Strony: [1] 2 Ostatnia

crackery

0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
crackery
« : Marzec 01, 2007, 12:40:26 »

cracker (popper) jest najmniejsza ale zdecydowanie nie najmniej ważna czescia bata, bez crackera (po słowacku zwie się plaskaczka  ;P ) bat nie strzeli. Cracker ma najczęsciej ok 6'długosci a grubosc no to juz róznie bywa, ja preferuje cienkie crackery które sam robie skręcajac cienki nylonowy sznurek,ale stosowałem tez kewlarowe repy 2 mm , jakiessznurki znalezione, nawet kiedyss znurówkę (byłem bardzo zdesperowany ) nie ma nic gorszego jak ci cracker oddefiluje przy strzale a ty właśnie zastępczego nie masz  ;> :mad:

a jakie wy stosujecie? jak robione, z jakich materiałów itd.

z gówna bata nie ukręcisz ....

( do I need another whip? No. Do I want another whip? Yeah. ) (from COW forum )
kooniowe baty- http://kooniu.whips.pl

mam stronkę!!!!! http://kooniu.whips.pl
  • Kiścień
  • Administrator
Odp: crackery
« Odpowiedz #1 : Marzec 01, 2007, 03:35:26 »

bawełna albo dakron. Z bawełny sa miekkie i maja ostry strzał. Z dakronu są fajne Chichot:D wytrzymałe i fajnie strzelają.

Jednak przyjmuje zamówienia Uśmiech

kiscienwhips.com
  • A`te
  • Raczej cienki
  • Hero Member
  • Odi profanum vulgus et arceo.
« Odpowiedz #2 : Marzec 01, 2007, 04:28:21 »

Da radę robić np. stalowe?  :]

NRJ power!   ][   MBR Custom Knives   ][   Knives 4 fun, not 2 kill.[/color]  ][   StoPoWUz
  • Kiścień
  • Administrator
« Odpowiedz #3 : Marzec 01, 2007, 05:25:56 »

wsyzstko da rade Język jakbym sie uparł pewno bym zroibl Chichot:D ale raczej będzie trudno :]. Ogółem chodzi oto, że biczyk ma być coraz bardziej elastyczny, wtedy uzyskuję się prędkosc odpowiednią. Jako ze ataki cracker byłby nie dość, że cięzki to jescze sztywny to byłoby baaaardzo trudno. Długi masywny bicz, najlepiej bez falla. Wtedy może by się dało Chichot Chichot

kiscienwhips.com
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #4 : Marzec 02, 2007, 12:52:51 »

zrobiłem kiedys taki bat z rdzeniem z linki stalowej i takowym crackerem, strzela, tnie jak szatan, (w nocy iskry z crackera lecą) ale zuzywa się  szybko, zwija i nie bardzo nadaje sie do czegokolwiek po kilkunastu strzałach - crackera robiłem cienkiej z linki hamulcowej albo przerzutek :dodge: od roweru - mam rózne crackery, w zalezności od potrzeby i taki stalowy tez ma swoje zastosowania  Mrugnięcie ;> warto go mieć pamietajac do czego jest dobry a do czego nie

• Kiścień
  • Administrator
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 15, 2008, 04:24:38 »

Witam,

tak odświeże wątek.

Przez moje dłonie przewineły się różne materiały. Nylon, dakron, polipropylen, poliamid, bałena(odradzam Język), len i jeszcze pewno kilka innych(lnu tez nie polecam). I stwierdzam, że najlepsyzmi do tego materiałami są: polipropylen i nylon. Dlaczego?

Polipropylen ma dwie zalety. Pierwsza to sztywność, druga to dobry strzał Mrugnięcie. Cecha pierwsza umila strzelanie, ponieważ cracker nie ma takiej tendencji do oplątywania się po strzale. Drugi punkt jest chyab jasny Mrugnięcie. Przed chwilą zamocowałem polipropylenowe crackery do sztywnych stocków i flicki zaczeły wychdozić aż miło(wczesniej był poliamid).

Nylon z kolei, strzela swietnie i daje piękny crack. Do tego nie strzępi się tak często. niestety szpulka nici nylonowej(taka malutka) to koszt 3,5 zł... co jest naprawde dużym wydatkiem. DO tego nie jest tak sztywne jak polipropylen.

To tyle na ten moment na ten temat Mrugnięcie

Pozdrawiam,
Kiścień

kiscienwhips.com
  • tomek9210
  • Hero Member
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 21, 2008, 02:09:09 »

Ja polecam rdzeń paracordu na cracker - strzela ale przede wszystkim nic się nie marnuje, z linki na bicz wychodzi tego od groma więc można robić setki crackerów Język Nie strzępi się więc jest ok

A whipmaker needs patience...and a good playlist.
  • pstek
  • Newbie
  • *
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 22, 2008, 10:08:15 »

a ja ostatnio podczas wizyty w sklepie z linami kupilem takie coś

nie wiem dokładnie co to jest ale na pewno sztuczne, plecione, twarde i super strzela a poza tym taki mały cracker wydaje mi się bardzie precyzyjny niż 3 cm miotła
  • tomek9210
  • Hero Member
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 22, 2008, 10:57:18 »

Niech zgadnę - linka polipropylenowa 3 lub 2mm Język ? W drugim biczu tego używam i też zachwalam

A whipmaker needs patience...and a good playlist.
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 22, 2008, 12:48:47 »

a ja ostatnio zrobilem na sztukę czyli prowizorycznie cracker z kilku włókien takiego pomarańczowego sznurka jakim wiążą gazety do sklepu - jak to z prowizorkami bywa sa najtrwalsze ponoć i tak jest z tym crackerem  Chichot ciągle działa, jest głośny, stosunkowo sztywny w porównaniu ze skręcanym polipropylenem ale calkiem fajny no i ta cena !!!! 0 euro za dowolna ilosc metrów  Język

• pstek
  • Newbie
  • *
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 22, 2008, 02:06:09 »

zmierzyłem i średnica tej linki to 1mm Uśmiech, a czy w rzeczypospolitej te sznurki są również stosowane?bo ostatnio ubolewam nad tym, że po godzinnym strzelaniu muszę zakładać nowy cracker (w przypadku crackera z czarnej linki takiej jak na zdjęciach w poście z moim pierwszym biczem)
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 22, 2008, 02:15:26 »

nie wiem ale w polsce chyba lepszy sort sznurków jest niz w irlandii, tu właściwie od zwykłych sznurków do paczek, az do linek budowlanych (skręcane z 3 lub nawet 5)wszystko jest z takiego albo niebieskiego albo pomarańczowego plastiku, chyba polietylen to jest ale pewny nie jestem, stosunkowo sztywne toto, szeleści, dosyć dobrze sie wiąże ale i rozwiązać węzeł nie jest trudno, da sie z tego bez problemu oderwać i odwinąć włókna grubości jakiej ci pasuje (najcieńsze są jak włos )

• jones
  • Sr. Member
« Odpowiedz #12 : Maj 12, 2008, 10:44:32 »

ja ostatnio praktycznie z musu zaczalem uzywac przezroczystego sznurka ze snopkow slomy (najpowszechniejszy sznurek na kazdej imprezie rycerskiej) i z duzym zdziwieniem musze stwierdzic ze to doskonaly material na crackery. Po prostu wytrzymuje najdluzej z tych ktore uzywalem. Na kazdej imprezie ilosc strzalow idzie w setki i tysiace czasem, cracki zrywaja sie lub spadaja srednio co kilkadziesiat strzalow... jak bym mial kupowac material na crackery to bym sie nie wyplacil... ale z drugiej strony moim niedoscignionym wzorem byl Alex Jacob który mial tak mocny cracker ze wplatal go w falla (nie pytajcie jak, bo nie bylem w stanie tego wykminic) co oznaczalo ze zmienial go naprawde rzadko....

zrobilem tez kiedys probe z konskim wlosiem.... nie wiem jakie to musialo by byc wlosie ale to ktore mialem poszlo po paru strzalach.... nie mam pojecia jak oni to robili zanim powstal nylon :/

po 24 latach robienia batów zrobiłem turk head z pamięci za pierwszym podejściem...
po 24 latach robienia batów zacząłem się  uczyć na nowo jak je robić...
po 24 latach robienia batów w końcu załapałem co to jest lead shot...
po 24 latach strzelania z bata ucze sie crackow na nowo...
  • Kiścień
  • Administrator
« Odpowiedz #13 : Maj 13, 2008, 10:18:02 »

no to przeźroczyste to polipropylen

kiscienwhips.com
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 21, 2008, 08:10:50 »

w jednym z postów na COW rzucony został pomysł (jako całkiem szalony i nie do naśladowania)wplecenia kilku drucików miedzianych w cracker do cutingu, jako ze jak coś jest zabronione to musi być atrakcyjne  Mrugnięcie zrobiłem taki cracker z cienkiego drutu stalowego (naciągnąłem taka cieniutką sprężynę) i skręciłem   ten drucik z 2 nićmi z wnętrza paracordu. Cracker jest fajny, daje ladny crack, radzi sobie z tekturą, (może nie tak jak gwoźdź ale slad zostawia ) tylko jego żywotność jest jednak mniejsza niż takiego z samej linki, drut po kilku strzałach wygina się, skręca i cracker wygląda jak zdechła dżdżownica Niezdecydowany. Jednak w podręcznym arsenale crackerowym IMO warto taki wynalazek mieć bo   z cieciem różnych materiałów radzi sobie lepiej od sznurka  Spoko

Strony: [1] 2 Ostatnia
Skocz do: