Strony: [1] 2 3 ... 9 » Ostatnia

reality show czyli powstawanie moich zaplanowanych batow

0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
  • jones
  • Sr. Member

zaplanowalem sobie na najblizsze miesiace wyprodukowanie pieciu batow:

- pierwszy bedzie batem dla testow z krowki (a dokladniej z resztek) chce na nim przetestowac nową wiedze przede wszystkim lead shot, bedzie to bullwhip Morgan style dlugosci ile mi skory starczy (na oko 7 ft)
- dwa nastepne to baty z kangura, jeden dla mnie, drugi dla kolegi na prezent (jego dziewczyna go naprawde kocha Chichot ) Indy style (Jacka) bull, 10 ft
- dwa nylony bull whips 8 ft, jeden dwukolorowy drugi w jednym kolorze.

Postanowilem sobie ze bede tu opisywal dokladnie proces produkcji, w miare mozliwosci z fotkami, cos w rodzaju bloga Chichot

jak was zanudze tym to mi powiedzcie to skasuje watek Język

zatem wpis pierwszy:
5 06 2008 - w koncu dostalem gwozdzie 8 cali, kupilem troche na zapas, szukalem sklepu po calej  wawce a sklep metalowy okazalo sie mam pod domem Uśmiech, do rozpoczecia zabawy na serio potrzebuje tylko nowego nozyka i szelaku ale ten ostatni kupie na koncu. Olów juz mam zatem na dniach bede robil swoj pierwszy lead shot bag. Zabawe czas zaczac Uśmiech

po 24 latach robienia batów zrobiłem turk head z pamięci za pierwszym podejściem...
po 24 latach robienia batów zacząłem się  uczyć na nowo jak je robić...
po 24 latach robienia batów w końcu załapałem co to jest lead shot...
po 24 latach strzelania z bata ucze sie crackow na nowo...
  • tomek9210
  • Hero Member
Odp: reality show czyli powstawanie moich zaplanowanych batow
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 05, 2008, 02:18:09 »

Ołów masz wędkarski? Jak duże kulki?

A whipmaker needs patience...and a good playlist.
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 05, 2008, 03:30:02 »

czekamy i ani się waż kasować taki fajny watek  Spoko

z gówna bata nie ukręcisz ....

( do I need another whip? No. Do I want another whip? Yeah. ) (from COW forum )
kooniowe baty- http://kooniu.whips.pl

mam stronkę!!!!! http://kooniu.whips.pl
  • Kiścień
  • Administrator
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 05, 2008, 04:57:07 »

wąłsnie! nie kasuj. Ale uzupełniaj go szybko Chichot

Nie przyjmuję zamówień.
  • jones
  • Sr. Member
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 09, 2008, 09:54:10 »

ołów to śrucina wędkardska, najmniejsza jaka była (ma na oko 1,5-2 mm). jak dotrę dzisiaj do domu w miarę wcześnie to zrobię pierwszy shot bag.

po 24 latach robienia batów zrobiłem turk head z pamięci za pierwszym podejściem...
  • jones
  • Sr. Member
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 11, 2008, 10:40:59 »

11_06_2008: zrobiłem leadshot bag. zuzylem na niego cały ołów jaki mialem. zastosowalem metode zlaczenia trojkata ze skory na tasme - (tasma z jednej i drugiej strony , z jednej wystaje o 5mm wiecej- skladamy na pol i zawijamy wystajacym klejem na bok.) jednak podczas upychania olowiu tasma sie rozkleila, wiec koniec koncow musialem calosc owinac izolką. w sumie caly lead shot wyszedl nieco grubasny i powaznie sie zastanawiam czy go jeszcze nie poprawic zeby dokladniej przylegal do gwozdzia. wage ma taką jak moj caly bat z nylonu wiec sadze ze bacik bedzie mial poteznego kopa. przygotowalem tez skore do wyciecia pierwszego belly. plecionke zastosuje albo na 6 albo nawet na 8.

• jones
  • Sr. Member
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 11, 2008, 12:01:28 »

11_06_2008:  jednak zdecydowalem sie przerobic shot bag i to byla dobra decyzja. dzieki temu nie jest teraz taki gruby, zuzylem zaledwie polowe olowiu, przejscie jest o wiele plynniejsze. shot bag ma rowniutko dwie stopy. gwozdz wszedl idealnie na wcisk i dzieki temu nie ma zadnego zalamania na przejsciu. tym razem owinalem shot bag dokladnie izolką zanim wepchnalem gwozdz przez co srucina nie wylazila tak na boki. Jednak probowalem upychac gwozdz trzymajac go pionowo w gore - w tym momencie srut zlecial na dol i rozepchnal tasme i zrobil wybrzuszenie. Powtorzylem zatem cala operacje tym razem trzymajac gwozdz czubkiem w dół -  i nie pojawilo sie zadne wybrzuszenie operacja poszla gladko.

• jones
  • Sr. Member
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 12, 2008, 09:16:59 »

12_06_2008: wyciałem, natłuściłem, naciągnąłem, sparowałem (sciałem narożniki) set na wewnętrzny oplot. Set wyciałęm na 6. Potem nie wiem co mnie podkusiło i sciąłem dwa zewnętrzne rzemienie... Jedna z wiazek naderwala się przy sparowywaniu tuz przy podstawie setu, musialem bardzo uwazac zeby jej nie zerwac do konca podczas rozpoczynania plecenia. Jak zacząłem pleść to się okazało że są szpary, za malo rzemieni uzylem.... rozplotłem do początku i dodałem 2 odcięte wczesniej rzemienie. oczywiscie zapomniałem ich sparować Smutny zrobiłem to w końcu po zapleceniu 20 cm, nie chciało mi się już rozplatac zatem sparowałem od miejsca w którym się znajdowałem. Na szczescie nie widac za bardzo zeby bylo kanciascie. Na zakonczeniu shot bag zredukowalem splot do 4. za pierwszym razem zrobiłem to za pozno bo chcialem koniecznie zredukowac krótsza wiazke, wyszlo nierowno wiec rozplotłem i zrobilem redukcje 2-3 cm przed zakonczeniem shot bag i wyszlo plynne przejscie. po zakonczeniu plecenia zostawilem kilkanascie cm luznych rzemieni i scialem je na szpic tak zeby konczyly sie na roznych dlugosciach. zabezpieczylem splot tasma zeby sie nie rozplatal (potem ja zdejme jak dojdzie do tego miejsca zewnetrzny oplot). Przejscie na gornym koncu rekojesci (przy laczeniu rekojesci z oplotem) zacisnalem tasmą izolacyjną na dwie warstwy zeby nie bylo zalamania (candle look). zalozylem tez tasme na przesciu z 6 na 4 przy koncu shot bag bo uznalem ze za malo plynnie sie rozklada naprezenie bata - robilo sie takie nieznaczne zalamanie - lepiej chuchac na zimne. Zabezpieczylem dupke rękojesci sznurkiem nylonowym, skore zakladajac na gwozdz, na koniec zalozylem na to tasme. Nie wyglada to najladniej przez te dwa dodatkowe rzemienie ale to w koncu tylko rdzen. Calosc zrolowalem, wyszla dosyc ladna gladka powierzchnia.
juz na tym etapie sam rdzen ladnie strzela - pracuje lepiej niz niejeden bat ktory zrobilem, ma jakas taką ładną energie i jest mily w prowadzeniu.... shot bag rulez Chichot
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 12, 2008, 09:18:40 wysłane przez jones »

• Kiścień
  • Administrator
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 12, 2008, 10:35:34 »

no a teraz czas na zdjecie Chichot:D bo słucha si epiknie, a ja bym poapotryzł jak wygoada taki rdzęń Uśmiech

Nie przyjmuję zamówień.
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 12, 2008, 12:25:37 »

musze powiedzieć ze masz talent Janusz  Chichot ze opis jest bardzo plastyczny i dokładnie pokazuje wszystkie trudności , nawet zdjęć nie muszę mieć żeby "zobaczyć". Zrobiłeś shot bag jak w książce Rona? na stronce berniego jest pokazany inny typ - śruciny ułożone są jedna za drugą w shotbagu. http://www.em-brand-whips.com/tutorials.htm

• jones
  • Sr. Member
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 12, 2008, 01:49:16 »

u mnie srucinka jest tak mala ze sie raczej nie jest w stanie ulozyc jedna po drugiej Uśmiech sposob sklejenia tasma shotbagu mam taki sam jak Bernie
zdjecia bym z checia zrobil ale nie mam aparatu :/ będę mógł wam pokazać dopiero gotowy produkt, jak go zawioze do gdańska. dzisiaj wycinam finalny set.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 12, 2008, 02:04:25 wysłane przez jones »

• jones
  • Sr. Member
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 13, 2008, 12:09:01 »

wycialem wczoraj set, wycinalem go dosyc powoli bo ogladalem jednoczesnie mecz (sedzia kalosz!!!). po raz pierwszy wycinalem set bez wyrysowywania wszystkich lini ciec, zmierzylem tylko ogolna szerokosc jaka powinien miec w danym miejscu i wyrysowalem zewnetrzne krawedzie setu. ulozenie go na skorze bylo problematyczne bo mialem jej malo a sie uparlem na 8ft. ale sie zmiescil idealnie, ale przy cieciu zakrety i zakreciki byly upierdliwe do wycinania. nie wycinalem tez 12 rzemieni na calej dlugosci, bo by mi nie starczylo skory, 12 rzemieni na pierwszym metrze potem 10 do 2/3 potem 8. rzemienie do 12kowego oplotu wyszly jak sie okazalo za krótkie, jak na razie zrobilem ze 2,5 stopy i juz mi sie skonczyl jeden rzemien wiec musialem wplesc dodatkowy. Ale nie wyprzedzajmy faktow.
set mimo ciecia na czuja wyszedl mi chyba najrowniej w zyciu Chichot moze dla tego ze bardziej uwazalem Chichot zastosowalem ciecie na pol, i potem znowu na pol i tak dalej - chociaz zewnetrzne rzemienie do oplotu na 12 i 10 musialem ciac juz w finalnej szerokosci - balem sie ze wyjda nierowno ale znów dało rade. to nie jest takie staraszne jak myslalem Chichot  potem oczywiscie nasmarowanie i naciagniecie.
 parowanie poszlo w miare sprawnie i dosyc rowno scinalem krawedzie choc miejscami rączka mi sie omsknela co jest moim najwiekszym problemem obecnie przy przygotowywaniu setów. ale i tak mniej takich miejsc niz zwykle.
Na  splecioną dotychczas rękojeść, nałozyłem podkład ze skóry pod turka, przymocowalem gwozdzikami. na to dopiero zalozylem set zewnetrzny - sposob podpatrzony u Louie Foxx'a - co sprawilo ze duzo latwiej bylo mi rozpoczac oplot i ogolnie estetycznie to wyglada. zostawilem spory zapas niewycietej skory na miejscu pod turka zeby mozna bylo zaslonic podstawe rekojesci nadmiarem skóry.

oplot w szachownice na rekojesci poszedl mi wyjatkowo sprawnie, bardzo szybko udalo mi sie zrobic przejscie do normalnego splotu na 12 - normalnie sie z tym strasznie pierdziele. Tak jak wspomnialem musialem wplesc dodatkowy rzemien bo mi sie jeden za wczesnie skonczyl. Ale i tak zadazylem dosyc szybko zdjac jeden bo mi sie kolejny skonczyl i teraz jade splotem na 11 Chichot (bede tak plotl tak daleko jak sie da.  ale belly pod spodem powoli sie zweza i robi sie ciasno wiec doslownie za moment bede przechodzil do splotu na 10. udalo sie zrobic fotki wystawie je jeszcze dzisiaj.

• kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 13, 2008, 12:14:14 »

ta metodę cięcia rzemieni (zawsze na pól )ja również stosuje i dlatego najczęściej robie na 8 i 16 a rzadko na 12 rzemieni - przy 12 trzeba pokombinować

• jones
  • Sr. Member
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 13, 2008, 12:46:11 »

• kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 13, 2008, 12:54:49 »

noo ładny będzie bacik, skórę jaka grubą masz ? 2mm ?

Strony: [1] 2 3 ... 9 » Ostatnia
Skocz do: