Strony: [1]

poganianie koni

• jones
  • Sr. Member
poganianie koni
« : Sierpień 29, 2008, 11:44:53 »

mialem niesamowitą okazję pracowac z batem przy koniach na obozie jezdzieckim   Duży uśmiech

codziennie trzeba bylo przegonic spore stado koni z łaki do stajni, conajmniej kilkanascie sztuk. przed stajnią kilka osob musialo robic kordon zeby konie skierowac do stajni...

bat okazal sie nieocenionym narzedziem. dobierajac odpowiednia sile strzalu od lekkiego swisniecia do calkiem konkretnego pacniecia mozna bylo koniki kierowac doslownie gdzie sie chcialo. Konie wbrew pozorom nie ploszyly sie przy kazdym strzale, raz strzelilem okolo 5 metrow od nich gdy sie zatrzymaly nie tam gdzie trzeba i wywolalo to tylko lekki klusik.  Dlugosc bulla tez nie byla bez znaczenia. dzieki 8 ft moglem pokryc w kordonie przestrzen ktora normalnie obstawialy 3 osoby, machajac po luku na prawo i lewo tworzylem "sciane" i koniki szly tam gdzie chcielismy je skierowac...

to bylo niesamowicie przyjemne i pouczajace zarazem. uwazam ze baty powinny wrocic do stadnin, stanowczo nie docenia sie ich mozliwosci... jedna z lasek widzac mnie z batem przy koniach zaczela do mnie wolac "tylko bron boze tego nie uzywaj przeciez je sploszysz i pojda cwalem!!!"  jakos ani razu nie poszly Język bat bardzo ulatwil zaganianie konikow, i wbrew temu co jej sie ubzduralo mozna bylo strzelac calkiem konkretnie, przy odpowiednim doborze odleglosci.
Najfajniej bylo jak ruszylem koniki z miejsca z odleglosci 200 metrow jak sie zatrzymaly w dlugasnym przejsciu na padok Duży uśmiech

po 24 latach robienia batów zrobiłem turk head z pamięci za pierwszym podejściem...
po 24 latach robienia batów zacząłem się  uczyć na nowo jak je robić...
po 24 latach robienia batów w końcu załapałem co to jest lead shot...
po 24 latach strzelania z bata ucze sie crackow na nowo...
  • tomek9210
  • Hero Member
Odp: poganianie koni
« Odpowiedz #1 : Sierpień 29, 2008, 11:52:33 »

Czyli bat "wrócił" do tego do czego został stworzony Uśmiech

A whipmaker needs patience...and a good playlist.
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #2 : Sierpień 29, 2008, 07:55:06 »

pracowales z konia czy pieszo? pytam bo na slowacji i ukrainie pracuja batem w stadninach jeżdzac na koniu.

z gówna bata nie ukręcisz ....

( do I need another whip? No. Do I want another whip? Yeah. ) (from COW forum )
kooniowe baty- http://kooniu.whips.pl

mam stronkę!!!!! http://kooniu.whips.pl
  • Kiścień
  • Administrator
« Odpowiedz #3 : Sierpień 29, 2008, 10:49:29 »

"Dlugosc bulla tez nie byla bez znaczenia. dzieki 8 ft moglem pokryc w kordonie przestrzen"

to juz wiem skąd opowieści o 12 ft stockach wśród stockmenów Chichot.

Jones: Myślę że tu nie chodzi o nie docenianie możliwości tylko o ograniczenie ludzi. Bo człowiek najczęściej wykorzystuje bicz po to żeby konia strzelić, a nie pogonić. Do tego ktoś jednak musiałby takich ludzi chociaż trochę podszkolić i zrobić dobre bicze, a tego się zwyczajnie ludziom nie chce Mrugnięcie. Do tego zauważ ze byłeś na obozie jeździeckim. Czyli(tak przypuszczam) miałeś tam osoby które coś o koniach wiedziały. Jak widać nie bardzo Mrugnięcie, bo nie potrafiły określić jak konie reagują na strzał. Chodzi mi oto, że szkoląc konia najczęściej szkoli sie go do jazdy, a nie po to żeby poznać to zwierze. Więc wykorzystywanie takich narzędzi jak bicz, w celu nie wychłostania zwierzęcia tylko jego pokierowania, będzie raczej za trudne dla polskich koniarzy Mrugnięcie.

Wypowiadam sie tutaj na podstawie swojego niewielkiego doświadczenia, rozmów z kilkoma osobami zajmujących sie jazda lub szkoleniem koni(to ostatnie głownie w west'cie), oraz zwykłego czytania for dyskusyjnych. Innymi słowy jak wie ktoś coś więcej to z chęcią poczytam Uśmiech

Pozdrawiam,
Karol

Jednak przyjmuje zamówienia Uśmiech

kiscienwhips.com
  • jones
  • Sr. Member
« Odpowiedz #4 : Sierpień 31, 2008, 06:01:08 »

wydaje mi sie ze osoby ktore oboz prowadzily znaly nature koni calkiem niezle (chocby dla tego nie mialy nic przeciwko zebym bata uzywal). Laseczka o ktorej pisalem to byla jakas niedzielna koniara ktora kierowala sie jakimis mitami....

po 24 latach robienia batów zrobiłem turk head z pamięci za pierwszym podejściem...
po 24 latach robienia batów zacząłem się  uczyć na nowo jak je robić...
po 24 latach robienia batów w końcu załapałem co to jest lead shot...
po 24 latach strzelania z bata ucze sie crackow na nowo...
Strony: [1]
Skocz do: