Strony: Pierwsza 1 [2]

kondycjonery i mydła do plecenia

0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
Odp: kondycjonery i mydła do plecenia
« Odpowiedz #15 : Lipiec 11, 2009, 09:07:40 »

a czy mogę to zrobić bez wosku albo zastąpić parafiną (świeczką)
  • Kiścień
  • Administrator
« Odpowiedz #16 : Lipiec 11, 2009, 09:12:24 »

nie jestem chemikiem. Spróbuj najpierw czy Ci się połączy parafina. Jak tak to możesz. Możesz tez zrobić bez wosku. Możesz też przy pomocy miksera robić to samo na zimno. Wtedy powstaje Ci puszysty kondycjoner IMHO zajebisty i jedne z lepszych jakich do tej pory miałem kupnych Język. Wtedy NIE DODAJESZ wosku, chyba że jojoba. Po prostu te twarde składniki nie mają kiedy się zmieszać, chyba, że je wcześniej rozpuścisz.

Nie przyjmuję zamówień.
  • jones
  • Sr. Member
« Odpowiedz #17 : Sierpień 01, 2009, 12:44:13 »

nie wiem czy parafina to dobry wybór. Wosk pszczeli ma jedyne w swoim rodzaju wlasciwosci które skóra bardzo lubi. Parafina to odpad z produkcji ropy naftowej (http://pl.wikipedia.org/wiki/Parafina) i nie sadze zeby byl zdrowy dla skóry. Nawet jezeli nie uszkadza skóry to na pewno nic jej nie daje zatem po co go dodawac? Wtedy lepiej nie dodawac nic.
Jezeli nie mozesz znalezc wosku w postaci stalej, w sklepie szewskim moze dostaniesz wosk pszczeli w plynie. strasznie smierdzi ale lepsze to niz parafina.

po 24 latach robienia batów zrobiłem turk head z pamięci za pierwszym podejściem...
po 24 latach robienia batów zacząłem się  uczyć na nowo jak je robić...
po 24 latach robienia batów w końcu załapałem co to jest lead shot...
po 24 latach strzelania z bata ucze sie crackow na nowo...
  • Kiścień
  • Administrator
« Odpowiedz #18 : Sierpień 01, 2009, 12:48:48 »

Masz racje tylko ze to się tyczy głownie żywej skóry(zatyka pory, skóra przestaje oddychać, wątroba to xle znosi bo się tam potem ta parafina odkłada). Wosk ma dobre właściwości ale dla żywej skóry i w małych ilościach. W przypadku skóry garbowanej oba te składniki będą miały podobne właściwości, będą zatrzymywały wodę. Przewagą wosku nad parafina jest to, że się tak nie kruszy. Parafina jakby nie patrzeć jest bardzo krucha.

Nie przyjmuję zamówień.
Strony: Pierwsza 1 [2]
Skocz do: