otóz własnie nie , bat jest skuteczna bronia w KAZDYM dystansie 8D ...na 5 "przypadków " trzykrotnie użyłem go w półdystansie, raz w zwarciu a na ful dystans czyli ok 3 metry raz!
jak go uzyć w półdystansie? po prostu uzywam go zwiniety, plecionka skórzana działa jak pałka policyjna (kto z lola miał kontakt to wie jak to smakuje

) mo to jeszcze ta zalete że crackerem musimy (!) trafic w odsłoniety fragment przeciwnika a petla juz niekoniecznie -nawet gruba kurtka nie wystarcza zeby nery dobrze ochronić ! ale jednak preferuje inne cele niz plecy czy klata ;>
w zwarciu batem po prostu duszę, mozna tez przechwytywac łapy, złapac za noge i robic inne wrapy-tu niestety nie jestem specjalista, mam jedna no moze dwie wypracowane techniki ale wierze ze ktos ktoo graplinu ma pojecie wymysliłby znacznie wiecej skutecznych technik takiego zastosowania bata.
Niemniej poruszyłes bardzo istotna kwestie - czyli mozliwośc noszenia i szybkośc dobycia go- tu snejk jest niezastapiony bo mozna go mieć w kieszeni po prostu i dobywamy go błyskawicznie - równie szybko jak nóz - stocka czy bula już wolniej albo nosimy go na wierzchu -sa sytuacje gdzie właściwie nie wypuszczam go z reki albo po prostu nosze na lewym ramieniu , z pod pachy dobywam go w czasie ok 2 sekund -dużo to czy mało? mysle ze czasem to za długo (to jedna z tych wad o których mówiłem) dlatego marzy mi sie kydeks od Gaba który niestety jeszcze jest tylko w mojej głowie :mad: