłuży do wyrobu crackerów a także po zurzyciu pierwszego falla posłuży mi do zrobienia kolejnego

no i 10m nitki kevlarowej o grubości 0,6mm - może się do czegoś przyda Chichot

jak widać człowiek uczy się na własnych błędach więc jak narazie to tyle idę obczajać jak obcinać warstwy liny a zdjęcia niestety będą później gdyż nie mam internetu Chichot nie mam jak ich wrzucić na wrzute gdyż mam chwilową internet neostrady bezprzewodowy który musi przebijaćprzez GRUBE ściany i dziala on na około minute raz na godzine więc czekam aż chwilowo będzie net i wysyłać wiadomość a internet jak będe miał spowrotem neta (około 1 tydzień), chyba że będe miał czas jutro lub pojutrze
i u kolegi wrzuce Uśmiech

powoli dodaje zdjęcia to jeszcze nie wszystko Chichot

http://www.wrzuta.pl/obraz/N5HF4FNa03/
« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2009, 03:41:31 wysłane przez Avokado »

Carpe diem
  • Avokado
  • Full Member
« Odpowiedz #11 : Marzec 05, 2009, 03:36:09 »

No więc po napisaniu wczorajszego posta poszedłem przyglądać się tym linom kewlarovym i jak sie okazało każda z nich ma rdzeń pleciony więc ściągnąłem trochęwierzchnie warstwy tak jak widać na zdjęciu i wsadziłem mniejszy rdzeń w większy (który uprzednio rozepchałem robiąc miejsce na mniejszy rdzeń) rdzenie zszyłem ze sobą nitką kevlarową z pasa kevlaru. Następnie obydwie wierzchnie warstwy pozwiązywałem ze sobą aby zakryć rdzenie po czym obwiązałem nitką kevlarową aby zmniejszyć średnice pogrubionych miejsc. Połączenie wyszło solidne ciągnołem z całej siły i się nie urwało Chichot więc wziąłem się za zabezpieczenie obydwu końców bata przed rozprówaniem. Następnie dodałem cracker gdyżza fall w tym bacie uznaje cieńszą linę kevlarową Chichot Uznałem że nie będę gróbszej liny rozwarstwiał by zachować jej wytrzymałość a i tak całość można jeszcze zwężyć obwiązując nitkąsami oceńće. Skończyłem wczoraj o 3 w nocy a na dziś została mi tylko rączka, którą zrobiłem z kawałka metalu w który wszedła do środka lina kevlarowa i nie przewiercałem rurki metalowej na nity tylko zmiażdzyłem na prasie koniec rórki metalowej tworząc skuteczny zacisk Chichot do rórki dołączyłem jeszcze drewnianąrączke w której otworze był pierścień metalowy weszło to na wcisk oczywiście tokarka się przydała aby zrobić mały prowizoryczny gwint napewno rączka jest solidna Uśmiech no i mam bat gotowy, próbowałem strzela, więc to jest PŁONĄCY BAT!!! Chichot Chichot jeszcze tylko trzeba zobaczyć jak się pali Język ale to dziś wieczorem Chichot długość bata od początku biczyska do końca falla 220cm więc jest długi Chichot ciężko sięstrzela o 17 na hali poćwicze tak by na wieczór cośnagrać i jak się da to dziś wrzuce film Chichot

dalej mam problem z zrzuceniem zdjęć na neta (internet) zrobie to jak najszybciej w pierwszej kolejnośći wrzuce zdjęcie bata. mam nadzieje że szybko się z tym uporam Uśmiech

na zakończenie dodam że wszystkie materiały mi się przydały cracker z nitki kevlarowej wygląda bomba jeszcze tylko rączke oplote skórą i będzie git Uśmiech jestem zadowolony i zachęcam was do robienia takich batów Chichot w razie pytań proszę pisać Uśmiech

Tu tak samo powoli będę dodawał zdjęcia gotowego bata Uśmiech

http://www.wrzuta.pl/obraz/50OuxvxZv3/

http://www.wrzuta.pl/obraz/p79cDtQSr2/

http://www.wrzuta.pl/obraz/qkSg87Xqyd/

http://www.wrzuta.pl/obraz/5En2Sv4hQi/

http://www.wrzuta.pl/obraz/5XB3O1xx56/

http://www.wrzuta.pl/obraz/1gISYZiR1b/
« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2009, 04:06:05 wysłane przez Avokado »

Carpe diem
  • Kiścień
  • Administrator
« Odpowiedz #12 : Marzec 05, 2009, 03:45:10 »

a zdjęcia gdzie? :/
210 zł za materiały?

Pozdrawiam,
Karol

Nie przyjmuję zamówień.
  • Avokado
  • Full Member
« Odpowiedz #13 : Marzec 05, 2009, 04:02:43 »

Zdjęcia już są Uśmiech około 240zł za materiały wszystkie łącznie z rączką Chichot

Carpe diem
  • Kiścień
  • Administrator
« Odpowiedz #14 : Marzec 05, 2009, 04:33:11 »

nie dało się ściągnąć większej ilości warstw?

Nie przyjmuję zamówień.
Strony: [1] 2 Ostatnia
Skocz do: