Witam,
w sumei jest wątek jak strzelać z bicza, jak cwiczył strzelanie do celu, ale nie ma jak cwiczyć techniki. Przynajmniej po poslki, bo po angielsku jeszcze, żadnego tutoriala nei rpzeycztałem i nei obejrzałem do końca. Moje lenistwo

Więc coś na co ja zwracam uwagę jak ucze nowe osoby strzelać to NADGARSTEK. O ile nie rozpedzimy każdego bicza smamym nadgarstkiem, to strzelimy nim napewno. Przy nauce nawet podstawowego cracka, jakim jest cattleman's crack, rozkładam go na 2 podstawowe elementy(ruch zarzucenia, ruch strzału). Do tego staram sie takie ruchy narzucać nowo uczącej sie rece, żeby nadgarstek sie rozćwiczył. Ostatnio uczyłęm jakeigos hiszpana strzelać. Ani on, ani ja nie umieliśmy dobrze mówić po angielsku

, ale udało mu sie opanować technicznie cattleman's crack. Za technicznie uważam, że o ile zamach może być przy niewielkim użyciu ręki, to sam strzał jest wyprowadzany tylko i wyłącznie z ruchu nadgarstka.
Postaram się to uzupełnić filmikami, co według mnie jest dobrze, a co źle

.
Co właściwie daje nam wyprowadzanie strzału z nadgarstka, a nie z ramienia? Otóż podczas strzału z ramienia, człowiek odruchowo wkłąda wiecej siły by uzyskać strzał. Co go bardziej męczy. Podczas strzelania z nadgarstka, trudno jest użyć tyle samo siły, wiec od razu trzeba się przestawić na jak najabrdziej ergonomiczne strzelanie. Co skutkuje, mniejsza ilościa urazów

, przyjemniejszym strzelaniem oraz większa kontrolą bicza.
Pozdrawia, Kiścień teoretyk

wkrótce filmiki. Chociaz ja ostatnio naobiecywałem tych filmików i żadne sie nie pojawiły...
Jednak dosyc szybko filmik wrzuciłem. Filmik na szybko, wiec jest jak jest, ale zawsz eto ejst jakies uzupełnienie pisaniny

.