popełniłem kiedyś taki "tutorial" na zamówienie jednego kolegi -chciał go zamieścić na jakiejś stonce bushcraftowej, nie wiem jakie są jego losy bo mógł nie spełnić oczekiwań a nie mam odpowiedzi ale pomyślałem ze moze zainteresować kogos kto zaczyna przygodę z batem albo kogoś kto nie zabrał bata na wakacje a sie nudzi (tym sposobem zrobiłem kiedyś swój pierwszy bat a i później kolejny z sieci znalezionej gdzieś na plaży w Mrzeżynie)
no to lecimy
Bat jest najstarszym narzędziem wymyślonym przez człowieka które pozwoliło na przekroczenie prędkości dźwięku. Taka prędkość osiąga cracker w chwili strzału.
Baty wykonywane są z różnego typu materiałów takich jak włókna roślinne, skóra ( w tym najlepsza z kangura )a obecnie linek nylonowych.
Jak wykonać bat? Właściwie jest to bardzo proste a jednocześnie wymaga sporo wiedzy i doświadczenia gdyż dobrze wykonany skórzany bat ma budowę warstwową zapewniającą odpowiednia wytrzymałość, elastyczność i właściwe akumulowanie energii w momencie strzału .
Tu chciałbym pokazać jak zrobić najprostszą metoda działający bat.
Bat zostanie wykonany z 10 m linki konopnej (ale można zastosować dowolną ) grubości 8 mm przy zastosowaniu techniki plecenia jak warkocz . Pokazane zostaną 2 metody –pierwsza bez ciecia linki czyli nadal mamy 10 m linki która możemy użyć do innych celów i druga gdzie bat jest lepiej wyważony niestety linka jest cięta więc po rozpleceniu bata mamy najdłuższy kawałek dł ok. 4,5 metra
Materiały:
- linka dł ok. 10 m grubości 8-10 mm- materiał dowolny (na bat długości ok. 2-2,30)
- kawałek kijka na rękojeść dł ok. 40 cm
-40-50 cm cieńszej linki na fall
-20 cm sznurka na cracker
- ok. 1 m grubej mocnej nici na oploty
Przystępujemy do plecenia od ułożenia linki w dwie pętle i dwa pojedyncze odcinki tak aby stopniowo tracił na grubości (
http://kooniu.fotosik.pl/albumy/164210.html - w albumie są wszystkie zdjęcia z opisami ) związujemy mocno początek naszego bata, wieszamy go np. na klamce i pleciemy tak jak warkocz klasyczny z 3 biorąc po 2 linki, gdy dochodzimy do pętli wrabiamy ją, tak by połowa linek przechodziła z każdej strony pętli tak postępujemy z pierwszą i druga pętla, gdy zostaną nam 2 linki skręcamy je w przeciwne strony i zakańczamy oplotem , do pojedynczej linki dowiązujemy fall i cracker (ja zastosowałem oplot do falla i sztyk do crackera )
Druga metoda pozwala nam wykonać bat lepiej wyważony , gdyż przejścia są słynniejsze i ma większa mase przy rękojeści . Zaczynamy podobnie jak bat opisany poprzednio lecz pleciemy jak warkocz francuski biorąc pojedyncze linki , bat traci na grubości gdy kolejne linki nam się kończą . ostatnim etapem jest zakończenie końcówek-ja przeplatam je z powrotem ale można je dowiązać oplotem.
Ostatnim etapem jest przywiązanie rękojeści , tu technika jest dowolna- na zdjęciach dowiązałem posiadaną rękojeść ale każdy kawałek kija o długości ok. 30-40 cm spełni swoje zadanie