Strony: [1]

Ok, ok ale z czym to się je ;)

0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
  • Vercengetoryx
  • Bembergiem w berg
  • Hero Member
  • Brejkam wszystkie rule
Ok, ok ale z czym to się je ;)
« : Wrzesień 10, 2006, 09:20:11 »

Witam  :-)
Tak sobie czytam to pod-pod forum i słyszę jakieś bulle, stocki, takie to a siaki snejki i nie bardzo wiem co i jak.
Mogę prosić o takie ABC batostwa ?  :-)
Czyli rodzaje batów, zakończeń, etc.
Pozdrawiam i sory, że śmiecę  ;-)

Samozwańczy, najwyższy kapłan Zakonu Griptiliana

Recenzje i tesy:
Damasty od 3,14: zrobione 30%
FT Cold Steel: zrobione 25%
2 Kopromedy: zrobione 20%

Custom leather sheaths and straps.
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
Odp: Ok, ok ale z czym to się je ;)
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 10, 2006, 01:06:23 »

słuszna uwaga

posługujemy sie nazewnictwem angielskim bo niestety polskie jest pod tym zgledem dosyć ubogie i niejednoznaczne -nawet słowo bat, bicz, kańczug, korbacz nie jest do końca zdefiniowane.

tak więc od poczatku.

whip jest narzedziem znanym od tysiacleci, co prawda nie zachowały sie znaleziska archeologiczne ale mozna je obejrzec np. na malowidłach egipskich. wykonane sa najczęsciej ze skóry, (obecnie równiez z nowoczesnych materiałów np. z kewlary czy nylonu)  najlepsze baty sa plecione -tańsze skrecane tak jak liny.

kazdy bat składa sie z:
 rekojesci,
 body zwanego czasem tongiem-czyli plecionej częsci bata (po polsku to biczysko)
 falla czyli pojedynczego rzemienia długosci ok 70 cm dowiazanego do body
 crackera czyli takiego snureczka którym bat sie kończy -bardzo istotny element bo dzieki niemu bat strzela

długosć bata mierzymy róznie -w bulach mierzymy od turk heada do falla , w stockach samo body

ze wzgledu na konstukcje mozemy je podzielic na takie których rekojesc jest ich integralna czescia czyli bull whip ,
takie które własciwie rekojesci nie posiadają a jedynie turkey head na końcu body czyli snake whip
i takie które składaja sie z rekojesci i dowiazanego do niej body czyli stock whip  i cow whip (zwany inaczej florida stock whip)

mysle że w róznych rejonach swiata powstawały charakterystyczne typy batów które ewoluowały i tak np.typowy stock whip jest charakterystyczny dla australii i powstał z angielskiego bata myśliwskiego tzw.dog whip -to taka laska z krótkim body. W naszym rejonie czyli w srodkowej europie równiez mozemy spotkac stocki -popularne sa na Wegrzech, Słowacji a w naszym kraju w rejonie Żywca.
Australijskie stocki sa lekkie, długosci 4-7 ft z 15-19 in.rekojescią. Europejskie sa cięzsze, z krótsza rekojeścia i czesto długim fallem.

bull whipy sa batem typowym dla ameryki a raczej obu ameryk z tym ze w północnej sa to typowe bullwhipy z fallem i crackerem ( osiagają długosc nawet do 14 ft ) za to w południowej bez falla , body zakończone jest zgrubieniem i są to baty impaktowe (nie strzelaja a bydłem kieruje sie uderzeniami )

w niektórych stanach ameryki pojawiły sie snake whipy -są wygodniejsze w noszeniu ale trudniejsze w uzyciu -brak rękojesci powoduje ze siła uderzenia jest trudniej generowana

z gówna bata nie ukręcisz ....

( do I need another whip? No. Do I want another whip? Yeah. ) (from COW forum )
kooniowe baty- http://kooniu.whips.pl

mam stronkę!!!!! http://kooniu.whips.pl
  • Vercengetoryx
  • Bembergiem w berg
  • Hero Member
  • Brejkam wszystkie rule
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 10, 2006, 01:15:15 »

Wielkie dzięki, teraz mam przynajmniej punkt wyjścia by się czegoś nauczyć, bo bez tej nomenklatury to tak, jakby się uczyć niemieckiego czytając książkę telefoniczną z Berlina  ;-)

Samozwańczy, najwyższy kapłan Zakonu Griptiliana

Recenzje i tesy:
Damasty od 3,14: zrobione 30%
FT Cold Steel: zrobione 25%
2 Kopromedy: zrobione 20%

Custom leather sheaths and straps.
  • Jani
  • Full Member
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 11, 2006, 11:01:47 »

To napompknę może jeszcze o signal whipach w których brak jest falla a cracker jest bezpośrednio mocowany do thonga
  • kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 11, 2006, 02:33:03 »

wyczytałem ostatnio ze brak falla w signal whipach spowodowany był tym że uzywane były do powozenia psimi zaprzegami i falle odpadały na mrozie a jak cracker był wpleciony w tong to mróz mu był niestraszny

• kooniu
  • "łojciec " bo tak ;)
  • Administrator
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 12, 2006, 12:29:02 »

cd. abc . Dzis cos z anatomi bata .
Jęsli zajrzymy do wnetrza bata to zobaczymy ze składa sie on z warstw (jak cebula;) tańsze baty maja tych warstw mniej lepsze wiecej ale kazdy ma przynajmniej 2 czyli rdzeń i oplot. Dobre baty za podwójnie plecione czyli maja rdzeń opleciony i na to kolejny oplot zewnętrzny.pomiedzy te oploty czasem wkładany jest dodatkowy posek cienkiej skóry zwanej bolsterem dzieki czemu bat uzyskuje dodatkowa sztywnosć -wg. mnie jest to istotne w Bullach które powinny być troche sztywne bo łatwiej wykonac niektóre techniki. (na razie dopiero 4 baty wykonałem z uzyciem bolstera i doswiadczenie moje jest niewielkie)

jeśli chodzi o ilosc rzemieni (linek) uzytych do zaplecenia bata to są 2 teorie. pierwsza mówi ze nie ma to zadnego wiekszego znaczenia i ze bat upleciony dobrze jest dobry nawet jak jest z 4 rzemienii a druga mówi ze im wiecej rzemienii tym bat lepszy.Ja osobiście uważam ze  na pewno wraz z iloscia rzemieni  bat zyskuje na urodzie i widzę róznicę jak chodzi  jak upleciony jest z 4 a jak z 8 ale nie widzę większego sensu stosować więcej niz 8 rzemieni (przy stosowaniu bydlecej skóry jest to nawet nie bardzo mozliwe) bo cena bata rosnie drastycznie a wolory uzytkowe już nie bardzo,. ale podejrzewam że makerzy lansują tą teorie by dało sie wziaść 500 E za bat - i jak ktos chce tyle zapłacić to własciwie czemu nie. widziałem zdjecia batów z 64 rzemieni
ale dla mnie to już dzieło sztuki

• Jani
  • Full Member
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 12, 2006, 02:26:22 »

Hmm doświadczenie mam małe ale mam wrażenie że większa ilość rzemieni skutkuje też w tym że bat jest sztywniejszy... ale to może tylko złudzenie Uśmiech
Strony: [1]
Skocz do: