Witam,
postaram się odpowiedzieć, wiec tak:
1. dociagasz tylko ten szunrek co zaplatasz w danej chwili,
2. rączke dobierasz tak, żeby po rączkce nie było gwałtownego zejścia, czyli rączka ma mieć srednice rdzenia. możesz zrobić taki schodek zaraz po rdzeniu albo płynne rzoszerzenie, jeżeli rdzeń jest cieniutki. To ostatnie to poto zby rączk anie byłą za cieńka.
3. Długosc bicza mierzymy tak: w stockach od keepera, do pocżatku falla. W bullach i snejkach od tureckiej głowki, do początku falla. Czyli porpsotu długość samej plecionki

4. Szunrki wytracasz po dwa, a keidy? Ja to robie tak, że dziele porpostu bicz jna kilka równych czesci i wtedy wytracam

. Czyli to jzu zalezy od Ciebie. Pamiętaj, że wytracenie, równa się zmiejszenie masy, wiec staraj się to robić jak najbardizje płynnie.
5. Na wytracanie jest cała masa sposóbw. Od włożenie rzemienia w spodnia warstwę, po zywkłe odciecie i przywiazaanie porżadną nitką

6. Z rdzeniem tak samo jak wytracanie. Jeżeli chcesz żeby bicz łądnie chodził to to wsyztsko musi być w miare równomiernie rozłożone. Jedne bicze mogą mieć rdzęń przez calą długość, inne przez tylko kawałek. Ale jeżeli bedziesz mieć 10 ft bicz i tylko 1 ft rdzenie, to równie dorbze możesz go nie mieć

Mam nadzieje, że wsyztsko wytłumaczyłem dobrze