Strony: [1]

czy whip jest lethal weapon?

0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
czy whip jest lethal weapon?
« : Luty 19, 2008, 01:38:08 »

ostatnio na whipenthusiast forum odbyła sie ciekawa dyskusja (chyba jeszcze trwa) na temat tego czy bat jest lethal weapon i czy w ogóle weapon  ;>
trudno mi sie nie zgodzić z tym ze siła  obalająca bata jest żadna, choć nie znaczy to wcale ze nie można nim krzywdy zrobić i tu pojawiła sie kwestia batów specjalnie zrobionych w tym celu - Victor Tella pokazal swojego Vipera - piękny bat zrobiony pod Latigo&daga
http://www.snakewhip.com/catalog1/Fighting-Whips/c52/p143/The-Viper/product_info.html
i przypomniały mi się moje próby zrobienia bata "bojowego" takiego jak np. ten:

czy też sneja którego pokazywalem niedawno.
dzisiaj nakręciłem film i pokazałem na nim trzy drogi zamiany bata z "zabawki" w cos bardziej niebezpiecznego -
<a href="http://www.youtube.com/v/edxPMgAgyYc" target="_blank">http://www.youtube.com/v/edxPMgAgyYc</a>

z gówna bata nie ukręcisz ....

( do I need another whip? No. Do I want another whip? Yeah. ) (from COW forum )
kooniowe baty- http://kooniu.whips.pl

mam stronkę!!!!! http://kooniu.whips.pl
  • lancelot
  • Full Member
  • krola przepraszam, wiecej nie bede
Odp: czy whip jest lethal weapon?
« Odpowiedz #1 : Luty 19, 2008, 01:56:17 »

Opcja druga to zrobienie z bata sztyletu, metoda stosowana np. w niektórych buławach. Wtedy z całą pewnością staje się "lethal" ;-)

kochanka moja jest karabin i klinga ukochanej szabli
  • Kiścień
  • Administrator
« Odpowiedz #2 : Luty 19, 2008, 02:02:03 »

Myśle, że dosyć ważną kwestią jest to, że bicz jest bronią wymagajacą sporych umiejętności. Nożem no cóż... wystarczy wbić Uśmiech biczem musisz trafić w oko, obwiązać za szyje, ew oplątaś nogi żeby trochę czasu zyskać ale wiadomo, że są to dosyć trudne i ryzykowne akcje.

Do tego szybkość bicza. Możemy mieć szybki bicz (taki jak sie sparowaliśmy, Buzzowy nylon) i lekki, albo wolny i ciężki. Ciężkim w sumie wiecej się zrobi na przeciwniku który nie ma respektu do takiej broni. A jakby nie patrzeć nóż jest szybszy i dalej skuteczniejszy. Oczywiście w pewnym momencie można złożyć bicz na dwa i tłuc jak kijem, zakłądać petli i stosowąc różne tego typu techniki, no ale samo złożenie podczas walki jest trudne. Mi trudno było o tym pomyśłeć podczas sparingów(oczywiście nie uwązam się za mistrza szybkości Język, poprostu moje spostrzeżenie), bo było za mało czasu.

Coś jeszcze chciałem napisać ale już nie pamiętam co Język

Nie przyjmuję zamówień.
  • qkiel
  • rzep imitator
  • Hero Member
  • defetyszystystyczny rzepa imitator
« Odpowiedz #3 : Luty 19, 2008, 02:03:08 »

ten "inny" cracker co mial takiego "lethal" ?
pierwszy bacik z rekojescia drewniana zakonczona glowka jak jakis mini-buzdygan bylby fajny :grin:

P.S.
pisalem juz, ze jestes przerazliwie stary ? ^^

"Per Ardua ad Sanguina" motto rodu Hrabiego Kaczuli
Wiedza jest jak spirytus, tylko tęgiej głowie sluży.
  • graf
  • Sr. Member
« Odpowiedz #4 : Luty 19, 2008, 02:26:17 »

Nie słyszałem żeby w czasie jakiejś wojny używano batów, a gdyby były użyteczne jako "lethal weapon" na pewno znalazły by swoje miejsce.

Kupię CRKT Kasper Companion!!!!
http://grafzero.net/  - knife fighting manuals, walka nożem
http://www.flickr.com/photos/grafzero/
  • Kiścień
  • Administrator
« Odpowiedz #5 : Luty 19, 2008, 02:42:00 »

myśle, że nie do końca. Bicz, jest bronią która wymaga naprawde sporej wprawy. Łatwiej jest komuś jebnąć kijem niż strzelić z bata. Zwłaszcza jak pierwszy raz dostajesz takie coś do ręki.

Nie przyjmuję zamówień.
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #6 : Luty 19, 2008, 03:15:30 »

Opcja druga to zrobienie z bata sztyletu, metoda stosowana np. w niektórych buławach. Wtedy z całą pewnością staje się "lethal" ;-)

taka opcję ma właśnie ten przedstawiony na zdjęciu- ta stalowa główka wyjmuje sie i reszta jest ostra- podobnie jak ten niebieski nylon

.... Bicz, jest bronią która wymaga naprawde sporej wprawy. Łatwiej jest komuś jebnąć kijem niż strzelić z bata. Zwłaszcza jak pierwszy raz dostajesz takie coś do ręki.

dlatego mnie to bawi ze nie kazdy jest w stanie sie batem jest poslugiwać- to jedna z tych broni która trudno użyć przeciwko mnie Mrugnięcie

ten "inny" cracker co mial takiego "lethal" ?
pierwszy bacik z rękojeścią drewniana zakonczona glowka jak jakis mini-buzdygan bylby fajny :grin:

P.S.
pisalem juz, ze jestes przerazliwie stary ? ^^
ten cracker ma gwoździa ale stosowalem tez groty, nakrętki, linki stalowe.
obuchowe użycie to kolejna opcja czyli rozwiązanie typu back jack w snejach czy obciazenie rekojeci pod turkiem w stocku
ps.
pisaleś ale ty qkiel tez nie osesek  ;P

Nie słyszałem żeby w czasie jakiejś wojny używano batów, a gdyby były użyteczne jako "lethal weapon" na pewno znalazły by swoje miejsce.

Łysiak pisal we "flecie z mandragory" ze wegiercy carikas  w czasie któregoś z powstań rozwalili batami austriacką bateria altylerii ale ze nie znalazlem tego nigdzie indziej to pomiedzy bajki wkladam ......

IMO nieletalnosc jest zaleta bata a nie wadą bo uzywajac go mozna mieć pewnosc ze nie zabijemy przeciwnika, majac lewa rekę wolna mozna miec w niej nóz i wtedy mamy komplet - czyli mozliwosc stosowania adekwatnych rozwiązań w zależnosci od zagrożenia  :shades:

• Wosiu
  • Newbie
  • *
« Odpowiedz #7 : Listopad 24, 2009, 09:21:21 »

Kooniu:

"Łysiak pisal we "flecie z mandragory" ze wegiercy carikas  w czasie któregoś z powstań rozwalili batami austriacką bateria altylerii ale ze nie znalazlem tego nigdzie indziej to pomiedzy bajki wkladam ......"

No właśnie mi przypomniałeś Kooniu skąd jest ta historia! Ale niestety mam wrażenie, że czytałem to jeszcze gdzieś indziej... Opierałem się na tym i powtarzałem w jakichś postach w internecie, pośrednio nawet chyba niedawno...

A wracając do meritum:
nie jestem biczownikiem, biczarzem, batownikiem, batowcem czy jak to nazwać... Dlatego tu się tak rzadko pojawiam. Jestem raczej nahajkowcem (i sjambokowcem, Kooniu pamięta). Mogę stwierdzić brutalnie, że baty i bicze fajna rzecz, ale w bojowych zastosowaniach nie nadają się, przynajmniej dla mnie: niemożliwość użycia w ograniczonych przestrzeniach, trudności z ukryciem w noszeniu codziennym, problemy z użyciem w otwartym polu przeciwko zdeterminowanemu przeciwnikowi mającemu jakąś broń białą (opisałem to w swoim poście w innym temacie).

Sjambok też się nie nadaje do noszenia (były różne sposoby proponowane przez "specjalistów" jnp zmiękczanie sjamboka w gorącej wodzie i zaginanie sobie go od rękawa , przez barki, do drugiego rękawa pod ubraniem wierzchnim... Chichot ). Można mieć w domu albo w samochodzie i w razie czego wyskoczyć z tym. Tylko że te sjamboki " Cold Steel", też nie są żadną łatwą totalną bronią (może oryginalne ze skóry hipopotama były lepsze). Nadają się ekstra do rozpędzania grupek podpitych młodocianych chuliganów (w razie czego masywna końcówka chwytu i chwyt oraz początek sjamboka Cold Steel może służyć jako maczuga) ale nie za bardzo do walki "na śmierć i życie" w ramach jakichś ostrych sytuacji..

A nahajka natomiast jest jaknajbardziej przydatna. Taka z ciężarkiem z ołowiu wszytym w końcówkę. Mocny cios w szczenę, bok głowy, okolice uszu czy potylicę nokautuje natychmiast. Cios w twarz kaleczy i obezwładnia, cios w plecy paraliżuje bólem i czasem łamie tylnie żebra..... Tyle że oczywiście to samo nie przychodzi, trzeba to mieć dobrze wyćwiczone (zasada opiera się na ruchu bicza wykonywanym przez całe ciało ale też czasem przez sam nadgarstek ze wspomaganiem ruchu całego ciała, gdzie minimalny dla oka ruch całego ciała i ruch nadgarstka powoduje porażająco silne uderzenie końcówki nahajki). Są pewne trudności z noszeniem jej na codzień i ukryciem pod typową kurtką. Opracowałem kilka metod noszenia jej włącznie z obwiązaniem wokół pasa, Zawsze coś wystaje niestety spod ubrania i demaskuje. Ale można wyposażyć się np. w pewne specyficzne kurtki pewnej firmy, gdzie możemy nosić nahajkę pod spodem w specjalnych kieszeniach ciągnących się aż za plecy i wydobywać ją błyskawicznie (ewentualne pytania na priwa, powiem raczej tylko starym znajomym).

Ogólnie: nahajka podpadła mi pod ulubienie już wiele lat temu jako broń osobista o dużym zasięgu, którą można jakoś tam jednak mieć przy sobie i która doskonale odpowiadała temu co z większymi lub mniejszymi przerwami ćwiczyłem (niestety za często były zbyt duże przerwy żebym teraz był jakimś  specjalnie wyćwiczonym fighterem, teraz nadaję się już z racji wieku i kondycji, chyba co najwyżej na trenera młodych  Uśmiech ) Chodzi o cały ruch ciała zakorzeniony w "przyssanych" do ziemi stopach i wzbudzanie ruchu od stóp przez pas biodrowy i wysyłanie go dalej, przez pas barkowy i ręce. Możecie tego nie wiedzieć, albo nawet nie wierzyć, ale jeśli zaeksperymentujecie, najszybszym ruchem ciała jaki będziecie kiedykolwiek w stanie wykonać, będzie "wstrząsowy" ruch biodrami po okrężnej trajektorii... Który jest początkiem ruchu bicza kiedy ciało jego trzonkiem a kończyny i ewentualne przedmioty trzymane w rękach, końcówką bicza...

W skrócie: swoją nahajką będącą komercyjną nahajką produkowaną gdzieś w Rosji ze sztucznej skóry, typu kubańskiego (nie z Kuby tylko z nadwołżańskiego regionu Kubań), z wszytym przeze mnie w końcówkę ciężarkiem ołowiowym jak powinno być w oryginale, machając bardzo ekstensywnie od trzech lat (tak kilkanaście minut co 2-3 tygodnie)kiedyś nagle stwierdziłem, że mogę trafić z całą siłą w dowolny punkt o średnicy 3-4 cm w maksymalnym zasięgu nahajki jak i np z niewiele mniejszą siłą we wszelkie punkty bliższe w odległości ok 40-50 cm od ciała. Uderzenie jest naprowadzane głównie wzrokiem, wpatrywaniem się w punkt docelowy, ale nie tylko.  Mogę to robić zarówno prawą jak i lewą ręką. Przy wykorzystywaniu nahajki do pewnych ćwiczeń "obijania ciała" swobodnie trafiam się małym ruchem ręki w plecy, tyłek, głowę, piersi, uda itp. i nie tylko ogólnie, ale w zamierzony punkt o średnicy 4-5 cm... Przy próbach szybkościowych uzyskiwałem np. 3 mocne trafienia w cel o powierzchni 2 paczek papierosów w czasie ok. 1,5 sekundy. Przy próbach impaktowych końcówka nahajki przebijała się przez trzy luźne warstwy tektury (3x0,5cm) albo prawie wybijała korek z płyty sklejkowej 1 cm, w uderzeniu w dużą dynię wbijała się ok 10 cm wgłąb ale robiła bardzo duży otwór wejściowy...itp.itd.itp

Tak więc radzę zainteresować się nahajkami...
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #8 : Listopad 25, 2009, 12:11:55 »

muszę (co nie znaczy ze nie chcę ) zgodzic się z kazdym twoim slowem Wosiu, mam obecnej chwili 2 nahajki w typie stock czyli z doczepianą rekojeścia, jedna o 40 cm body i druga o 20 cm dluższa - kazda ma krople olowiu na końcu i uderzenie nia jest mordercze - przyznaję Ci racje nahajka to jest to   Spoko niestety nie daje frajdy w crackowaniu choć i na to jest sposób Mrugnięcie nahajka z doczepionym body od polskiego bata artyleryjskiego i crackerem zamieniala się w pelnoprawnego stocka

edyta:

dziś dorobilem nową raczke do jednej z nahajek i mam teraz tez taka bullowatą  Chichot kurcze poręczna gadzina choć pierdolniecie ma slabsze- w końcu stracila na dlugosci ponad 20 cm

a tak wygląda z zalozona rekojescią

« Ostatnia zmiana: Listopad 25, 2009, 11:23:29 wysłane przez kooniu »

Strony: [1]
Skocz do: