Skłamałem że wyplotłem trzy baty bo zrobiłem ich cztery

I na przykładzie tego ostatniego przedstawię moją wariację na temat cieniowania rdzenia bata. Zasada tego „cieniowania” jest stara jak świat (albo bat

) ale przedstawię parę kruczków starym „batorobom” znanych zapewne doskonale ale mocno ułatwiających życie (do niektórych „kruczków” doszedłem sam wyważając jak znam życie otwarte drzwi

) Podane długości dotyczą tylko tego jednego bata i zostały dobrane zupełnie na „czuja”
1. Najpierw robimy sobie rdzeń rdzenia

– pojedyncza linka paracordu o długości 6ft (z rdzeniem) z dowiązanym (przyszytym) dociążeniem – to ta zielona, grubsza linka o długości 1,5ft (uprzednio pozbawiona rdzenia a na jego miejsce został wciągnięty kulkowy łańcuszek do rolet – między plastikowe kulki pozaciskałem dodatkowo kulki ołowiane – takie wędkarskie ciężarki)

2. Następnie z jakiegoś lekko sztywnego płótna (akurat ja na strychu znalazłem takie zajebiste zielone – nie wiem do czego służyło ale nadaje się idealnie) wycinamy trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 6ft i ok. 1ft (geometria się przydaje

)
3. Dłuższą przyprostokątna i przeciw prostokątną (matmy ciąg dalszy

) zaprasowujemy tak jak pokazuje zdjęcie (przeciwprostokątna około ½ cala, przyprostokątna około 1 ½ cala zakładki)

4. W zakładkę przyprostokątnej wsadzamy nasz „rdzeń rdzenia” i ….

5. … szyjemy coby „rdzeń rdzenia” bobrze przytwierdzić do płótna (bardzo przydatne przy „rolowaniu”)

6. Następnie rolujemy (oś rolowania to „rdzeń rdzenia”) Odnośnie rolowania to mam taki patent: roluję na desce do prasowania zaczynając od początku body w kierunku przyszłego falla – nie przejmować się jak po jednym „przerolowaniu” rdzeń będzie wiotki – trzeba „rolować” do skutku (płótno ma taką bardzo pomocną tendencję do dociskania zwojów im dłużej rolujesz)
W trakcie rolowania sukcesywnie przyszywamy przeciwprostokątną do powierzchni rdzenia (dzięki zrobionej zakładce materiał nie będzie się „snuł” czy jak tam to się nazywa)

7. Po zrolowaniu i przeszyciu całości mamy pięknie ;)wycieniowany rdzeń bata ...

8. Który po opleceniu wygląda tak:

Przepraszam za chu..we zdjęcia – aparat dalej nie jest sprawny i „zdejmowałem” komórką (mam nadzieję że coś widać)
Starałem się wyjaśnić wszystko jak najprościej – jeżeli coś namieszałem to proszę o pytania i uwagi