Strony: [1]

czy swivel handle sie obraca???

• kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
czy swivel handle sie obraca???
« : Sierpień 21, 2008, 03:07:11 »

przegladalem posty na indiana-jones.pl i natrafilem na takie cos
Bicze z drewnianą rączką to jak najbardziej Dziki Zachód. W dodatku rączka jest z reguły obrotowa (tzw. swivel handle), co ma ułatwiać strzelanie ("ciało" bicza jest zawsze ułożone czy wygięte w jedną stronę - wykorzystując to wygięcie, łatwiej jest uformować pętlę i strzelić. Dzięki obrotowej rękojeści bicz zawsze sam ustawia się według tego zagięcia*).

nie mówię ze tak nie jest bo nie wiem  Co? mialem co prawda kiedys taki bat, najtańsza produkcja dla turystów, mial drewniana toczona rekojeść, nawiercona wzdluz,przez nia przewleczony byl pret metalowy na którym zaplecione bylo body - teoretycznie rekojesc mogla by sie obracać, choc w moim egzemplarzu byla nieruchoma (moze mialo tak byc a moze pret byl krzywy?? z nazwy wynikało by ze ten cytat jest prwadziwy tzn...... że jednak się kreci jak powiedzial Kopernik  Szok wie ktos moze cos wiecej???

edyta

ZNALAZLEM!!! jednak kopernik mial racje  Mrugnięcie

http://www.indygear.com/cow/viewtopic.php?t=4676&highlight=swivel
« Ostatnia zmiana: Sierpień 21, 2008, 03:28:12 wysłane przez kooniu »

z gówna bata nie ukręcisz ....

( do I need another whip? No. Do I want another whip? Yeah. ) (from COW forum )
kooniowe baty- http://kooniu.whips.pl

mam stronkę!!!!! http://kooniu.whips.pl
  • Kiścień
  • Administrator
Odp: czy swivel handle sie obraca???
« Odpowiedz #1 : Sierpień 21, 2008, 03:58:08 »

hmm, innymi słowy zadajesz pytanie czy na dzikim zachodzie robili bicze z łożyskami Mrugnięcie. Nie sądze Język.

Nie spotkałem, się z nazywaniem biczy typu texas(ja je tak nazywam, a mam to od Lupusrexa) jako swivel handle whip. Raczej po prostu łatwiej jest zrobić obracana rączkę w drewnie niż w plecionce(skakanki skórzane, robi sie z takimi obracanymi raczkami).

Jeżeli chodzi o dostępne mi źródła i trochę "gdybania" Mrugnięcie to: B. Grant w książce "Encyclopedia of rawhide and leather braiding" pokazuje przepis na bullwhipa. Ma on drewnianą, zwężaną rączkę i rdzeń przyczepiany do tego. Na to oplot. Wydaje mi się, że taka forma bullwhipa(surowa drewniana rączka i bicz) jest zamiennikiem stocka z 4 rzemieni. Tanie, szybkie do zrobienia działające podobnie, a już wszelakie obracane rączki uważam za dzisiejszy wymysł. Z tego co wiem(rozmowa z byłym kowbojem w stanach), bicze były w stanach używane jako zamiennik amunicji hukowej, gdyż było to tańsze. Do wytworzenia huku nie potrzeba bicza z 6 warstw z 16 rzemieni z kangurzej skóry Chichot. W Australii, raczej był niedosyt broni, amunicji, handlarzy itp. Pamiętajmy, że Australia to kolonia angielska stworzona jako więzienie. W środku pustynia i nawet po tych kilkuset latach, dalej osiedli ludzkich mamy niewiele. Ludziom potrzebne były lepszej jakości i o innej specyfikacji narzędzia. Dlatego w Australii mamy stocki z 4 rzemieni lub z 16, bo kangur po prostu jest cieńki, a krówka na polu nie zawsze pod ręką Mrugnięcie

Jeszcze taka ciekawostka. Bicze w Australii i w ogóle cała kultura związana z pasaniem owiec i krów taka jest dla nich ważna, że na banknocie 10 AUD mamy rysunek jeźdźca ze stockwhipem poganiającego krowy. Na innych mamy obrazki związane z tą tematyką.

Pierwsze drukowanie było w 1972 roku, w bibliografii nie ma podanych książek Rona Edwardsa. Wiec bullwhipa nie wziął od niego. O stockach nic nie wspomina Uśmiech

Mam nadzieje, że nei zanudziłem i nie namieszałem w głowie. Trochę się rozpisałem i czasem chce sie o tym pogadać Mrugnięcie

Pozdrawiam,
Karol

Jednak przyjmuje zamówienia Uśmiech

kiscienwhips.com
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
Odp: czy swivel handle sie obraca???
« Odpowiedz #2 : Sierpień 21, 2008, 04:42:12 »

mogło tak być ze zaczęto robić w meksyku/texasie baty dla turystów, najprostsza technologia to:
- wytoczyć rączkę,
- przewiercić ja,
- nalozyc na zaklepanego z jednej strony preta,
- na wystajączej częsci zaplesc body z 4 rzemieni. I gotowe.

taka raczka może się obracać więc wymyślono "teorię" że niby tak ma być Spoko, bo starzy Indianie właśnie tak zawsze robili  Język i to pomaga w strzelaniu bo ble ble ble.....  Niezdecydowany

jak bylo naprawdę chyba się nie dowiemy  Co?

co do tego dlaczego w australii robia dobre baty a w hameryce cienkie to jednak dostęp do materialu zadecydowal, australijczycy mogli robic z krowy (bo je chodowali) i z kangura bo na nie polowali wiec próbowali zarówno z jednego jak i z drugiego a hamerykanie musieli robić z krowy a ze uparli się na bulle nie wiem czemu  Mrugnięcie to robili takie ciężkie potwory  Duży uśmiech jak kontakty osobiste i handlowe (morgan pisze o II wojnie światowej)pozwoliły im sprowadzać skórę z kangura to i wygląd bulli się zmienił - teraz mamy plecione z 12,a nawet wiecej rzemieni, kolorowe no po prostu cud-miód-malina a bez kangurzej skóry to kicha by była - bull w każdym kolorze o ile to będzie brąz  Mrugnięcie a juz z 8 to wypas był  Duży uśmiech Spoko
« Ostatnia zmiana: Sierpień 21, 2008, 04:43:46 wysłane przez kooniu »

z gówna bata nie ukręcisz ....

( do I need another whip? No. Do I want another whip? Yeah. ) (from COW forum )
kooniowe baty- http://kooniu.whips.pl

mam stronkę!!!!! http://kooniu.whips.pl
Strony: [1]
Skocz do: