Strony: [1] 2 Ostatnia

bullock whip czyli bat do powozenia

0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
  • 776joan
  • Newbie
  • *
bullock whip czyli bat do powozenia
« : Luty 06, 2008, 02:45:00 »

Ten sposób wykonania bata jest połączeniem dwóch końcówek bata do powożenia w stylu węgierskim. Jedna wykonywana pzez nacinanie rzemieni tzw. wzór "szalankowy", druga - blisko siebie osadzone węzły. Trzecia znana mi to oplot z czterech rzemieni.

edycja: wydzielilem wátek i dokladam fotki z poprzedniego zeby bylo wiadomo o czym rozmawiamy Mrugnięcie

zrobilem druga wersję tego bata- moim zdaniem bardziej przypomina oryginał, jest krótszy, z szerszych rzemieni i ładniejszy - niestety na rękojesc musi jeszcze poczekac , ten patyczek jest tylko do testowania go

« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2008, 12:57:48 wysłane przez kooniu »
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
Odp: Bat jezdnego wz. 1930
« Odpowiedz #1 : Luty 06, 2008, 07:08:32 »

jak widać wszystkie stosowane w whipmakingu  Chichot - domyślam sie ze ten oplot z 4 rzemieni to znany nam klasyczny "diamont" z 4 ? czyli pleciony na okraglo

a moze napisalbys cos wiecej o wegierskich batach bo i interesujáce to jest, i bliskie nam jak widac
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2008, 12:51:22 wysłane przez kooniu »

z gówna bata nie ukręcisz ....

( do I need another whip? No. Do I want another whip? Yeah. ) (from COW forum )
kooniowe baty- http://kooniu.whips.pl

mam stronkę!!!!! http://kooniu.whips.pl
  • 776joan
  • Newbie
  • *
« Odpowiedz #2 : Luty 07, 2008, 12:17:51 »

Mogę napisać  o batach do powożenia bo takie akurat robię. Do każdego stylu powożenia używa się nieco innych batów. Różnią się one między sobą sposobem mocowania rzemienia i ozdobami. Główne style powożenia przyjęte w Europie to angielski i węgierski. Bat angielski to taki w którym rzemień jest przedłużeniem oplotu biczyska, bat węgierski ma rzemień mocowany osobno. Podobnie jak bacie węgierskim takim do strzelanie. W stylu węgierskim, gdzie stylowy zaprzęg składa się z 5 koni taki bat  zaczyna msię od 1,6m pzry małych koniach przez 1.8m; 2m. przy dużych koniach. Jest on też ozdobiony podobnymi do tych które są na rączce bata do strzelania.Ozdoby i sam bat są robione stylowo na wzór ozdób do uprzęży "szalanek". Za tydzień postaram się wrzucić zdjęcia końcówek węgierskich robionych obecnie. teraz tylko szalanki.
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=4af6d0af20eb747a

Jestem kobietą tylko mój pełny login nie chciał się zmieścić na forum. ;P
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #3 : Luty 07, 2008, 03:10:18 »

dziewczyna Co?? 8D super  Chichot Chichot Chichot Chichot Panie sa na naszym forum baaardzo mile widziane  Chichot Chichot Chichot :*
baty do powożenia to zupełnie "dziewiczy" teren na naszym forum,  8D ja bardzo chętnie dowiedziałbym sie zarówno o ich budowie jak tez o używaniu, może masz jakieś filmy z powożenia?
Moja wiedza na chwilę obecna opiera się na doświadczeniach z dzieciństwa , gdy dziadkowi "pomagałem" odwozić mleko do skupu furmanką, jego bat był taki ...klasyczny czyli pręt z leszczyny z dowiązanym  na końcu rzemieniem, chyba bez crackera  :?

a drugie bliskie spotkanie z tego typu batem miałem na zlocie motocyklowym kolo Jasła ,gdy miejscowa ludność oglądała motory , z jednym z tubylców wymieniłem sie batami na chwilę (ten jego miał cracker )- niestety żaden z nas nie był wstanie uzyskać cracka  - technika jest jednak zupełnie inna

• 776joan
  • Newbie
  • *
« Odpowiedz #4 : Luty 07, 2008, 03:46:42 »

Niestety filmów nie mam, większośc znam z praktyki. Cracker (nie znoszę takiego nazewnictwa, ale trudno mój problem) mają baty angielskie i uzyskanie cracka jest proste (tak mi się wydaje). Jednak zanim do tego doszłam na moich plecach wypisana była cała historia.
Wasze forum czytam od dawna i wiele skorzystałam, ale nie miałam śmiałości żeby zabierać głos wobec tylu znawców. Ja też popełniłam kilka batów, takich od 1m do 4,5m (wybaczcie ale łatwiej mi operować polskim nazewnictwem i miarami). Bawię się w splatanie, oplatanie, kłucie itp od ....4 lat. Ostatnio robię prawie wyłącznie baty do jazdy wierzchem.
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #5 : Luty 07, 2008, 04:32:30 »

z tymi znawcami to troszkę nie tak,może raczej wydaje nam sie ze coś wiemy  :? bardzo często odnoszę takie wrażenie - większość z nas jest samoukami zarówno jak chodzi o plecenie jak i strzelanie, trochę materiałów ostatnio  sie pojawiło, zarówno w sieci jak i do kupienia i powoli dochodzę do wniosku ze nie jest z nami tak całkiem źle ale.. zawsze mam taki trochę obaw wynikających z braku porównania- np ja nigdy nie miałem w reku bata jakiegoś "uznanego" zachodniego makera - chlopaki w w-wie sa w trochę lepszej sytuacji bo coś innego już widzieli i tak sporo się zmieniło bo jeszcze w zeszłym roku nie widziałem bata (nie licząc jakiegoś chłamu dla turystów) wykonanego nie przeze mnie - dzis mam  już kilka takich w swojej kolekcji - tak więc na pewno czegoś sie od Ciebie nauczymy jeśli tylko zechcesz sie z nami swoja wiedza podzielic  Chichot

np nazewnictwo- uzywamy angielskiego bo nie znamy polskich odpowiedników - a jakos dogadać sie musimy - no i tak sie juz przyjęlo ale sam chętnie poznalbym slownictwo rodzime więc jak mozesz to baaardzo prosze o informacje  Chichot

• 776joan
  • Newbie
  • *
« Odpowiedz #6 : Luty 07, 2008, 05:21:11 »

J mam to szczęście, że mam kilku znajomych rymarzy i oni mnie ratują. Co do batów moje wiadomości też są ograniczone i pozyskiwane od praktyków, gdzie każdy ma swoje pojęcie o bacie "idealnym". jak d tej pory robiłam tylko nahajki i baty okeślane tutaj jako bullcośtam. Moim mażeniem jest zrobienie bata węgierskiego tylko cały czas nie mogę sobie wyobrazić praktycznego rozwiązania przy zamocowaniu bata do rączki, no i muszę poszukać kogoś kto zrobi mi w drewnie ładną rączkę.
Co do oglądania innych batów to widywałam tylko takie używane przez "kaskaderów" i ludzi zajmujących się pokazami, ale oni też mają swoje wyobrażenia. Tam bat ma być lekki i "iść", nie do końca liczy się estetyka wykonania bo oni tym pracują a nie oglądają.
Właśnie po pierwszym "oglądaniu" kiedy skrytykowałam sposób wykonania (bardzo mało estetyczny) zrobiłam pierwszy z sizalowych sznurków którymi w stajni obwiązane sa kostki siana, nawet próbowałam strzelać i .... została mi krwawa pręga na plecach.
Co do nazewnictwa to jest (wydaje mi się )naturalne np. rączka, pękawka ... Na pewno nazw jest mniej tzn bat nie jest tak drobiazgowo rozebrany na "części"

P.S też puki co mieszkam w Wa-wie
  • przeszczep
  • Hero Member
  • i`m flying...
« Odpowiedz #7 : Luty 07, 2008, 05:24:56 »

No to rozumiem że w sobotę wpadasz na spotkanie do lasu Kabackiego Uśmiech Trochę batów też będzie Uśmiech

9/21

WBB
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #8 : Luty 07, 2008, 05:36:27 »

powrósło (takie konopne, skręcane  zwężające się ) dowiązane do kawałka kijka chodzi pierwszorzędnie  8D

zeskanuję kilka stron o bullock whipie i wkleje moze cos z tego Ci sie przyda

• 776joan
  • Newbie
  • *
« Odpowiedz #9 : Luty 07, 2008, 05:45:14 »

Niestety w sobotę wyjeżdźam już bo zaczynają się ferie, a tak poza tym to ja nie strzelam - to za bardzo boli. Jedyne strzały w moim wykonaniu to z bata do lonżowania koni kiedy straszę ukochaną klaczkę Salamandrę.
 Do zobaczenia za tydzień. :*
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #10 : Luty 07, 2008, 05:51:52 »

proszę , oto skany- co prawda Ron pisal o batach australijskich ale moze cos z tego sie przyda

strasznie duże sie otwierają - najlepiej ściągnąć na dysk i dopiero obejrzeć albo kliknac kolejny raz na tym potworze zeby przejść do fotosika
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2008, 05:56:51 wysłane przez kooniu »

• przeszczep
  • Hero Member
  • i`m flying...
« Odpowiedz #11 : Luty 07, 2008, 05:53:02 »

To my cię strzelać nauczymy Chichot Bezboleśnie Uśmiech Tak się naprawdę da Uśmiech Tylko trza mieć dobrego nauczyciela Język

9/21

WBB
  • 776joan
  • Newbie
  • *
« Odpowiedz #12 : Luty 07, 2008, 08:22:06 »

Kooniu bardzo, bardzo dziekuje za skany. Reweeeeelacja, jutro jadę o skóry, siadam i robię.

To my cię strzelać nauczymy Chichot Bezbole¶nie Uśmiech Tak się naprawdę da Uśmiech Tylko trza mieć dobrego nauczyciela Język
Tak się składa że ja jestem nauczycielem  8D
  • Kiścień
  • Administrator
« Odpowiedz #13 : Luty 07, 2008, 09:21:20 »

bez offów  :badass:

Jednak przyjmuje zamówienia Uśmiech

kiscienwhips.com
  • Lookas
  • Newbie
  • *
« Odpowiedz #14 : Luty 07, 2008, 11:51:44 »

sie temat lekko rozsunął ja widzę:) Czas u mnnie nawet jak na lekarstwo:( zreszta ogólnie znanaa jest prawda, ze największy zaj......b człowiek ma na urlopie:)

No ale zeby nie było off-topicznie, pochwalę się kolejna instrukcja jaka wpadła w moje łapska:) Nazywa się "bateria zaprzeżona" traktuje o wszelkich szykach prowadzenia baterii Artyleri Konnej i....zawiera kilka wzmianek także o bacie, w tym dokładny rysunek składania bata do pracy. Poniewaz z batów strzelano tylko w ostateczności, wiec bat zazwyczaj był złozony "we dwoje" i w speyficzny sposób trzymany w dłoni. Jak zdołam dobic sie do Skanera, wrzucę rysunki i kawałek tekstu.

Kooniu, podziwiem twoje zaangażowanie. Z tego co widze, bat zaczyna wyglądac jak trzeba:) Dzięki!! ta rekonstrukcja wzbudza spore zainteresowanie:)

Pozdrowienia
Strony: [1] 2 Ostatnia
Skocz do: