chciałbym przedstawić wam mój pierwszy prawdziwy bat,choć nosi nr 5,gdyż przed nim powstało kilka "batopodobnych" konstrukcji, jakieś warkocze i inne eksperymenty z kablem zamiast belly, ale ten jest pierwszym zrobionym całkowicie ze skóry.
Bat rozpoczynał żywot jako pełnoprawny pełnowymiarowy ciézki stock whip,zrobilem go z juchtu bydlécego, mial 6'6" body: podwójnie plecione belly z 4 i 6 rzemieni i overlay z 8 rzemieni z dziwná koncówká bo rzemienie okazały sié za krótkie na planowana długość

uzywalem go w takiej formie jakies 2 lata az pewnego dnia doszedlem do wniosku ze potrzebujé krótszego bata ale nadal dosy ciézkiego - takiego szybszego "kilera" wiec bat stracil prawie 3 stopy (glównie te doplecione ) i stal sié krótkim, ciekim stockiem i choc w miédzyczasie skrócilem mu ráczké do stopy nadal urywal reké wiéc w planach mialem odchudzenie baciora.
Bat ten jako jeden z niewielu towarzyszyl mi w Irlandii i jako ze skóry nie mialem a plesc sié chcialo doczekal sié kolejnej modyfikacji , zdjalem mu wewnétrzny oplot z 6 dziéki czemu odchudzilem go troché i jednoczenie wydluzyl sié dzieki tej kuracji do pelnych 5' .
Któregos piéknego dnia wymyslilem ze po co mi kilka batów jak móglbym mie jeden uniwersalny( ta koncepcja nadal chodzi mi po glowie i przejawia sie w niektórych moich "tworach"), wiéc zaprojektowalem do niego ráczke i mógl byc 5' stockiem lub 6' bullem

( a czasem 5' bullem ze szkieletowa rekojesciá)

pomimo tego ze ciagle zachowywal mozliwosc zalozenia rekojesci typowej dla stocka od jakiegos roku nie czulem takiej potrzeby bo pól kilogramowa masa sklaniala mnie raczej do uzywania go w postaci bulla wiéc postanowilem ze stanie sié pelnoprawnym czlonkiem tej zacnej rodziny, rozplotlem go ponownie, odchudzilem rdzen i z odzyskanej w ten sposób skóry zrobilem bolster pomiédzy oplotami, ráczka pozostala 12 calowa , z tym ze bat zaplotlem na stalowym précie który wkleilem w rekojesc a transition zone dodatkowo usztywnilem obwijká i teraz bat prezentuje sié tak:

tu w towarzystwie 6' nylona od Tomka
a tu prézy miésnie;)

jak chodzi moglicie obejrzec w wátku o wrapach i pewnie jeszcze nie raz zobaczycioe wgo w akcji bo pomimo ze zrobilem wiele lepszych batów ten pozostaje jednym z ulubionych i myusle ze bylby tym który chcialbym ze sobá zabra do trumny
i jeszcze jedno zdjécie rodzinne z czasów buzliwej mlodosci gdy jeszcze byl dlugim ciézkim stockiem