Czołem,
wylądowało u mnie swego czasu kilka batów koonia. Ojciec Propagator podesłał mi je bezinteresownie, w ramach pewnej wymiany doswiadczen, z prośbą, abym napisał o nich kilka słow na forum. Za speca sie nie uważam, wiec wielce miarodajne to nie jest

, ale kilka mocno subiektywnych wrażeń mimo to przelałem na monitor.
Przyszły 4 sztuki : 2 stocki (red hide i kangur), 6ft bull z kangura oraz krótki skórzany signal whip.
1. bull – 6 stóp długości.

dwukolorowy, pleciony z kangurzej skóry. Ładny. Fajnie sie ścienia na całej długości. Strzela bardzo łatwo, wcisnąłem go do ręki osobie, która do tej pory tylko raz próbowała strzelac batem i ten bull strzelał w niewprawnych rękach prawie za każdym razem. Jak dla mnie jednak jest troche zbyt wiotki i lekki. Zaryzykuje stwierdzenie, ze to wlasciwie jest taki stock w skórze bulla

. Niestety turek odpadł po kilku minutach strzelania i musiałem sobie (za radą twórcy) pomóc prowizorycznym węzłem z paracordu. Co mi sie nie podobało, to przejście z rękojesci w body, powinien miec tam chyba więcej sztywności, miałem wrażenie, ze body tak troche smętnie „zwisa“ z rękojeści, nie bylo w tym przejściu „energii“. Na fotkach to troche widac, ale jakos nie robi takiego wrazenia jak na żywo… a moze przesadzam troche ? tez mozliwe. W kazdym bądź razie w bezposrednim porównaniu z innym bullem bylo to dosc wyraznie widoczne, ale ten inny bull byl tez grubszy i dłuższy, wiec nie musze mieć racji

. Ogólnie to bardzo szybki i zwinny bat, łatwy w obsłudze, długość tez bardzo wdzięczna i uniwersalna.
próby uchwycenia przejścia miedzy rekojescią a biczyskiem:

2. Stock z kangura.
(na fotce oba stocki obok siebie):

5 stóp, dwukolorowy, pleciony także z kangura. Podobny do tego bulla, zarówno z wyglądu, jak i wagi. Strzela łatwo, chodzi ładnie, nie męczy ręki, bardzo lekki. W połączeniu z bambusową rączką szybki i lekki bacik. Dla mnie znowu troche zbyt lekki. Jakos bardziej mi leżą baty, w ktorych czuć pewną wage i moc. Ale to oczywiście kwestia gustu, dla twórcy pewnie są w sam raz.
3. Stock z redhide.
5 stóp. Całkowicie rózny od tego kangurzego. Sporo cięższy (dla mnie dla odmiany troche zbyt cięzki), pleciony z 4 rzemieni, nie wytracanych, tylko zwężających sie ku końcowi. Tu jest chyba moim zdaniem problem tego bata. Rzemienie nie tracą na grubości na calej dlugosci bata, dopiero od mniej wiecej połowy (moze i troche wczesniej, nie chce przegiąć ) zaczynają sie jakoś zauważalnie zwężać, przez co bat jest dość cieżki i gruby na sporej długości. W połączeniu z tą samą (lekką) rączką co w kangurowym stocku odczuwa się zupełnie różną pracę. Bat szybciej męczy rękę, chodzi wolniej, miałem wrecz wrażenie, ze “porywa” przedramie ze sobą, może ten kijek był zbyt lekki dla tego body i wyważenie przez to ucierpiało ? Najmniej frajdy miałem machając tą kombinacją. Do multicrackingu nie za bardzo sie nadaje, przynajmniej dla mnie nie. Do roboty (ale kto z nas robi batami ?) byłby pewnie dobry, bo strzela dynamicznie, głośno i jest w tych uderzeniach “power”.
4. signal whip/snake.

Krótki, nie mierzylem go… ładnie sie zwęża, wykonany z róznych rodzajów skory, troche na taki “sztukowany” wygląda . Najmniej nim machałem, musze sie przyznać. Chodzi ładnie, strzela głosno i łatwo, ale to raczej bat do konkretnych celów niz po prostu “do postrzelania”. Jest dosc krótki, szybki i pojedyncze cracki nie są zadnym wyzwaniem, bardziej zaawansowane strzelanie jest trudne, bo rękojesci nie ma i dlugosci mu troche imo do tego brakuje.
Wszystkie baty trafiły do mnie oczywiście w stanie używanym, trudno mi tez cos powiedziec o jakości wykonania czy plecenia, bo za mało mialem skórzanych batów w rękach zeby to jakos miarodajnie porównać. Nie miałem do żadnego z nich wiekszych zastrzeżen, poza normalnymi śladami używania nie widziałem nic do czego możnaby sie przyczepić (no, ok, turek w bullu mnie troche zawiódł

). Wszystkie strzelają z łatwością i głośno, nie mialem z nimi żadnych problemów.
W ostatnich słowach mojego listu chciałem podziekowac właścicielowi za możliwość powiekszenia mojego skromnego doświadczenia. Naprawde sporo mi to dała ta możliwosc bezposredniego porownania kliku zupelnie różnych batów. Dzieki, Kooniu !