na początku odpowiem na pytanie w temacie - mozna ale trzeba wiedzieć jak i za to własnie płacimy :cheesey:
Zrobiłem kiedyś bat eksperymentalny w celu sprawdzania wpływu falla, crackerów na jego wyważenie, bat ( pokaze go za chwile) kosztował mnie dokladnię "0" czyli nul - bowiem wykonałem go z materiałów znalezionych ale gdybym je kupił kosztowałby mnie ok 2 euro.
robocizny też nie wymagał za wiele bo zajęło mi zrobienie go jakieś 15 minut co nawet według stawek irlandzkich daje kolejne 2 euro
poskudny jest jak kupa ale strzela nawet lepiej niz przyzwoicie - i tu moje wielkie zaskoczenie się objawiło - po co więc robimy baty z 8 czy też 16 rzemieni?? :dodge: dlaczego pleciemy je 2,3 a czasem 4 razy :? :dodge: :-( - bo są piekne!! bo sa po prostu swego rodzaju dziełem sztuki
przecież zrobienie dobrego bata to całe godziny pracy!!! nad sama skórą zanim zaczne wykrój siedzę czasem godzine czasem więcej żeby przyszłe elementy dobrze wpasować w płat, potem ciecie tez co najmniej godzina lub wiecej jak warstw duzo a potem zaczynamy plesc - i mamy kolejne 6-8 godzin teraz czas na wykończenie czyli rekojeść, turkhead, fall, zrobienie crackera mamy zabawy na co najmniej godzinę - co daje razem ...co najmniej 9 godzin biorąc stawke za godzine nawet jak dla niewykwalifikowanego robola 8 euro(a przecież nie kazdy zrobi dobry bat :shades: ) daje nam to 72 euro plus cena materiału - kangur kosztuje 99 euro i cały wchodzi na bat (oczywiscie bydleca skóra jest tańsza) - czyli 171 euro - własciwie to sa koszty bo o zarobku nawet tu nie mówie - za taka stawke moge ulice zamiesc ale za bat sie nie zabiorę bo się szanuje po prostu ;-) :shades: oczywiście mam inne spojrzenie bo mój punkt siedzenia sie zmienił - dlaczego więc dalej robie baty ?? bo lubie, bo robie na prezenty lub dla przyjaciół a wtedy o cenie mozemy dyskutować ale juz wiem dlaczego kosztuja one tu na zachodzie tyle ile kosztuja.
a teraz alternatywa dla ubogich

troche detali istotnych

dane techniczne
body 4 ft -lina techniczna nylonowa
fall długi - linka 4 mm pleciona w warkocz
rękojesc - kij od miotły
zycze miłego eksperymentowania w wymyslaniu własnych alternatyw i poszukiwaniu nowych materiałów