jest tak jak piszesz (generalnie) rdzeń w batach skurzanych to zwiniety w rulon trójkat skóry o podstawie około 5 cm i długosci ok 60-70 cm teraz ten rulonik oplatamy i jeśli opleciemy go raz to mamy tzw tong powiedzmy długosci 110 cm ( tong oplatam 4 rzemieniami) teraz na to powinien isc bolster czyli kolejna obwijka ze skóry w formie długiego paska o szerokości obwodu tonga a na bolster kładziemy kolejna warstwę oplotu juz zewnetrznego pleciemy go z ilu tam chcemy rzemieni polecam 8 bo nietrudno sie robi a nie ustepuje 12 czy 16 a wygląda ŁADNIEJ NIZ 4

kazda kolejna warstwa jest dłuzsza od wewnetrznej o jakies 30 % dzieki czemu body ładnie sie zweza w kierunku końca i ma dobre wyważenie
OD RAZU MÓWIE ZE NIE STOSOWAŁEM NIGDY BOLSTERA-DLACZEGO?? bo nie wiedeziałem ze tak mozna-stosowałem za to dodatkowy oplot czyli niektóre baty były plecione trzykrotnie(niektórzy mejkerzy tak robiai akurat na ich strony trafiłem 4 lata temu jak pierwsze baty zaczynałem robić.
cały ten opis jest własciwie do buli i snejków bo stocki maja jeden istotny knif-rdzeń i pierwszy oplot jest wyciety z jednego kawałka skóry!!!!!!!! wzór jest na stronie MHW jak wrzucisz stock whip w wyszukiwarkę to znadziesz ich stronę
wszystko zalezy też od grubosci skóry to co pisałem powyżej sprawdza sie jak skóra ma nie wiecej jak 2mm jak ma powiedzmy 4 mm to rdzeń i jeden oplot daje gotowy bacior
cos jeszcze?? pytajcie