Strony: [1] 2 3 ... 5 » Ostatnia

czy mozna zrobic dobry bat za 15 zł -czyli za co płacimy whipmakerowi

0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator

na początku odpowiem na pytanie w temacie - mozna ale trzeba wiedzieć jak i za to własnie płacimy :cheesey:
 Zrobiłem kiedyś bat eksperymentalny w celu sprawdzania wpływu falla, crackerów na jego wyważenie, bat ( pokaze go za chwile) kosztował mnie dokladnię "0" czyli nul - bowiem wykonałem go z materiałów znalezionych ale gdybym je kupił kosztowałby mnie ok 2 euro.
robocizny też nie wymagał za wiele bo zajęło mi zrobienie go jakieś 15 minut co nawet według stawek irlandzkich daje kolejne 2 euro

poskudny jest jak kupa ale strzela nawet lepiej niz przyzwoicie - i tu moje wielkie zaskoczenie się objawiło - po co więc robimy baty z 8 czy też 16 rzemieni?? :dodge: dlaczego pleciemy je 2,3 a czasem 4 razy  :? :dodge: :-( - bo są piekne!! bo sa po prostu swego rodzaju dziełem sztuki

przecież zrobienie dobrego bata to całe godziny pracy!!! nad sama skórą zanim zaczne wykrój  siedzę czasem godzine czasem więcej żeby przyszłe elementy dobrze wpasować w płat, potem ciecie tez co najmniej godzina lub wiecej jak warstw duzo a potem zaczynamy plesc - i mamy kolejne 6-8 godzin teraz czas na wykończenie czyli rekojeść, turkhead, fall, zrobienie crackera  mamy zabawy na co najmniej godzinę - co daje razem ...co najmniej 9 godzin biorąc stawke za godzine nawet jak dla niewykwalifikowanego robola 8 euro(a przecież nie kazdy zrobi dobry bat  :shades: ) daje nam to 72 euro plus cena materiału - kangur kosztuje 99 euro i cały wchodzi na bat (oczywiscie bydleca skóra jest tańsza) - czyli 171 euro - własciwie to sa koszty bo o zarobku nawet tu nie mówie - za taka stawke moge ulice zamiesc ale za bat sie nie zabiorę bo się szanuje po prostu  ;-) :shades: oczywiście mam inne spojrzenie bo mój punkt siedzenia sie zmienił - dlaczego więc dalej robie baty ?? bo lubie, bo robie na prezenty   lub dla przyjaciół a wtedy o cenie mozemy dyskutować ale juz wiem dlaczego kosztuja one tu na zachodzie tyle ile kosztuja.

a teraz alternatywa dla ubogich

troche detali istotnych

dane techniczne

body 4 ft  -lina techniczna nylonowa

fall długi - linka 4 mm pleciona w warkocz

rękojesc - kij od miotły

zycze miłego eksperymentowania w wymyslaniu własnych alternatyw i poszukiwaniu nowych materiałów

z gówna bata nie ukręcisz ....

( do I need another whip? No. Do I want another whip? Yeah. ) (from COW forum )
kooniowe baty- http://kooniu.whips.pl

mam stronkę!!!!! http://kooniu.whips.pl
  • Trollsky
  • troll warsztatowy
  • Global Moderator
  • MORDOR CREW
Odp: czy mozna zrobic dobry bat za 15 zł -czyli za co płacimy whipmakerowi
« Odpowiedz #1 : Styczeń 30, 2007, 02:08:21 »

to ja poprosze raz taka alternatywa dla ubogich Uśmiech

MC

3,14 (23:09)
za godzine sciagnie mi sie poronosik z laska z fiutem Chichot
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #2 : Styczeń 30, 2007, 02:20:09 »

nie ma sprawy - co prawda paczka bedzie więcej kosztowała niz bat ale czemu nie? ;-)

edyta
 a czemu leniu jeden sam nie spróbujesz czagos zrobić ? :mad: ;-)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2007, 02:28:31 wysłane przez kooniu »

• Trollsky
  • troll warsztatowy
  • Global Moderator
  • MORDOR CREW
« Odpowiedz #3 : Styczeń 30, 2007, 02:31:29 »

jakbys zobaczyl moje palce to bys wiedzial Uśmiech
haczyki na ryby to tez sporo kurw lecialo jak mialem cos zawiazac Uśmiech

MC

• ov_Darkness
  • Wujek Zwyrol
  • Hero Member
  • kocham noże(m)
« Odpowiedz #4 : Styczeń 30, 2007, 03:00:44 »

Fajne! Może się w końcu do batów przekonam. Jak coś takiego zaplotę, to może się nawet strzelać nauczę... (nie jestem takim masochista, jak przeszczep) Mrugnięcie

A co do Trolla kooniu i jego "łopatki" to chyba nie znam faceta z większą łapą...
Nie wiem, czy w ogóle znam większego faceta...
On faktycznie ma prawo mieć problemy z zaplataniem baciorów.

Silly monkeys give them thumbs they forge a blade...

I never wanted to be different. I just wanted to be me.
8.5/20
komputery custom- doradztwo, serwis, system building
  • buzz
  • Ursus americanus ;)
  • Hero Member
  • bydle niedobre
« Odpowiedz #5 : Styczeń 30, 2007, 04:13:46 »

On faktycznie ma prawo mieć problemy z zaplataniem baciorów.

Będzie plótł. Zmuszę go do tego, będzie płacz (nie wiem czy jego czy mój Mrugnięcie ale będzie baty plótł Uśmiech Uśmiech Uśmiech

...Mamy już takie same telewizory jak oni, takie same kosmetyki... i tostery. A nasze jedzenie już dawno przegoniło ich jedzenie np. ... kiełbasa przegoniła...
  • Trollsky
  • troll warsztatowy
  • Global Moderator
  • MORDOR CREW
« Odpowiedz #6 : Styczeń 30, 2007, 04:20:08 »

Buzz jasne, jestesmy umowieni Uśmiech

MC

• lupusrex
  • Newbie
  • *
« Odpowiedz #7 : Styczeń 30, 2007, 06:29:29 »

Witam

Właśnie pracuje w podobnym temacie.. zobaczymy  efekty..   bacior  w typie  bull dokładnie texas,  materiał linki polipropylenowe,  rękojeść  trzonek od młotka  murarskiego :]

i zgadzam sie  z  kooniu  tu sie nie  liczy  materiał tylko umiejątności  .. to rękodzieło...  wielu z  klijenetów  często o tym zapomina..  Z mojego doświadczenia  tańszy .. nie znaczy  wygodniejszy  w produkcji.. Linki  są fajne bo docinać nie trzeba.. ale   palce od nich  otarte mimo to, że  już  do pracy nawykłe.  Jak  biczyk popełnie wrzuce na forum...

« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2007, 06:36:30 wysłane przez lupusrex »

Stronka  w budowie.. brak czasu Smutny
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #8 : Styczeń 31, 2007, 12:32:31 »

koniecznie daj!!!

co do roboty w różnym materiale to owszem nylon fajnie sie planuje -czyli z ilu, jaki jakie kolory itp za to plecie paskudnie :mad: 10 razy wole skórę i znów wracamy do pytania za ile?? przeciez nie sprzedam nylonu jak porządnego "indiany" prawda? a robota prawie ta sama - nawt gorsza bo przeciez nylon jest lekki trzeba naprawde sie przyłozyc zeby dobry bacior wyszedł a skóra broni się sama- ma swoją mase . i znów mam dylemat więc po co z tańszego materiału robic? ano dla wprawy, zeby miec bat na deszcz i snieg, a moze tez dlatego zeby czegos sie nauczyc a moze... sporo tych moze jeszcze mógłbym wymienić takze to ze zalezy mi na propagowaniu tego szaleństwa , zajawki , sportu i wiem ze cena za bat w USA normalna czyli 200-400 $  jest w polsce nie do przyjęcia. lecdz z drugiej strony za groszę też nikt bata nie uplecie- nie łudźmy się więc poddaję pomysły jak ten pierwszy zrobic  samemu- nawet mając Trollowe łapki da się -zaręczam wiem ze jak ktos złapie bakcyla to albo bedzie plótł albo trafi do mnie, czy też do innego makera a ten mu wyplecie wtedy taki jaki mu sie marzy i bedzie juz dokladnie wiedział jaki potrzebuje co jest baaaardzo istotne bo bat jest jak kobieta - musi do ciebie pasować

z crackiem kooniu

• Kiścień
  • Administrator
« Odpowiedz #9 : Styczeń 31, 2007, 09:21:46 »

wiesz kooniu może i 200-400$, ale to sie u niech abrdziej przekłąda jak 200-400 zł. Tak przynajmniej znajomy mówi co w stanach mieszka. A co do biczy z innych materiałów... je można podpalić  8D i będe robił biczyk z linki kevlarowej własnie do podpalania  8D 8D, a może ktoś chce mi taki trzasnąć? bo mi się nie chce  Język Mrugnięcie

Jednak przyjmuje zamówienia Uśmiech

kiscienwhips.com
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #10 : Styczeń 31, 2007, 11:36:12 »

wiem Kiscień jak sie przekłada - zyje w koncu w takich relacjach cenowych (i zarobkowych) ale staram (czy raczej starałem )sie robic dla polskich odbiorców i tu juz kicha - niestety przy tych relacjach za 50 euro bata nie uplote - nie czarujmy sie nawet za nylon to koszt linki wyniesie jakieś 15 euro to co za 35 E mam poswięcić 8 godzin na plecenie? ile wyniesie stawka godzinowa? dlatego podsuwam inne mozliwosci - jedną z nich jesteś np. Ty lub inny maker zyjacy w kraju, kolejną prosty w konstrukcji bacior nie ustepujacy mozliwosciami wypasionym stockom z kangura. Ważne zeby te możliwosci były. Jeden kupi bat za 800 zł ( bo i takie sa na naszym rynku ) inny kupi za 200 a jeszcze dla innego taki bat jest za drogi bo nie wie czy bedzie sie tym bawił czy nie a chce spróbować - dla niego tez powinna znalesc sie jakas oferta

• aambeeld
  • Hero Member
« Odpowiedz #11 : Styczeń 31, 2007, 11:46:41 »

I taka oferta moze uczynić z normalnego człeka ciężkiego batofila - dokładnie jak z nożami. Koniec końców batofil rujnując budżet domowy zamawia NARESZCIE, UPRAGNIONY, WYśNIONY, WIELOKROTNIE POBRACANY WE SNIE PORZąDNE BACISKO!!!  8D

Krótko mówiąc, celna uwaga kooniu - wielu chciałoby spróbować... ale na czym - furmańskim kijku?

robcie noze nie marnujcie czasu przed kompem Mrugnięcie
  • Kiścień
  • Administrator
« Odpowiedz #12 : Styczeń 31, 2007, 12:37:00 »

racja kooniu... zapomniałem, że ty nie w polsce i u Ciebie to zupełnie inaczej wyglada.

Jednak przyjmuje zamówienia Uśmiech

kiscienwhips.com
  • lupusrex
  • Newbie
  • *
« Odpowiedz #13 : Styczeń 31, 2007, 02:21:34 »

Hej

Gdy temat  był dla mnie świerzy  .. jakieś  trzy lata temu ,  sam miałem trudności z wycenieniem swej pracy. Mój  odbiorca.. spodziewał sie  czegoś innego.. Był zaskoczony że  podszedłem do tematu tak poważnie  i  robie to  wg jakichś zasad a nie odstawiam  marketowej tandety. Niestety jak wiecie to rynek ograniczony. Ludzie którzy sie tym zajmują to pasionaci, ja   oprucz biczy  robie  troche innych zabawek,  i widze że   .. w Polsce  nie ma  wyceny  na  ręczną robote.. każdy by chciał tanio. Nóż w cenie  tego ze sklepu  łuk najlepiej jak najtaniej.. w cenie zabawki dla dziecka.. ogólnie   nie ma takiego nacisku  ( zapotrzebowania) na sztuke ręcznego wyrobu  jak na zachodzie, to takie moje wnioski...

Stronka  w budowie.. brak czasu Smutny
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #14 : Styczeń 31, 2007, 03:10:49 »

dokładnie tak jest , ale tak jak nasze forum "wychowuje" i edukuje ludzi jesli chodzi o noże to tak samo jest z batami -mam nadzieję ze to własnie nasz dział bedzie robił!!!!  pamietam moje pierwsze próby znalezienia jakichkolwiek informacji czy tez ludzi którzy pasjonuja sie tym samym co ja - kicha  :cry: 5 lat temu w polsce była batowa pustynia a dzis mamy własne forum i to znacznie bardziej zywe niz niejedno batowe forum w USA.

zacząłem plesc bo nie stać mnie było na zakup porzadnego bata a te na które mnie było stać to było gówno dla turystów, potem zaczołem robić na sprzedaż i dopóki zyłem w polsce za niewielkie pieniadze mozna było kupić niezłego "koonia"  ;-) ale cóz wyjechałem i teraz sytuacja sie zmieniła - nadal mam oferty ale moja sytacja nie pozwala mi na ich realizację więc jest szansa dla innych - nawet teraz mam coś dla was - czy ktos podejmie sie wyplecenia 10 ft bulla w typie  indi?? jak tak to dawać namiary bo mam chetnego na takiego baciora.

ale tak jak jest zbyt na balka za 15 zł i sebenzę za 500$ tak bedzie i na Morgana za 1000$ i koonia za 200 i innych makerów za tyle ile wycenia swoja robotę ważne zeby oferta była szeroka a jakosc odpowiadała cenie. poczekajmy, pokazmy co potrafimy, pozwólmy luddziom sie pobawić a kiedyś docenia dobra reczna robotę wiem ze tak jest - u nas to co nazywa sie whip culture dopiero się tworzy moze wyszło juz z powijaków ale na razie raczkuje  ;-) dajmy mu dorosnac a potem zobaczymy ... :cheesey: ja jestem dobrej mysli  :cheesey: :cheesey: 8D

Strony: [1] 2 3 ... 5 » Ostatnia
Skocz do: