cd. abc . Dzis cos z anatomi bata .
Jęsli zajrzymy do wnetrza bata to zobaczymy ze składa sie on z warstw (jak cebula;) tańsze baty maja tych warstw mniej lepsze wiecej ale kazdy ma przynajmniej 2 czyli rdzeń i oplot. Dobre baty za podwójnie plecione czyli maja rdzeń opleciony i na to kolejny oplot zewnętrzny.pomiedzy te oploty czasem wkładany jest dodatkowy posek cienkiej skóry zwanej bolsterem dzieki czemu bat uzyskuje dodatkowa sztywnosć -wg. mnie jest to istotne w Bullach które powinny być troche sztywne bo łatwiej wykonac niektóre techniki. (na razie dopiero 4 baty wykonałem z uzyciem bolstera i doswiadczenie moje jest niewielkie)

jeśli chodzi o ilosc rzemieni (linek) uzytych do zaplecenia bata to są 2 teorie. pierwsza mówi ze nie ma to zadnego wiekszego znaczenia i ze bat upleciony dobrze jest dobry nawet jak jest z 4 rzemienii a druga mówi ze im wiecej rzemienii tym bat lepszy.Ja osobiście uważam ze na pewno wraz z iloscia rzemieni bat zyskuje na urodzie i widzę róznicę jak chodzi jak upleciony jest z 4 a jak z 8 ale nie widzę większego sensu stosować więcej niz 8 rzemieni (przy stosowaniu bydlecej skóry jest to nawet nie bardzo mozliwe) bo cena bata rosnie drastycznie a wolory uzytkowe już nie bardzo,. ale podejrzewam że makerzy lansują tą teorie by dało sie wziaść 500 E za bat - i jak ktos chce tyle zapłacić to własciwie czemu nie. widziałem zdjecia batów z 64 rzemieni
ale dla mnie to już dzieło sztuki