Strony: [1]

taki sobie nylonik

0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
  • jones
  • Sr. Member
taki sobie nylonik
« : Maj 13, 2008, 05:11:15 »

Tyle sie ostatnio naczytałem, napatrzyłem na wasze działania że mnie wzieło i popełniłem dla ćwiczeń swojego pierwszego nylona.
Sznurek 4 mm za  1zł za metr. długość 7 ft i dosyć długi fall 2ft.

dwie warstwy plecionki bez bolsterów
wewnetrzna warstwa 8 wiazek schodzacych prze 6 do 4
zewnetrzna 12 wiazek zchadzacych przez 10, 8 i 6 do 4 wiazek.  fall z tegoz samego sznurka, bardzo mocno kombinowany z paru kawałkow (nie mialem zadnego dlugiego kawalka :/ )
cracker z rdzenia sznurka.

rekojesc ze znalezionego kawalka preta Chichot

bat bardzo lekki, prowadzi sie tak sobie, aczkolwiek jest dosyc precyzyjny, scinalem nim swobodnie trawke z rekki pieknej kobitki. Chichot
. na razie dosyc sztywny ale na pewno jeszcze zmieknie.

Na zdjeciach jeszcze przed zrolowaniem i bez gornego turka. Turek dolny prawdopodobnie zakryje jeszcze jednym turkiem jak dokupie nieco sznurka bo wyszedl za maly.

czas wykonania: 6h

fotki pokazują miejsca przejść  na mniejsza ilosc wiazek.

wiecej fotek nie mam bo padla nam bateria w komorce.

« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2008, 05:16:16 wysłane przez jones »

po 24 latach robienia batów zrobiłem turk head z pamięci za pierwszym podejściem...
po 24 latach robienia batów zacząłem się  uczyć na nowo jak je robić...
po 24 latach robienia batów w końcu załapałem co to jest lead shot...
po 24 latach strzelania z bata ucze sie crackow na nowo...
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
Odp: taki sobie nylonik
« Odpowiedz #1 : Maj 13, 2008, 05:21:53 »

wow fajny  Duży uśmiech, muszę przyznać ze widać ze masz łapę do plecenia, bo z materiału powiedzmy szczerze "takiego sobie" zrobiłeś naprawdę ładnego maciora!!!!
zdecydowanie powiększenie turka i drugi turek doda mu uroku - jakby ci sie udało kupić jakiś kolor kontrastowy to mógłby ciekawy efekt wyjść.
ps. bardzo się cieszę ze zaszczepiliśmy w tobie na nowo te "chorobę"  Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech Mrugnięcie

z gówna bata nie ukręcisz ....

( do I need another whip? No. Do I want another whip? Yeah. ) (from COW forum )
kooniowe baty- http://kooniu.whips.pl

mam stronkę!!!!! http://kooniu.whips.pl
  • tomek9210
  • Hero Member
« Odpowiedz #2 : Maj 13, 2008, 05:42:36 »

Może zostaniesz już przy nylonach Język? Fajowy wyszedł, tylko powinna być kratka na rękojeści Mrugnięcie Ile weszło na niego linki? A i czego użyłeś na usztywnienie transition zone ?
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2008, 08:11:05 wysłane przez tomek9210 »

A whipmaker needs patience...and a good playlist.
  • jones
  • Sr. Member
« Odpowiedz #3 : Maj 14, 2008, 01:36:53 »

zrezygnowalem z kratki gdyz doszedlem do wniosku ze nie bedzie ladnie wygladac i pogrubi znacznie rekojesc.  \\

zuzylem dokladnie 50 metrow sznurka, a zabraklo mi go na drugiego turka.

do usztywnienia uzylem tego co mialem pod reką czyli przezroczystej biurowej tasmy klejacej (robilem go nudzac sie w pracy Chichot ), nie najwdzieczniejsza to tasma do takich rzeczy ale jak widac daje rade. ale izolka lepsza.

postrzelalem z niego wczoraj troche i wnioski sa takie:

- bat jest zdecydowanie za lekki w poblizu rekojesci przez co mu brakuje energii. przydal by się lead shot w rdzeniu.
- z powodu lekkosci materialu i jego wlasciwosci bat nie zawija sie dobrze na galezi przez co nie moge sie na nim zawiesic (a w sumie to byl jeden z powodow dla ktorego go zrobilem :/ ) po prostu sie dran nie zaciska.
- niektore strzaly wychodza bardzo ladnie, a niektore beznadziejnie. i to tak bez reguły. zrzucam winę na wagę przede wszystkim, ale dzisiaj tez zmienilem fall na skórzany (tez mocno kombinowany, bo jestem poza domem i mam tylko cienką skórę... ech..) zobaczymy jak sie bedzie zachowywal ale na pewno opor powietrza jest mniejszy i wyglada na to ze bedzie strzelal duzo lepiej.

na pewno sie przekonam troche do nylonow bo mozna je robic tanio i szybko, za wytrzymale na pogode i bede mogl je dawac nowicjuszom do zabawy bo ich nie szkoda. ale tak czy siak muszę jeszcze opanowac wywazanie nylonowych bacikow.  ciesze sie ze udalo mi sie zrobic plynne przejscia i zrzucanie po dwa sznurki a nie po 4 jak zazwyczaj i w sumie taki byl podstawowy cel tego cwiczenia Chichot

po 24 latach robienia batów zrobiłem turk head z pamięci za pierwszym podejściem...
  • tomek9210
  • Hero Member
« Odpowiedz #4 : Maj 14, 2008, 01:51:26 »

Też robiłem taki z tej linki, ale nie kratka pogrubiła zbytnio rączki. Też używam tasmy izolacyjnej bo tania i wytrzymała, Jednak ten mój jest ciężki dosyć i ładnie się owija Język

• Kiścień
  • Administrator
« Odpowiedz #5 : Maj 14, 2008, 04:57:34 »

lekkie baty są dobre tylko: musisz je troche rozstrzelać. Bo na początku sa bardzo kiepskie... Ja kangury robie leciutkie. Zaletą ich jest to, ze nowicjusz nie meczy sobie ręki tak szybko. Wadą jest to, że na początku one są zwyczajnie za lekkie. No i nie uzyskasz z nich łatwo głośnego strzału Język ale ja nie uważam tego za wadę ani zalete.

Jednak przyjmuje zamówienia Uśmiech

kiscienwhips.com
  • jones
  • Sr. Member
« Odpowiedz #6 : Maj 15, 2008, 10:08:46 »

kratka jak wiadomo bywa przydatna i funkcjonalna ale nie jest niezbednym elementem. Moze przy nastepnym ja zastosuje jak bede mial czas zeby sprawdzic jak mocno pogrubia rekojesc.  Ten bacik byl robiony na szybkiego wiec nie mialem cisnienia zeby sie babrac w robienie kratki.

co do wagi to byc moze jedna warstwa cienkiego bolstera by pomogla, moze to kwestia wyrobienia sie, aczkolwiek widac od razu ze skorzany bat inaczej sie zachowuje przy takim owijaniu.   Waga falla tez ma spore znaczenie, dopiero jak wstawie porzadny fall z grubej skory  (moze jakis rodzaj kabla czy gumy skoro juz robie ze sztucznego materialu? probowaliscie takich cudów?) to podejzewam ze bedzie sie ladniej zawijac.

• kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #7 : Maj 15, 2008, 11:20:51 »

coście sie tak uparli na kratke? jest ona typowa dla amerykańskich bulli ale sa inne sposoby plecenia rekojesci,w australijskich stokach bardzo dzesto wlasnie nie stosuje sie chees patern tylko typowy splot, ja osobiście nie przepadam za kratka (nie lubie jej plesc),choc przyznaje ze przy śliskiej skórze takiej jak kangur poprawia chwyt.
co do wagi bata to bulli lekkich nie lubie, przy krótkiej stosunkowo rekojesci wole wieksza mase body, za to stock z prawie 2 stopowa rekojescią body moze byc lekkie a bat chodzi jak marzenie, dlatego dociążam bady w nylonach albo lańcuszkiem kulkowym albo woskowaniem.
co do falla to nylonowy ma ta zaletę ze jego żywot jest dłuższy niz skórzanego (nawet do kangurów czasem dawalem fall z paracordu jak porządnej skóry nie miałem) podwójnie zwinięty paracord (tak ok 30 cm ) a reszta z pojedynczego daje naprawdę przyzwoity fall (fakt ze do wrapów nie bardzo sie nadaje bo sliski jest i zawinać jest go trudno na galęzi )

z gówna bata nie ukręcisz ....

( do I need another whip? No. Do I want another whip? Yeah. ) (from COW forum )
kooniowe baty- http://kooniu.whips.pl

mam stronkę!!!!! http://kooniu.whips.pl
  • tomek9210
  • Hero Member
« Odpowiedz #8 : Maj 15, 2008, 01:21:26 »

Ja jako fall stosuję linkę 5-6 mm i dobrze się zawija na gałęzi Język Gorzej na rurach jakiś czy poręczach ale na gałęziach spoko. Co do ciężkości to też lepiej strzela mi się ciężkim biczem, 8' z paracordu jest lżejszy niż 6' z polipropylenu i dlatego wolę strzelać tym krótszym. A kratkę lubię mieć bo jestem fanem Indiany Duży uśmiech

• jones
  • Sr. Member
« Odpowiedz #9 : Maj 19, 2008, 12:15:29 »

bat dostał finalnie fall z porzadnej skóry. za to stracił głowicę bo został zmasakrowany przez moich kumpli Chichot no ale po to go zrobiłem zeby go mozna bylo masakrowac, zresztą i tak ją miałem wymienić.  Bat się przestrzelał i przez zmianę falla zmienił wyważenie. I w sumie chodzi teraz dużo lepiej,  ale do wrapów na ludziach i gałęziach jest taki sobie nadal, plus brakuje mu niezbędnej przy obwijaniu na szyi sliskości - trze o skórę.
 za to ładnie nim się zawija butelki Uśmiech

• tomek9210
  • Hero Member
« Odpowiedz #10 : Maj 19, 2008, 12:19:57 »

• Kiścień
  • Administrator
« Odpowiedz #11 : Maj 19, 2008, 06:35:38 »

raczej chodziło o za wąskie rzemienie Język niż o rodzaj materiału...

Jednak przyjmuje zamówienia Uśmiech

kiscienwhips.com
  • tomek9210
  • Hero Member
« Odpowiedz #12 : Maj 19, 2008, 07:02:41 »

Tak a propo - Jones ostro przepłaciłeś za linkę - ja ją kupuję po 40 gr za metr Duży uśmiech

• jones
  • Sr. Member
« Odpowiedz #13 : Maj 20, 2008, 06:42:30 »

wiem, ale nie mialem czasu szukac, wlazlem do sklepu i kupilem co sie nadawalo. to mial byc bacik na probe i na szybko Chichot

Strony: [1]
Skocz do: