Strony: Pierwsza 1 [2] 3 4 ... 9 » Ostatnia

dla początkujących

• buzz
  • Ursus americanus ;)
  • Hero Member
  • bydle niedobre
Odp: dla początkujących
« Odpowiedz #15 : Sierpień 29, 2007, 12:28:21 »

To dam środek z grubszej liny, z wyciągniętym częściowo rdzeniem, żeby płynie się cieńszy robił. :shades:

Możbyć i tak Uśmiech Ja robię to inaczej: linki o różnych grubościach - wywlekam z nich rdzenie a potem przewlekam jedna w drugą od najcieńszej posiadanej do najgrubszej (najcieńsza jest najdłuższa ->  najgrubsza najkrótsza  Uśmiech ) i dostajemy ładny, warstwowy "farsz" do bata Uśmiech

...Mamy już takie same telewizory jak oni, takie same kosmetyki... i tostery. A nasze jedzenie już dawno przegoniło ich jedzenie np. ... kiełbasa przegoniła...
  • Bona
  • Sr. Member
  • Karmapa Czienno
« Odpowiedz #16 : Sierpień 29, 2007, 12:32:18 »

Tyż tak myślałem, ale myślałem, że tamto będzie łatwiej.
Łatwiej nie znaczy lepiej Chichot
Dzięki za wyprostowanie poglądu Mrugnięcie

"made by Bona, bulat z turbiny stacji kosmicznej NASA, hartowanie w prozni w okolicy Neptuna".
  • Kiścień
  • Administrator
« Odpowiedz #17 : Sierpień 29, 2007, 01:27:00 »

linkowe, bicze, zawsze* roibłem z linki bez rdzenia i jakoś strzelają Uśmiech

*całe dwa razy Chichot

Jednak przyjmuje zamówienia Uśmiech

kiscienwhips.com
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #18 : Sierpień 29, 2007, 03:57:04 »

hmmm mam pytanie wlasciwie retoryczne - chcesz zrobić dobrego nylona? czy tez na nylonie nauczyć sie pleść dobre baty skórzane??  ;-) bo to jakby dwie szkoły jazdy- niby zasady podobne niby technika zbliżona ale materiał inny i wymaga innej ze tak powiem koncepcji - nylon jet lekki i zeby go dociążyć rożni makerzy stosują rożne techniki - robilem baty z gróbych linek splotem warkoczowym- chodzą calkiem ładnie , robiłem z cienkich sznurków splotem batowym z 14 czasem 16 linek bez rdzenia -tez chodzą (taki np. jest bat Stonbrekera który miał na naszym spotkaniu) ale najlepsze są te gdzie dawałem rdzeń - ja stosuje lańcuszek kolkowy dlugosci ok 1/2- 2/3 długości bata oplatam go taśma nylonową i dopiero stosuje oplot zewnętrzny czasem daje jeszcze bolster np. z taśmy nylonowej pomiędzy oploty i tu już mamy full wypas bo sztywność uzyskuje jak skórzanego bata, wagę tez podobną i chodzą jak marzenie  Chichot

z gówna bata nie ukręcisz ....

( do I need another whip? No. Do I want another whip? Yeah. ) (from COW forum )
kooniowe baty- http://kooniu.whips.pl

mam stronkę!!!!! http://kooniu.whips.pl
  • Bona
  • Sr. Member
  • Karmapa Czienno
« Odpowiedz #19 : Sierpień 29, 2007, 04:56:01 »

Widziałem ten patent z łańcuszkiem kulkowym na którejś ze stron.
Planuję zrobić tak:
Cienka linka z rdzeniem z kulkowego łańcuszka, włożona w koszulkę po grubszej i jeszcze grubszej, na to bolster z taśmy nylonowej czy czegoś tam (owijam wokół rdzenia po spirali czy jakoś inaczej się to robi?)
No i na to dopiero oplot z linek bez rdzenia. I teraz pytanko, z ilu linek na pierwszy bat, żeby było ich jak najwięcej, ale żebym się nie zagotował z kolejnością w zaplataniu?
Z czterech, sześciu, ośmiu?
I ile tej linki trzeba na taki powiedzmy 10' bull?  :shades:

"made by Bona, bulat z turbiny stacji kosmicznej NASA, hartowanie w prozni w okolicy Neptuna".
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #20 : Sierpień 29, 2007, 08:14:12 »

koncepcja rdzenia jak najbardziej słuszna - bolster robie zwijając go wzdłuż jak rurkę ale można tez obwinąć spiralnie  - zalezy czym dysponujesz - ja wycinalem bolster z cienkiej taśmy nylonowej takiej jak pasy w samochodzie - wycinam taki dlugi trójkat - tak by na całej długości obejmował rdzeń i trochę był dłuższy- żeby sie nie strzępił przytępiam go zapalniczką

co do ilosci linek to zalezy jakiej grubosci je kupisz - najlepsze sa takie jak paracord (wogóle paracord jest najlepszy tylko cena wychodzi jak za skórę  :frown: ) czyli 3-4 mm i na pewno nie mniej niz 8 a raczej .... 16 plecie się podobnie tylko troche wolniej ale efekt jest zdecydowanie lepszy -no i wprawy nabierzesz  ;>

teraz ile: hmmm na dlugości linka traci co najmniej 1/3 czasem więcej ale z kolei częsc gubisz po drodze więc tylko 4 masz max dlugości - na 6 ' bulla zużylem prawie 30 m paracordu więc na 10' ok 50-55 ?? :dodge: (najwyżej wyjdzie ci krótszy trochę )

• Bona
  • Sr. Member
  • Karmapa Czienno
« Odpowiedz #21 : Sierpień 29, 2007, 08:39:44 »

O kiej...Chichot
Właśnie nauczyłem się zaplatać z sześciu sznurówek...
Zajebista zabawa   8D
Jutro spróbuję z ośmiu  :]

• kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #22 : Sierpień 29, 2007, 10:42:10 »

powiem jedno chcę baaaardzo zobaczyc Twój pierwszy bat - bierzesz się za to jak za noże i już mi  :slini: cieknie co bedziesz robil jak warsztat opanujesz  8D

• Esthan
  • Flashaholic.
  • Hero Member
  • Należy oddzielić knifemakera od jego noży.
« Odpowiedz #23 : Sierpień 30, 2007, 12:31:52 »

Baner będzie zmieniał na Bona Knives and Whips :]

Niebo musi być pełne bullterrierów.
  • Bona
  • Sr. Member
  • Karmapa Czienno
« Odpowiedz #24 : Sierpień 30, 2007, 01:39:46 »

Baner będzie zmieniał na Bona Knives and Whips :]

Eee tam, zaraz baner zmieniał...
Muszę mieć przecież jakieś hobby, a nie tylko praca i praca  Mrugnięcie

A w związku z tym, że tej pracy mam mnóstwo, a czasu niewiele, to postanowiłem tego czasu nie tracić nadmiernie i nauczyłem się właśnie zaplatać 12 sznurówek...  :]
Skąd się tyle tego w domu wzięło?  :dodge:
Chyba to przeznaczenie  :shades:

To teraz czas na gromadzenie materiałów.
Ale mam jeszcze kilka pytań  :x

- dociągam sznurki od razu czy po kilku splotach? Bo z tyłu luźniej wychodzi i nie wiem, kiedy to regulować?
- kij na trzonek do bulla to ma jakieś standardy jeśli chodzi o grubość i długość? Kij od miotły się nada?
- od którego punktu mierzy się długość bata? Od dupki czy jak? I do którego, do końca czy do początku crakera np?
- po ile sznurków wytracam i co ile jeśli plotę z 12-tu?
- jak wytracam - ucinam i wplatam czy wciągam w sąsiedni te kilkanaście centymetrów i wplatam całość ( to lepiej mi się widzi...)
- jaki procent długości bata powinien mieć rdzeń ?

• Kiścień
  • Administrator
« Odpowiedz #25 : Sierpień 30, 2007, 01:57:24 »

Witam,

postaram się odpowiedzieć, wiec tak:
1. dociagasz tylko ten szunrek co zaplatasz w danej chwili,
2. rączke dobierasz tak, żeby po rączkce nie było gwałtownego zejścia, czyli rączka ma mieć srednice rdzenia. możesz zrobić taki schodek zaraz po rdzeniu albo płynne rzoszerzenie, jeżeli rdzeń jest cieniutki. To ostatnie to poto zby rączk anie byłą za cieńka.
3. Długosc bicza mierzymy tak: w stockach od keepera, do pocżatku falla. W bullach i snejkach od tureckiej głowki, do początku falla. Czyli porpsotu długość samej plecionki Uśmiech
4. Szunrki wytracasz po dwa, a keidy? Ja to robie tak, że dziele porpostu bicz jna kilka równych czesci i wtedy wytracam Uśmiech. Czyli to jzu zalezy od Ciebie. Pamiętaj, że wytracenie, równa się zmiejszenie masy, wiec staraj się to robić jak najbardizje płynnie.
5. Na wytracanie jest cała masa sposóbw. Od włożenie rzemienia w spodnia warstwę, po zywkłe odciecie i przywiazaanie porżadną nitką Uśmiech
6. Z rdzeniem tak samo jak wytracanie. Jeżeli chcesz żeby bicz łądnie chodził to to wsyztsko musi być w miare równomiernie rozłożone. Jedne bicze mogą mieć rdzęń przez calą długość, inne przez tylko kawałek. Ale jeżeli bedziesz mieć 10 ft bicz i tylko 1 ft rdzenie, to równie dorbze możesz go nie mieć Uśmiech

Mam nadzieje, że wsyztsko wytłumaczyłem dobrze Uśmiech

Jednak przyjmuje zamówienia Uśmiech

kiscienwhips.com
  • Bona
  • Sr. Member
  • Karmapa Czienno
« Odpowiedz #26 : Sierpień 30, 2007, 02:14:54 »

- sznurki wytracam po jednym po przeciwnych stronach czy dwa obok siebie?
- dociągam od razu, czyli "za mną" bat ma splot już gotowy "na ziher'?
- rdzeń przymocowuję do rękojeści, na powiedzmy 10 cm, żeby płynnie przechodził i był niejako przedłużeniem tejże? W bullach.
- kończę na czterech sznurkach?
- czy 16 sznurków to duża różnica niż w 12?

• kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #27 : Sierpień 30, 2007, 03:55:08 »

ale tych pytań  8D i dobrze;)

- wytracasz zawsze po przeciwnych stronach -symetrycznie
-tak
-tak
-to już zależy- można na 4 (tak kończę najczęściej ale..) można na 6, 8 -wszystko zależy od grubości użytej linki i jaki damy fall - jak jest cienka a fall konkretny to fajnie jest skończyć na 6 czy 8 bo splot jest ładniejszy
- różnica w czym?? jak chodzi o czas plecenia to spora, jak wygląd to już niewielka, jak wytrzymałość bata  to zdania są podzielone, za to jak chodzi o świadomość że mamy full wypas to różnica jest ogromna i niewymierna  ;>

• Bona
  • Sr. Member
  • Karmapa Czienno
« Odpowiedz #28 : Sierpień 30, 2007, 10:46:25 »

Myślę, że nie będę przeginał w pierwszym.
12 linek to i tak dużo, a chciałbym ten bat jednak w tym roku jeszcze zrobić  Chichot

Rozejrzę się za linką jakąś w mieście, bo paracord to można kupić nawet na tym forum.
Narazie już nie mam pytań. Czas coś zapleść.
Dajcie mi kilka dni na odpalenie tematu w praktyce.
Dziękuję za dobre i cenne rady.
Zobaczymy, co to będzie dalej ze mną...
Aż się boję pomyśleć...
Kiedy ja będę spać ?  :dodge:
Żona mie zatłucze tymi batami  :>

Acha... a linkę stalową, taką cienką, to na rdzeń można dać?
Taki najbardziej wewnętrzny, otulony kilkoma warstwami, ale żeby bat cięższy był, nylonowy oczywiście...?

• kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #29 : Sierpień 30, 2007, 10:54:56 »

z linka wychodzą mordercze narzędzia - ja zrobiłem jednego i ... przestałem ja stosować  ;> ale Buzz dla Tollskiego zdaje sie takiego uplótł i Nasz kolega był bardziej niż szczęśliwy(z tego co słyszałem jego oponenci mniej  :] )    ;P

Strony: Pierwsza 1 [2] 3 4 ... 9 » Ostatnia
Skocz do: